ဧရာဝတီတိုင်းဒေသကြီး၊ ဟင်္သာတခရိုင်၊ ဇလွန်မြို့နယ်တွင် ဒေသထုတ်ကုန်ဖြစ်သော ပဲကြွပ်ကြော်လုပ်ငန်းအား မိသားစုတစ်နိုင်တစ်ပိုင်လုပ်ငန်းအဖြစ် ထုတ်လုပ်ရောင်းချလျက်ရှိရာ မိမိတို့ဒေသဈေးကွက်အပြင် ခရိုင်အတွင်း၊ တိုင်းအတွင်း မြို့နယ်များသို့ ဖြန့်ဖြူးရောင်းချလျက်ရှိပြီး၊ ဒေသလက်ဆောင်အဖြစ်လည်းရောင်းချရကြောင်း ဇလွန်မြို့နယ်ဦးစီးမှူးရုံးမှ စစ်ဆေးရေးအရာရှိ ဒေါ်စိမ်းမြသီတာမှ (၇.၁၁.၂၀၂၄)ရက်နေ့ နံနက် (၁၀:၀၀)နာရီအချိန်တွင် ကွင်းဆင်းလေ့လာခဲ့ပါသည်။
ပဲကြွပ်ကြော်ပြုလုပ်ရာတွင် အဓိကကုန်ကြမ်းအဖြစ် ပဲနီပြား၊ ဆီ၊ ဆား တို့ကိုအသုံးပြုပါသည်။ အဓိကအသုံးပြုသောပဲနီပြားကို ဟင်္သာတခရိုင်နှင့် မြန်အောင်ခရိုင်မှဝယ်ယူပြီး တစ်ပတ် လျှင် (၆)တင်းခန့်ကြော်ရကြောင်း သိရှိရပါသည်။ ပဲနီပြားခြောက်တင်းလျှင် ဆီ၊ ဆား၊ ထင်းနှင့် လုပ်သားခ၊ ပလပ်စတစ်ထုတ်ပိုးမှုအပါအဝင် (၁၁၇၀၀၀၀/-)ခန့်ကုန်ကျကြောင်း၊ အထုပ်ကြီး၁ထုပ် လျှင် ၅၇၀၀ ကျပ်၊ အလတ်တစ်ထုပ်လျှင် ၁၅၀၀ ကျပ်နှင့် အသေးတစ်ထုပ်လျှင် ၈၀၀ ကျပ်ရောင်း ချရပါသည်။ ပဲနီပြားခြောက်တင်းကုန်လျှင် ၁၂၅၀၀၀၀/- ဝန်းကျင်ရရှိပြီး၊ အကျိုးအမြတ်အနေဖြင့် (၈၀၀၀၀/-ကျပ်)ရရှိပါသည်။ ပဲကြွပ်ကြော်ပြုလုပ်ရာတွင် ပဲနီပြားကို ရေ၊ ဆော်တာနှင့် တစ်ရက်စိမ်ရပြီး၊ နောက်တစ်ရက်ပြန်ဖြန့်ကာ တတိယမြောက်နေ့တွင် ဆီ၊ ဆားနှင့် ကြော်ကာ အအေးခံ၍ထုတ်လုပ်ပါသည်။ မိုးတွင်းကာလများတွင် ရောင်းအားအနည်းငယ်သာရောင်းချရပြီး၊ နွေဦးကာလများတွင် ဘုရားဖူးလာသူများမှ အိမ်ပြန်လက်ဆောင်၊ ဒေသလက်ဆောင်အဖြစ်ဝယ်ယူခြင်းကြောင့် ရောင်းအားပိုမိုကောင်းမွန်ကြောင်းသိရှိရပါသည်။ မိသားစုလုပ်ငန်းဖြစ်သည့်အတွက် သင့်တင့်မျှတသောအကျိုးအမြတ်ရရှိပါသည်။ စားသုံးသူများကြိုက်နှစ်သက်သော ဒေသအစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်ပြီး မြို့နယ်အတွင်း၊ ခရိုင်အတွင်းနှင့် အခြားတိုင်းဒေသကြီးများသို့ ဒေသလက်ဆောင်အဖြစ် ဝယ်ယူစားသုံးမှုမြင့်တက်လျက်ရှိကြောင်းသိရှိပါသည်။
DOCA(ဧရာဝတီ)