မြန်မာ့ရိုးရာအစားအစာခေါက်မုန့်

Powered by Drupal

     မြန်မာလူမျိုးတို့သည် မြန်မာ့ရိုးရာ အစားအစာများကို အများဆုံးနှစ်သက်ကြပါသည်။ မနက်ခင်းတမျိုး၊ နေ့လယ်ခင်းတဖုံ၊ ညနေခင်းတမယ်ဖြင့် အဆာပြေစားလေ့ရှိရာ မြန်မာ့ရိုးရာ ခေါက်မုန့်ကိုလည်း ရေနွေးကြမ်း၊ လက်ဖက်ရည်၊ ကော်ဖီတို့ဖြင့် တွဲဖက်စားသုံးကြပါသည်။

     ခေါက်မုန့်ကို ကြက်ဥထည့်၍လည်းကောင်း၊ စားတော်ပဲ ထည့်၍လည်းကောင်း၊ အရွက် များထည့်၍လည်းကောင်း ကြိုက်နှစ်သက်သလို ပြုလုပ်သုံးဆောင်နိုင်ပါသည်။ ခေါက်မုန့်ပြုလုပ်ရန် အတွက် ဆန်၊ ထန်းလျက်၊ အုန်းသီး၊ စားတော်ပဲ၊ ဆား၊ မဆလာ၊ အချိုမှုန့်နှင့် ဆီအနည်းငယ် လိုအပ်ပါသည်။

     ခေါက်မုန့်ပြုလုပ်ရာတွင် ရှေးဦးစွာ ဆန်ကို မုန့်နှစ်ဖြစ်အောင်ကြိတ်ပြီး ရေအေးအနေ တော်ထည့်ကာ မီးဖိုပေါ်တင်ထားသည့် မုန့်ပြုလုပ်မည့်အိုးထဲသို့ ဖြန့်ထည့်ရပါသည်။ ခေါက်မုန့်အိုး ကို ကပ်မနေစေရန် ဆီအနည်းငယ် သုတ်ပေးရပါသည်။ ပြီးမှ မုန့်ပေါ်သို့ ထန်းလျက်၊ အုန်းသီး (သို့ မဟုတ်) စားတော်ပဲ (သို့မဟုတ်) ကြက်ဥ (သို့မဟုတ်) အရွက်များ ကြိုက်နှစ်သက်ရာကို ထည့်ရပါ သည်။ (၃)မိနစ်ကြာလျှင် ပူပူနွေးနွေးခေါက်မုန့်ကို ရရှိပါသည်။

    ခေါက်မုန့်တစ်နေ့ရောင်းရန်အတွက် ဆန် ၇ ဘူး၊ ထန်းလျက် ၅၀ ကျပ်သား၊ စားတော်ပဲ ၂၅ ကျပ်သာ၊ အုန်းသီး ၃ လုံး အသုံးပြုရကြောင်း သိရပါသည်။ ခေါက်မုန့် တစ်ခုလျှင် ရိုးရိုး ၃၀၀ ကျပ်၊ အသီးအရွက်ဖြင့် တစ်ခု ၅၀၀ ကျပ်၊ ကြက်ဥဖြင့် တစ်ခု ၇၀၀ ကျပ်ဖြင့် ရောင်းရကြောင်း၊ အရင်းအနှီးများများမလို လက်မဝင်ဘဲ လွယ်ကူစွာပြုလုပ်နိုင်သော မုန့်တစ်မျိုးဖြစ်ကြောင်း သိရှိရပါသည်။

DOCA(ပဲခူး)