ပြည်တွင်းခရီးသွားကဏ္ဍဖွံ့ဖြိုးမှုနှင့် ဈေးကွက်ကျယ်ပြန့်လာသည့် မြန်မာ့ရိုးရာ ပုသိမ်ထီး

Powered by Drupal

     မြန်မာ့ရိုးရာလက်မှုဖြစ်သော ပုသိမ်ထီးကို မြန်မာလူမျိုးတို့သည် မြန်မာ ဓလေ့ထုံးစံအရ အလှူမင်္ဂလာပွဲတိုင်းတွင် အသုံးပြုကြသည်ကိုတွေ့ရပါသည်။ ထီး၏လက်ကိုင်ကို ခရင် ဝါး၊ ထီး ခလုပ် နှင့် ခရိုင်များကို သရဂူဝါး တို့ကို အသုံးပြု ပြုလုပ် ထားပါသည်။ ထီးခေါင်းကို မအူသားနှင့်ပြုလုပ်ထားသည်။ ထီးလုပ်ရာတွင် အသုံးပြုသော ကော်အမျိုးအစားများမှာ ATM ကော် ၊ ပီလောပီနံကော်တို့ဖြစ်သည်။ ပုသိမ်ထီးအမျိုးအစား (၂)မျိုးရှိပြီး ဆီထီး (ချည်သား) ၊ ဖဲထီးဟူ၍ဖြစ်ပါသည်။ ထီးအရွယ်အစားများမှာ အကြီးဆုံး  ၁၀ ပေ မှ အသေးဆုံး ၄ ပေနှင့် အကြီးဆုံး ၂၀ လက်မမှ အသေးဆုံး ၄ လက်မအထိအရွယ်အစား မျိုးစုံထုတ်လုပ်ကြသည်။ ၁၄ လက်မမှာ ပုံမှန်အများဆုံးအသုံးပြု ရောင်းချရသော အရွယ်အစားဖြစ်ပါသည်။

     ဈေးကွက်ထဲတွင်လည်း နွေ ၊   မိုး ၊  ဆောင်း သုံးရာသီလုံးရောင်းချရပါသည်။ ဧရာဝတီတိုင်းဒေသကြီးအတွင်းသို့ ခရီးသွားအများဆုံးလာရောက်ကြသည့် နွေရာသီတွင် ပို၍ရောင်းအားကောင်းပါသည်။ ယခင်ကထီးတစ်ချောင်း၏ တန်ဖိုးမှာ မြန်မာငွေ ကျပ် ၄၃၀၀/- မှ ကျပ် ၅၅၀၀/-အထိရှိပြီး ၊ ယခုကုန်ကြမ်း ဝါး ဈေးနှုန်းမြင့်တက်သဖြင့် တန်ဖိုးမှာ ကျပ် ၆၅၀၀/- ၊  ၇၀၀၀/-  ၊ ၇၅၀၀/-  အထိ ဈေးကွက်အတွင်း   ဖြန့်ဖြူးရောင်းချကြောင်း သိရှိရပါသည်။ မြန်မာ့ရိုးရာ လက်မှုပညာဖြစ်သော ပုသိမ်ထီးများကို မြန်မာပြည်အနှံ့ ပို့ဆောင် ရောင်းချပေးလျက်ရှိပြီး အမြန်ချောပို့ ဝန်ဆောင်မှုဖြင့်လည်း ရောင်းချပေးနေကြောင်း လေ့လာသိရှိရပါသည်။

DOCA(ဧရာဝတီ)