ရိုးစားပိန်းနှင့် ဥစားပိန်းဟူ၍ နှစ်မျိူးရှိပါသည်။ ရိုးစားပိန်းမှာ အရိုးတံကိုသာ စားသုံးကြရပါသည်။ ဥစားပိန်းမှာ မြေကြီးထဲမှတူးယူရသည့် သဘာဝဆေးဖက်ဝင်ဥဖြစ်ပါသည်။ ရိုးရိုးပိန်းများမှာ ဟင်းခါးချက်သောက်ရာတွင်လည်းကောင်း၊ ကြာဇံဟင်းခါးချက်စားရာတွင်လည်းကောင်း ရိုးစားပိန်းများအား ထည့်၍စားသုံးလေ့ရှိပါသည်။ ပိန်းဥကိုပြုတ်၍ ဆီ၊ဆားဖြင့်အဆာပြေသရေစာအဖြစ်စားသုံးခြင်း၊ မုန့်အချိုပွဲတွင်လည်း ပိန်းဥကိုအသုံးပြုကြပါသည်။ ရိုးစားပိန်းပင်များသည် အမျိုးအစားတစ်မျိုးသာရှိပြီး ဥစားပိန်းတွင် အယဉ်နှင့် အရိုင်း (၂)မျိုးရှိပါသည်။ ဥစားပိန်း၏အရသာမှာ အစိမ့်အရသာရှိပါသည်။ အာလူးအစားထိုးအဖြစ် ပိန်းဥကိုလည်းစားသုံးကြပါသည်။ ပိန်းဥများမှာ မိုးရာသီ ရောက်လျှင် စတင်စားသုံး၍ရနိုင်ပြီးမိုးနှောင်းရာသီတွင် ပေါများစွာထွက်ရှိပါသည်။
ရွှေတောင်ဈေးကွက်အတွင်း ဝင်ရောက်ရောင်းချသော ပိန်းဥများမှာ မင်းတဲကျွန်း၊ စစ်ကိုင်းကျွန်း၊ မြို့မရွာတို့မှ လာရောက်ရောင်းချလျက်ရှိပြီး ရောင်းချသောဈေးနှုန်းများအနေဖြင့် ရိုးစားပိန်းများမှာ အရိုး(၃)ချောင်းပါ အစည်း(၁)စည်းလျှင် (၅၀၀)ကျပ်၊ ပိန်းဥအလုံးကြီး တစ်ပိဿာ လျှင် (၁၃၀၀)ကျပ်၊ အလုံးအလတ်/ အသေးရောနှောတစ်ပိဿာလျှင် (၁၀၀၀)ကျပ် ဖြစ်ပါသည်။
DOCA(ပဲခူး)