မြန်မာ့ရိုးရာအစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်သည့် မုန့်လေပွေသည် သီတင်းကျွတ်လတွင်သာ ရရှိသည့် ရာသီပေါ်သားရေစာအဖြစ် စားသုံးရသည့် မုန့်တစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။
မုန့်လေပွေမုန့်အားပြုလုပ်ရာတွင် ဆန်ကွဲအားမုန့်ရည်ကြိတ်ပြီး ရရှိလာသည့် မုန့်အနှစ် များအား မုန့်အိုးလေးထဲသို့ နှမ်းစေ့များထည့်ပြီး အချပ်ကလေးများပြုလုပ်ရပါသည်။ မုန့်ချပ် အပျော့ ကလေးများရရှိလာသည့်အခါ ဝါးကပ်များပေါ်တွင် နေလှန်းထားပြီး (၂)နာရီကြာလျှင် မုန့်ချပ် ကလေးများ ခြောက်သွေ့လာသောအခါ သံဒယ်အိုးကြီးထဲတွင် သဲနှင့်ရောစပ်ပြီး မီးဖိုပေါ်တွင် လှော်ရ ပါသည်။ ထို့နောက် မုန့်သားလေးများမာကျွတ်လာလျှင် ဆန်ကာအကျဲတွင်ထည့်ပြီး မုန့်ချပ်လေးများကို ပလပ်စတစ်အိတ်ထဲသို့ထည့်ပြီးနောက် ဈေးကွက်အတွင်းရောင်းချကြပါသည်။ ဆန်ကွဲ(၃)ပြည်လျှင် မုန့်အချပ်ရေ ၁၀၀၀ မှ ၁၃၀၀ အထိရရှိပါသည်။ ကုန်ချောအဖြစ်ရရှိလာသောမုန့်ချပ် အခု (၁၀၀) လျှင်၂၀၀၀ကျပ်နှုန်းဖြင့် ရောင်းချကြောင်းသိရှိရပါသည်။
မုန်လေပွေကို ရွှေတောင်မြို့နယ်၊ ဖိုးသိမ်းတန်ရွာတွင်ပြုလုပ်၍ ရောင်းချသည့်ဒေသများမှာ ပြည်မြို့နယ်နှင့် ရွှေတောင်မြို့နယ်အတွင်းရှိ ရပ်ကွက်နှင့် ကျေးရွာများတွင် ရောင်းချကြောင်း သိရှိရပါသည်။
DOCA(ပဲခူး)