စားဖိုဆောင်သုံးစားသောက်ကုန်အနေဖြင့် ကြက်သွန်ဖြူသည် မရှိမဖြစ်လိုအပ်လှပါသည်။ နေ့စဉ် ချက်ပြုတ်စားသောက်ရာ ဟင်းလျာများတွင်လည်း မြန်မာလူမျိုးများသည် ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံနွှာ၍သော်လည်းကောင်း၊ ငရုတ်ဆုံတွင် ထည့်ထောင်း၍သော်လည်းကောင်း ချက်ပြုတ်၍ စားသောက်ကြပါသည်။ ကြက်သွန်ဖြူကို ရှမ်းပြည်နယ်(တောင်ပိုင်း)တွင် ကြက်သွန်ဖြူစိုက်ဧက ၃၀,၀၀၀နီးပါးစိုက်ပျိုးကြပြီး တောင်ကြီး၊ ပင်လောင်း၊ ဟိုပုံးမြို့နယ်များတွင် အဓိကစိုက်ပျိုးကြကာ ကျန်မြို့နယ်များတွင်လည်း အနည်းငယ်စီစိုက်ပျိုးကြပါသည်။ကယားပြည်နယ်တွင် ယခုဇူလိုင်လ၊ ပထမအပတ်အတွင်း ဈေးကွက်တွင်ဖြစ်ပေါ်နေသော ကြက်သွန်ဖြူ(ရှမ်းစ/ဒေသစ)တစ်ပိဿာလျှင် (၇၀၀၀) ကျပ်၊ ယခင်ဇွန်လ၊ စတုတ္တအပတ်တွင် (၆၀၀၀) ကျပ်ခန့်ဖြင့် အရောင်းအဝယ်ဖြစ်လျက်ရှိပါသည်။ ယခင်ဇွန်လ၊ စတုတ္တအပတ်နှင့် ယခုဇူလိုင်လ၊ ပထမအပတ်ဈေးနှုန်းတို့ကိုနှိုင်းယှဉ်လျှင် (၁၀၀၀) ခန့်ဈေးနှုန်းမြင့်တက်လျက်ရှိပါသည်။ ဈေးနှုန်းမြင့်တက်လာရခြင်းမှာ ဒေသတွင်းစိုက်ပျိုးမှုနည်းပါးခြင်းကြောင့် အခြားဒေသမှ ဝယ်ယူရောင်းချရသည့်အတွက် သယ်ယူစရိတ်အနည်းငယ်မြင့်တက်လာကာ ဈေးတက်လာခြင်းဖြစ်သည်ဟု နောင်ယားဈေးအတွင်းရှိ ကြက်သွန်ဖြူရောင်းချနေသူတစ်ဦးထံမှသိရှိရပါသည်။
DOCA(ကယား)