ပိန္နဲသီးကို အစိမ်းမှစ၍ အမှည့်အထိစားသုံးကြသဖြင့် ဈေးကောင်းရလျက်ရှိ

Powered by Drupal

    ပိန္နဲသီးကို အချိုပွဲသစ်သီးအဖြစ် စားသုံးခြင်းအပြင် အသီးနုနုကို အကွင်းလေးများလှီး၍ ပြုတ်ကာ ငပိရည်နှင့်တို့စားခြင်း၊ ဟင်းရည်ချက်စားခြင်း (သို့မဟုတ်) အသားဟင်းတစ်ခုခုနှင့် ဆီပြန်ချက်စားခြင်းများလည်းပြုလုပ်ကြပါသည်။ ပိန္နဲသီးအစိမ်းပေါ်ခါစတွင် အကွင်းတစ်ကွင်းလျှင် (၃၀၀-၅၀၀)ကျပ်အထိဈေးရှိပါသည်။ ပိန္နဲသီးသည် အသားကိုသာမက အစေ့ကိုပါ ပြုတ်စား၊ ဖုတ်စား၍ရသောအသီးဖြစ်ပါသည်။

   ပိန္နဲသီးထဲတွင် အသီးအနှံမှရရှိသော ဖရက်တို့စ်နှင့် သဘာဝသကြားဓာတ်များပါရှိသောကြောင့် ပိန္နဲသီးစားပြီးသည်နှင့်တပြိုင်နက် သိသိသာသာခွန်အားတိုးပွားစေနိုင်ပါသည်။ ပိန္နဲသီးတွင် ပါဝင်သောအမျှင်ဓာတ်သည် ဝမ်းချုပ်ခြင်းကိုကင်းဝေးစေပြီး ဝမ်းမှန်စေသောကြောင့် အူမကြီးကင်ဆာဖြစ်ပွားမှုနှုန်းကိုလျော့ကျစေပါသည်။ ပိန္နဲသီးစေ့ကို ပြုတ်၍စားပါက ပရိုတင်း၊ ပိုတက်စီယမ်၊ ကယ်လ်စီယမ်နှင့် သံဓာတ်အာဟာရများအား အသီးစားခြင်းထက် ပိုမိုရရှိနိုင်ပါသည်။ ပိန္နဲသီးကို အစာအိမ်အခံရှိသူများအနေဖြင့်လည်း အများကြီးမစားသင့်ပါ။ ပိန္နဲသီးတွင် အိမ်မာနှင့် အိမ်ပျော့ဟူ၍ နှစ်မျိုးရှိရာ အိမ်မာသီး(အမှည့်မှာ) စားသုံးသူများ၍ ဈေးကောင်းပြီး အိမ်ပျော့ (အမှည့်)မှာ စားသုံးသူနည်း၍ အိမ်မာသီးကဲ့သို့ ဈေးကောင်းမရရှိပါ။ ပိန္နဲသီးစိုက်ပျိုးသူများအနေဖြင့်လည်း အိမ်မာမျိုးကိုစိုက်ပျိုးကြပါသည်။

    ပြည်ဈေးကွက်တွင် ရောင်းချလျက်ရှိသော ပိန္နဲသီးဈေးနှုန်းများအနေဖြင့် အလုံးကြီးတစ်လုံးလျှင် (၃၅၀၀)ကျပ်ဖြစ်ပြီး (၁၀)လုံးဈေးမှာ (၃၀၀၀)ကျပ်ဖြင့် ခြံထွက်အသီးများရောင်းချနေကြပြီး ယိုးဒယားပိန္နဲသီးအကြွပ်သီးတစ်လုံးလျှင် (၅၅၀၀-၈၀၀၀-၁၀၀၀၀-၁၅၀၀၀) ကျပ် စသည်ဖြင့် အကြီးအသေးပေါ်မူတည်ပြီး ရောင်းချလျက်ရှိကြောင်းသိရပါသည်။

DOCA(ပဲခူး)