ဈေးကွက်ဝင်ထောပတ်သီးများထွက်ပေါ်လျက်ရှိ

Powered by Drupal
  •  

          ထောပတ်သီးသည် လူကြိုက်များသော သီးနှံဖြစ်ပြီး စားသောက်ကုန်များထုတ်လုပ်ရာတွင်လည်းကောင်း၊ အလှကုန်/ လူသုံးကုန်ပစ္စည်းများထုတ်လုပ်ရာတွင်လည်းကောင်း အသုံးဝင်သည့် သီးနှံဖြစ်သောကြောင့် ဝယ်လိုအားများပြားလှပေသည်။ ကမ္ဘာ့နိုင်ငံများတွင် ထောပတ်သီးအမျိုးအစားများ စွာစိုက်ပျိုးကြပြီးယင်းတို့အနက် မက်ဆီကန်မျိုး၊ ဂွာတီမာလာမျိုး၊ အနောက်အိန္ဒိယမျိုး၊ ဘေကွန်မျိုး၊ ဖျူတီမျိုးနှင့် မြန်မာနိုင်ငံတွင်လူကြိုက်များလျက်ရှိသော ဟတ်စ်(Hass)မျိုးများသည် စိုက်ပျိုးမှုများသောထောပတ်မျိုးများဖြစ်သည်။

             မြန်မာနိုင်ငံတွင်ထောပတ်သီးကိုမေလနှင့် ဇွန်လများတွင် စတင်စိုက်ပျိုးကြပြီး နိုဝင်ဘာလ နှင့်ဒီဇင်ဘာလတို့တွင် အသီးထွက်ရှိပါသည်။ ပင်လယ်ရေမျက်နှာပြင်အနိမ့်အမြင့်ပေါ်မူတည်၍ အသီးထွက်ရှိချိန်စောခြင်း၊ နောက်ကျခြင်းများကွာခြားနိုင်ပါသည်။ ထောပတ်တစ်ပင်၏သက်တမ်း မှာသက်တမ်း၆၀အထိရှင်သန်နိုင်ပြီး  သေချာစွာဂရုပြုစိုက်ပျိုးပေးလျှင် နှစ်စဉ်အလုံး ၃၀၀၀ မှ ၄၀၀၀ ခန့်အထိသီးနိုင်ပါသည်။

            မြန်မာနိုင်ငံအတွင်းထောပတ်သီးအများဆုံးထွက်ရှိရာဒေသများမှာမန္တလေးတိုင်းပြင်ဦးလွင်မြို့၊ ကယားပြည်နယ်လွိုင်ကော်မြို့၊ ချင်းပြည်နယ်ဖလန်းမြို့နှင့် ရှမ်းပြည်နယ်တောင်ပိုင်းနှင့်မြောက်ပိုင်း တို့ဖြစ်ပါသည်။

ရှမ်းပြည်နယ်တောင်ပိုင်းတွင် တောင်ကြီး၊ ဟိုပုံး၊ ညောင်ရွှေ၊ ဆီဆိုင်၊ ကလော၊ ပင်းတယ၊ ရွာငံ၊ ရပ်စောက်၊ ပင်လောင်း၊ ဖယ်ခုံ၊ လွိုင်လင်မြို့များတွင်လည်းကောင်း၊ ရှမ်းပြည်နယ် မြောက်ပိုင်းတွင် လားရှိုး၊ ကွတ်ခိုင်၊ ကျောက်မဲ၊ သီပေါနှင့် နောင်ချိုမြို့များမှထွက်ရှိလျက်ရှိကြောင်း သိရှိရပါသည်။

          ရှမ်းပြည်နယ်မှထွက်ရှိသောထောပတ်များသည် အရသာစေးပိုင် ကောင်းမွန်သောကြောင့် ပြည်နယ်တွင်းသာမကမြန်မာနိုင်ငံအရပ်ရပ်သို့ တင်ပို့ရာဈေးကောင်းရရှိလျက်ရှိပါသည်။ ရောင်းတန်း ဝင်ဒေသထောပတ်သီးတစ်လုံးလျှင် လက္ကာဈေးတစ်လုံးလျှင် ၅၀၀ကျပ်မှ ၁၀၀၀ ကျပ်အတွင်းလည်းကောင်း၊ လက်လီဈေး ကျပ်၁၀၀၀မှ၁၅၀၀/၂၀၀၀ကျပ်အတွင်းလည်းကောင်း အရွယ်အစားနှင့် အသီးအမျိုးအစားပေါ်မူတည်၍ ဈေးကွက်ပေါက်ဈေးအမျိုးမျိုးရှိကြောင်း သိရှိရပါသည်။

DOCA(ရှမ်း)