ပြည်မြို့နယ်အတွင်း ထွက်ရှိသည့် မျှစ်နုနုလေးများ

Powered by Drupal

      မျှစ်သည် ဝါးပင်နုနုလေးများဖြစ်ပါသည်။ အမြင့်တစ်ပေ မပြည့်ခင်မှာ ခူးဆွတ်ထားသည့် ဝါးပင်ရဲ့ အသားတက်လေးတွေဖြစ်ပါသည်။ အသားမှာ စားလျှင် ခပ်ကြွပ်ကြွပ်လေးဖြင့် စားကောင်း ပါသည်။ ဝါးပင်နုလေးများ အရွယ်ရောက်လာသည့်အခါ ဝါးဖြင့် ရက်လုပ်ရောင်းချသည့် စကော၊ စကာ၊ တောင်း၊ ဝါးကုလားထိုင်အပြင် ဝါးနှီးများအဖြစ်လည်း အသုံးပြုကြပါသည်။ မြန်မာနိုင်ငံဒေသ အတွင်းလည်း ပေါက်ရောက်ကြောင်း သိရပါသည်။ မျှစ်သည် ပရိုတင်းကြွယ်ဝပြီး ကယ်လိုရီပါဝင်မှု နည်းပါးပါသည်။ မျှင်ကို လူအများနှစ်ခြိုက်စွာစားသုံးကြပါသည်။ အမျှင်ဓါတ်များသည့်အတွက် ဝမ်းမှန်၏စေပါသည်။ မျှစ်သည်‌ ကြော်စားခြင်း၊ သုတ်စားခြင်း၊ ဟင်းရည်ချက်စားခြင်းနှင့် အတို့ အမြှုပ် အနေဖြင့်လည်း အမျိုးမျိုးစားသောက်၍ရပါသည်။ မျှစ်ပင်များအား မိုးဦးကျ ရာသီတွင် သာစား သောက်ရပါသည်။ မျှစ်စိုများအား တောင်သူများမှ တောအတွင်းဝင်‌ရောက်ပြီး တူးယူရပါ သည်။ ရရှိလာသည့် မျှစ်အစိမ်းများအား ရေနွေးဆူဆူတွင် (၁၅)မိနစ်ခန့် အချိန်ကြာမြင့်စွာ ပြုတ်ပြီးလျှင် နူးညံ့သောမျှစ်ပြုတ်များ ရရှိလာပါသည်။ မျှစ်များအား စားသုံးခြင်းဖြင့် ကျန်းမာရေး အတွက် အထောက်အကူပြုကြောင်း သိရှိရပါသည်။ ပြည်ဈေးကွက်တွင် ရောင်းချနေသော မျှစ်နု(အစိမ်း)ဈေးနှုန်းမှာ တစ်ပိဿာလျှင် (၁၀၀၀)ကျပ်၊ မျှစ်ပြုတ်တစ်ပိဿာလျှင် (၂၀၀၀)ကျပ် နှုန်းဖြင့်ရောင်းချလျှက်ရှိပါသည်။ မျှစ်ပေါ်ခါတွင် မျှစ်စိမ်းတစ်ပိဿာလျှင် (၂၅၀၀-၃၀၀၀)ကျပ်၊ မျှစ်ပြုတ်တစ်ပိဿာလျှင် (၃၀၀၀-၃၅၀၀)ကျပ်ဖြင့် ရောင်းချခဲ့ကြောင်း သိရှိရပါသည်။

DOCA(ပဲခူး)