
ကျောက်ဆည်မြို့ တစ်လပွဲဈေးတွင် ကောက်ညှင်းကျည်တောက် ရောင်းချသူများ လာရောက်ရောင်းဝယ်လျက်ရှိရာ စားသုံးသူဝယ်ယူသူများပြားလျက်ရှိကြောင်း သိရှိရသဖြင့် ကောက်ညှင်းကျည်တောက်ရောင်းချသူနှင့် သွားရောက်တွေ့ဆုံမေးမြန်းခဲ့ရာ ကောက်ညှင်းကျည်တောက်ကို ပေါင်းတင်ဝါးဖြင့် ပြုလုပ်ရောင်းချကြောင်း၊ ကုန်ကြမ်းအနေဖြင့် ကောက်ညှင်းအဖြူနှင့် ပေါင်းတင်ဝါး၊ အုန်းသီးဖြင့် ပြုလုပ်ရောင်းချကြောင်း၊ ကောက်ညှင်း ဆန် (၅)ပြည်လျှင် အုန်းသီးတစ်လုံးထည့်၍ ပြုလုပ်ကြောင်း၊ ကောက်ညှင်းကို ရေဆေးပြီး ပွလာအောင် (၄)နာရီခန့် ရေစိမ်ပေးရကြောင်း၊ အုန်းသီးစံကို ပါးပါးလှီးပေးရကြောင်း၊ ဝါးအတွင်းသို့ သန့်စင်အောင် ရေဆေးပေးရကြောင်း၊ အုန်းသီး၊ ကောက်ညှင်းနှင့် ဆားအနည်းငယ်ရော၍ သမအောင်မွှေပေးရကြောင်း၊ သမအောင်နယ်ထားသော ကောက်ညှင်းများကို ဝါးထဲသို့ဇွန်းဖြင့် ဖြေးဖြေးချင်းထည့်ပေးရကြောင်း၊ ကောက်ညှင်းတစ်ဇွန်း ထည့်လျှင် ရေအနည်းငယ်ထည့်ပေးရကြောင်း၊ ရေများလျှင် ကောက်ညှင်းပျော့သွားကြောင်း၊ ဝါးအတွင်းသို့ ထည့်ပြီးပါက ငှက်ပျောဖက်ဖြင့် ထိပ်ဝသို့ ပိတ်၍မွေးသွေးဖိုတွင် နာရီဝက် (သို့မဟုတ်) ၄၅ မိနစ်ခန့်ကြာအောင် ကောက်ညှင်းကျည်ထောက်ကို မီးကင်ပေးရကြောင်း၊ ဝါးမီးကျွမ်းပြီး ငှက်ပျောဖက်လဲ မီးကျွမ်းပါက ကောက်ညှင်းကျည်ထောက် ကျက်ပြီဖြစ်ကြောင်း၊ ရောင်းတန်းဝင်ရန်အတွက် အပေါ်ရံမည်းနေသော ဝါးများကို တစ်ထပ်ခွာပေးရကြောင်း၊ ခွာပြီးပါက အသင့်စားသုံး ၍ရပြီဖြစ်ကြောင်း၊ ကောက်ညှင်းတင်းဝါး တစ်ချောင်းလျှင် အရှည် (၂၂)လက်မ၊ (၁၂) လက်မ ဝန်းကျင်ဖြင့် ပြုလုပ်ကြောင်း၊ ကောက်ညှင်းပြုလုပ်ရာတွင် ကောက်ညှင်းဆန်ကို အရှည် (၂၂)လက်မ တွင် ကောက်ညှင်းအလေးချိန်မှာ (၅၀)ကျပ်သား ခန့်ရှိပြီး၊ (၁၂)လက်မ တစ်ချောင်းတွင် (၂၅)ကျပ် သား ခန့်ပါရှိကြောင်း၊ ကောက်ညှင်းဆန်၊ အုန်းသီး၊ တင်းဝါးနှင့် လုပ်အားခအပါအဝင် တစ်ချောင်းကို အတို/အရှည်ပေါ်မူတည်၍ စုစုပေါင်းကုန်ကျငွေ (၂၅၀၀-၃၀၀၀)ကျပ်ခန့် ကုန်ကျကြောင်း၊ ပြန်ရောင်းလျှင် (၂၂)လက်မ တစ်ချောင်းလျှင် (၁၀၀၀၀/- )ကျပ်၊ (၁၂) လက်မ တစ်ချောင်းလျှင် (၅၀၀၀/-)ကျပ် ရောင်းဝယ်လျက်ရှိကြောင်း၊ ကောက်ညှင်းကျည်တောက်ကို စားသုံးသူများပြား သောကြောင့် တစ်ရက်လျှင် (၃၀) မှ (၅၀)အထိ ရောင်းချရသဖြင့် စီးပွားဖြစ်ဝင်ငွေတိုးကြောင်း ကောက်ညှင်းကျည်တောက်ရောင်းချသူတစ်ဦး၏ ပြောကြားချက်အရ သိရှိရပါသည်။
DOCA(မန္တလေး)