စာအုပ်၊စာတမ်းနှင့်ဆောင်းပါးများ
နိုင်ငံတစ်နိုင်ငံ၏ ယဉ်ကျေးမှုအမွေအနှစ်များသည် နိုင်ငံတကာခရီးသွားများ အထူးစိတ်ဝင်စားလေ့ရှိသည်။ ပုဂံဒေသနှင့် တောင်ပေါ်ဒေသများတွင် နိုင်ငံခြားခရီးသွားများသည် ရေနွေးကြမ်းနှင့် လက်ဖက်
သင်ဟာ ကော်ဖီကို နှစ်ခြိုက်စွာ သောက်သုံးတတ်သူလား။ တနေ့ကို အနည်းဆုံး ကော်ဖီ တခွက်လောက် မသောက်ရရင် နေသာထိုင်သာ မရှိဘူးလို့ ခံစားရပါသလား။
မြန်မာနိုင်ငံသည် ရေမြေသဘာဝပေါကြွယ်ဝပြီး စိုက်ပျိုးရေးနိုင်ငံဖြစ်သည့်အလျောက် လယ်ယာထွက်ကုန်သီးနှံ၊ ပဲမျိုးစုံနှင့် မြေပဲ ၊ စပါး၊ ပြောင်း၊ ဝါ၊ နှမ်းမျိုးစုံနှင့် စားဖိုဆော
ပန်းသစ်တော်သီးများတွင်အမျှင်ဓာတ်ပါဝင်မှုများပြီး ဗီတာမင်နဲ့သတ္တုဓာတ်ကြွယ်ဝစွာပါရှိ ပါသည်။ သစ်တော်သီးမျိုးစိတ်များစွာရှိပြီးအခုလက်ရှိပန်းသစ်တော်လို့ခေါ်ကြတဲ့ အသီးလည်း ပ
ကြက်သွန်နီကို ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင်တစ်မျိုးအဖြစ်နှင့် ဟင်းလျာအဖြစ်နေရာ တော်တော် များများတွင် အသုံးပြုကြသည်။ ဟင်းချက်ရာတွင်ထည့်သွင်းအသုံးပြုခြင်းဖြင့် ဟင်းအရသာကို ပိုမို
ထောပတ်သီးများကို စီးပွားရေးအရ ရောင်းဝယ်ကြပြီး အပူပိုင်းဒေသနှင့် မြေထဲပင်လယ် ရာသီဥတုရှိသော ဒေသများတွင်အဓိကထား စိုက်ပျိုးကြသည်။ထောပတ်သီး၏ အခွံမှာ အစိမ်းရောင်ရှိပြီး အသားပေါကာဘဲဥပုံ
တပို့တွဲလသည် ဆောင်းရာသီ၏နောက်ဆုံးပိုင်းလဖြစ်သောကြောင့်အအေးပို၍ နှာရည်ယိုတွဲတပို့တွဲလဟုတင်စားခေါ်ဝေါ်ရသောလတစ်လဖြစ်ပါသည်။တပို့တွဲလတွင် ပေါက်ပန်းလဲ၊လဲပွင့်၊လက်ပံပွင့် စသည့် ရာသီပန်း
တစ်ချို့က သီဟိုဠ်သီးဟုခေါ်ဆိုကြပြီး၊ တစ်ချို့က သီဟိုဠ်သရက်ဟုခေါ်ဆိုကြသည်။ သီဟိုဠ်သီး သည် အခြားအသီးများကဲ့သို့ အစေ့မှာ အတွင်းပိုင်းတွင်ရှိမနေပါ။ အစေ့မှာ အသီးအပြင်ဘက်တွင်
ရဲယိုပင်သည် နေရာဒေသမရွေး ပေါက်ရောက်ရှင်သန်နိုင်ပါသည်။ ရဲယိုသီးတစ်လုံးလျှင် ရဲယိုသီးအစေ့များစွာပါဝင်သောကြောင့် အပင်များစွာပေါက်ပွားပါသည်။ ရဲယိုရွက်ကို ပြုတ်၍ အတို့ အမြှု
ဂျုံ၏မူရင်းဒေသမှာ တူရကီနိုင်ငံ၊ အရှေ့တောင်ဘက်ပိုင်းရှိတောင်တန်း ဒေသများဖြစ်ကြောင်း သိရှိရပါသည်။ ဂျုံသည် ကောက်ပဲသီးနှံပင်တစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။ ဂျုံတွင် အသားဓါတ်နှင့်ကာဗွန်ဟိုက် ဒရိတ်