
မန္တလေးတိုင်းဒေသကြီး၊ ကျောက်ဆည်ခရိုင်ဒေသတွင် ရာသီအလိုက် သီးပင်စားပင် များ ကိုစိုက်ပျိုးလျက်ရှိရာ သင်္ဘောပင်ကိုလည်း စိုက်ပျိုးကြပါသည်။ သင်္ဘောပင်သည် အဖို ၊ အမ ဟူ၍ နှစ်မျိုးရှိကြောင်း ၊ သင်္ဘောသီး(အမ)ပင်ကို စီးပွားဖြစ် ဧကအလိုက် စိုက်ပျိုးကြ သော်လည်း သင်္ဘောအဖို ပင်ကိုတော့ လက်သုပ်သုပ်စားသုံးရန် ၊ အတို့အမြုပ် စားသုံးရန် အတွက် သီးသန့်စိုက်ပျိုးကြပါသည်။သင်္ဘောအမပျိုးပင်များကို ပျိုးပင်ရောင်းချသော ဆိုင် များမှ ဝယ်ယူစိုက်ပျိုးရကြောင်း ၊ သင်္ဘောအဖိုပင်သည် ဆေးဖက်ဝင် အပင်တစ်မျိုးဖြစ်ပြီး တန်ဖိုးရှိသော အပင်ဖြစ်ပါသည် ။ သင်္ဘောအဖိုပင်သည် ပန်းပွင့်စောထွက်လေ့ရှိပြီး ရိုးတန် ရှည်ရှည်လေးများမှ အပွင့်များအဆုပ်လိုက် အခိုင်လိုက်ပွင့်ကြကြောင်း၊ သင်္ဘောပွင့်ကို ခူးယူ၍ အခါးဓာတ် လျော့နည်းစေရန် မန်ကျည်းသီးမှည့် ၊ မာလာကာရွက်များဖြင့်ထည့်၍ ရေနွေးဖြင့်ပြုတ်ပေးရကြောင်း၊ ပြုတ်ပြီးသောအပွင့်လေးများကို ရေအေးဖြင့် ကြာကြာစိမ်ပြီး ရေစင်အောင်ညစ်၍ မြေပဲဆံ၊ ပဲမှုန့်၊ ဆီချက်တို့ဖြင့် သုပ်၍စားရကြောင်း၊ သင်္ဘောပွင့်စားသုံး ခြင်းကြောင့် ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးများရရှိသောကြောင့်ဝယ်လိုအားများလာပြီး စျေးကောင်းရရှိသောကြောင့် ဝယ်လိုအားများလာပြီး စျေးကောင်းရရှိလာက စိုက်ပျိုးမှု များပြားလျက်ရှိကြောင်း၊ သင်္ဘောပွင့်ပြုတ်ပြီးသား တစ်ပုံလျှင်(၅၀၀-၁၀၀၀)ကျပ်အထိ စျေးရရှိကြောင်း၊ သင်္ဘောပွင့်ပြုတ်ပြီးသားများကို စျေးအတွင်းသို့ဖောက်သည်ရောင်းလျက်ရှိ ကြောင်း ၊ သင်္ဘောပွင့်စားသုံးခြင်းဖြင့် ကင်ဆာရောဂါ ၊ ဖောရောင်မှုကိုလျော့ကြစေခြင်း ၊ အစာကြေစေပြီး ဝမ်းချုပ်မှုကို ကာကွယ်ပေးသောကြောင့် သင်္ဘောပွင့်ကို စားသုံးပေးသင့် ပါကြောင်း ရေးသားတင်ပြအပ်ပါ သည်။
DOCA (မန္တလေး)
