မန်ကျည်းပင်သည် သစ်မာပင်နွယ်ဝင် အပင်ကြီးမျိုးဖြစ်ပြီး မြန်မာနိုင်ငံအပူပိုင်းဒေသများတွင် အများဆုံးပေါက်ရောက်လေ့ရှိပါသည်။ မန်ကျည်းပင်သည် စားသုံးသူများအတွက် တစ်ပင်လုံးအသုံးဝင်သော ဆေးဖက်ဝင်တန်ဖိုးရှိသည့် အပင်တစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။ သုံးရာသီပတ်လုံး မန်ကျည်းရွက် အနု၊ အဖူး၊ အသီးစိမ်းအနု၊ အမှည့်များကို နှစ်ပတ်လည် စားသုံးရပါသည်။ မန်ကျည်းသီးအမှည့်များကို အစေ့ထုတ်၍ နှစ်ရှည်ခံအောင်သိမ်းထားပြီးလည်း စားသုံးကြရပါသည်။
၂၀၂၃ခုနှစ်၊ ဇူလိုင်လဆန်းပိုင်းမှစ၍ မန်ကျည်းသီးစိမ်းများ လှိုင်လှိုင်ပေါ်ပြီး ဆိပ်ဖြူမြို့ ပတ္တမြားဈေးကွက်တွင် ဝင်ရောက်အရောင်းအဝယ်ဖြစ်လျက်ရှိပါသည်။ မကျည်းသီးစိမ်း နို့ဆီတစ်ဘူးလျှင်(၁၅၀၀)ကျပ် ဒေသပေါက်ဈေးရှိပြီး ယခင်နှစ်နှင့် ကာလတူ မန်ကျည်းသီးစိမ်းပေါ်ချိန်တွင် နို့ဆီတစ်ဘူးလျှင် (၇၀၀)ကျပ်ရှိကြောင်း၊ ယခင်နှစ်ထက် (၈၀၀)ကျပ်ခန့် ဈေးမြင့်တက်သွားကြောင်း ဝယ်ယူစားသုံးသူများထံမှ သိရှိရပါသည်။
မြန်မာလူမျိုးများသည် မန်ကျည်းသီးစိမ်းကို ထောင်း၍ ပုဇွန်ခြောက်နှင့် ကြော်စားခြင်း၊ ငရုတ်သီးစိမ်း၊ ငပိထောင်းနှင့် ရော၍ ချက်စားခြင်းများကို ကြိုက်နှစ်သက်စွာ စားသုံးကြကြောင်း၊ ရာသီချိန်တွင် မန်ကျည်းသီးစိမ်းနုနုလေးများမှာ ဈေးကောင်းသော်လည်း ဝယ်ယူစားသုံးသူများပြားကြောင်း ဈေးကွက်မှ သိရှိရပါသည်။
DOCA(မကွေး)