ဆေးဖက်ဝင်ဗုံလုံသီး(ခေါ်) ပဲရှည်သီး(ခေါ်) ပဲလင်းမြွေသီး

Powered by Drupal

    ဗုံလုံသီးသည် နွယ်ပင်အမျိုးအစားဖြစ်ပြီး ရှည်မျောမျောပုံသဏ္ဍာန်ရှိပါသည်။ ဗုံလုံသီးကို အမျိုးမျိုး ချက်စားကြပြီး မြန်မာတို့ ကြိုက်နှစ်သက်သော အသီးတစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။ ဗုံလုံသီးကို ပဲလင်းမြွေသီးဟုခေါ်ဆိုကြပြီး အင်္ဂလိပ်မှာ Snake Gourd ဟုခေါ်ဆိုပါသည်။ ဗုံလုံသီး၏ ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးများက အဖျားပျောက်စေပါသည်။ အသားဝါရောဂါကိုလည်း ကာကွယ်ပေးပါသည်။ ကယ်လိုရီပါဝင်မှုနည်းပါးခြင်း၊ ဆီချိုသမားများလည်း စားသုံး၍ရပြီး ဗုံလုံသီးအမြစ်ကို ဆေးဖော်၍ ဆီးချိုအတွက် အသုံးပြုရပါသည်။ အမျှင်ဓါတ်ကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်ပြီး အစာခြေစနစ်ကို ကောင်းမွန်စေခြင်း၊ ရေဓါတ်မြင့်မားစွာပါဝင်သောကြောင့် ရေဓါတ်ခမ်းခြောက်မှုကို ကာကွယ်ပေးနိုင်သလို အဆိပ်တောက်တွေကို ကင်းစင်စေကြောင်းသိရပါသည်။ ဗုံလုံသီးကို ကြိတ်ပြီးရလာသည့် အရေကို ဦးရေပြားပေါ်တွင် လိမ်းမည်ဆိုလျှင် ဗောက်ထခြင်းကို သက်သာပျောက်ကင်းစေပါသည်။

   ပြည်မြို့အနီးမှော်ဇာကျေးရွာနှင့် အင်းမ၊ ဝက်ပုတ်၊ သဲကုန်းမြို့နယ်များမှ နှစ်စဉ်နှစ်တိုင်း စိုက်ပျိုးထွက်ရှိကြပြီး ရန်ကုန်နှင့် ရခိုင်ပြည်နယ်သို့ တင်ပို့ရောင်းချကြပါသည်။ ယခုပြည်ဈေးကွက်တွင် ပေါ်ဦးပေါ်ဖျား ဗုံလုံသီး အရှည်တစ်တောင့်လျှင် (၈၀၀/၆၀၀)ကျပ်ဈေးတို့ဖြင့် အရောင်းအဝယ် ဖြစ်လျက်ရှိကြောင်း သိရှိရပါသည်။

DOCA(ပဲခူး)