
ဟင်းခတ် ငရုတ်ကောင်း ဆိုတာကို ထွေထွေထူးထူး ပြောစရာမလိုအောင်လူသိများပြီးသား မီးဖို ချောင် သုံးဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင် တစ်မျိုး ဖြစ်ပါတယ်။ ငရုတ်ကောင်းကို ဟင်းခါးတွေ၊ အသားဟင်းတွေမှာ ထည့်သွင်းအသုံးပြုကြပါတယ်။ အရှေ့တိုင်းထမင်းဝိုင်းမှာ ပါလေ့ရှိတဲ့ ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင်ဖြစ်သလို အနောက်တိုင်းအစားအစာ၊ ဥရောပအစားအစာတွေမှာလည်း ငရုတ်ကောင်းလေး ဖြူးထားတာ တွေ့ရများ ပါတယ်။ ငရုပ်ကောင်းကို စားသုံးလိုက်သည် နှင့် ပူရှိန်းရှိန်း မွှေးတေးတေးနဲ့ အခိုးပွင့်စေဖို့ လုပ်ဆောင် ပေးပါတယ်။ အခိုးပွင့်စေတယ်ဆိုတာအပြင် အသားအရေအတွက်အပါအဝင် တခြားကျန်းမာရေး အကျိုး ကျေးဇူးများအပြင် စိတ်ကျခြင်းကို သက်သာစေခြင်း၊ အစာခြေစနစ်ကို ကောင်းစေခြင်း၊ အာဟာရစုပ်ယူမှု အားကောင်းစေခြင်း၊ ဝိတ်ကျစေခြင်း၊ ချောင်းဆိုးနဲ့ လည်ချောင်းနာပျောက်ကင်းစေခြင်း၊ နှလုံးကျန်းမာ စေခြင်း၊ သွားကိုက်သက်သာစေခြင်း၊ ဆံပင်ဖြူခြင်းကို ကာကွယ်ခြင်း၊ အဆစ်နာဝေဒနာ သည်တွေ အတွက် သက်သာစေခြင်း၊ အသားအရေကို ကြည်လင်စေခြင်း နှင့် ပျားရည် သို့မဟုတ် ဒိန်ချဉ်တို့နဲ့ ရောစပ်ပြီး exfoliator အဖြစ် ဆဲလ်သေဖယ်ရှားရာ တွင်လည်း အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။
လူသားများအတွက် အကျိုးကျေးဇူးများစွာရှိသော ငရုပ်ကောင်းကို မြောင်းမြမြို့ရဲ့ “စစ်မှစစ်” ငရုပ် ကာင်းထုတ်လုပ်ရေး လုပ်ငန်းမှ ဈေးကွက်လိုအပ်ချက်အရ ပုံစံမျိုးစုံဖြင့် ထုတ်လုပ်လျှက်ရှိပါတယ်။ “စစ်မှစစ်” ငရုပ်ကာင်းထုတ်လုပ်ရေး လုပ်ငန်းမှ ထုတ်လုပ်လိုက်တဲ့ ငရုပ်ကောင်းတွေကတော့ ဧရာဝတီ တစ်တိုင်း လုံးတွင်သာမက ရန်ကုန်တိုင်းအထိပါ နာမည်ကြီးလှပါတယ်။ “စစ်မှစစ်” ငရုပ်ကာင်းထုတ်လုပ်ရေး လုပ်ငန်း ပိုင်ရှင်မှာ ဦးသုခအောင် ဖြစ်ပြီး ၎င်းအနေဖြင့် ငရုပ်ကောင်းများကို မြောင်းမြ-လပွတ္တာ ကားလမ်း ဘေး၊ မိုင်တိုင်အမှတ် (၂၁/၂) တွင် ၂၀၀၉ ခုနှစ်လောက်မှစတင်၍ စိုက်ပျိုးခဲ့ခြင်း ဖြစ်ပါသည်။ စိုက်ပျိုးစဉ်က ထွက်ရှိ လာသော ငရုပ်ကောင်း ကုန်ကြမ်းများအား ဒိုင်သွင်းရောင်းချသည့် စနစ်ဖြင့်သာ ရောင်းချခဲ့ခြင်း ဖြစ်ပါသည်။ ထို့နောက် ငရုပ်ကောင်းများကို ကိုယ်တိုင်ကုန်ချော အဖြစ် ထုတ်လုပ်ရောင်းချလိုသဖြင့် ၂၀၁၉ ခုနှစ်တွင် အသေးစားစက်မှုလုပ်ငန်း လိုင်စင်အမှတ် အစ၁၄-၂၃၇၉၁ ရယူကာ ကုန်ချောများအား စတင် ထုတ်လုပ်ခဲ့ခြင်း ဖြစ်ကြောင်းလည်း သိရှိရပါသည်။ ရင်းနှီးမြုပ်နှံမှုအနေဖြင့် သိန်း (၃၀၀) ခန့် ရင်းနှီးမြုပ်နှံမှုများ ဆောင်ရွက်ခဲ့ပြီး ထုတ်လုပ်မှုအနေဖြင့် (၁) နှစ်လျှင် (၉၀၀၀၀) ခန့် ထုတ်လုပ်လျှက် ရှိပါသည်။ ထုတ်လုပ်မှုအနေဖြင့်၂၅ ကျပ် သား ငရုပ်ကောင်းအစေ့ထုပ် ၂၀ ဂရမ် ငရုပ်ကောင်းမှုန့်ဗူး၊ ၂၅ ကျပ်သား ငရုပ်ကောင်းမှုန့်အထုပ် နှင့် ဗူးပါကင်၊ တစ်ခါသုံး (၁၀၀) ကျပ်တန် ငရုပ်ကောင်းစေ့ နှင့် ငရုပ်ကောင်းမှုန့်၊ (၁၀)ကျပ်သားနှင့် (၂၀)ကျပ်သား ငရုပ်ကောင်းမှုန့်ဗူး တို့အား ဈေးကွက် လိုအပ်ချက် များအရ ထုပ်ပိုးရောင်းချလျက်ရှိပါသည်။
လူကြိုက်အများဆုံး အဝယ်များသည်မှာ ငရုပ်ကောင်းစေ့အထုပ်များပင်ဖြစ်ပါသည်။ မိမိတို့အနေဖြင့် စိုက်ပျိုးပြီးသား ငရုပ်ကောင်းများကို ရိတ်သိမ်းပြီးပါက နေပူတွင်(၇)ရက်ခန့် ခြောက်သွေ့နေအောင် နေပူလှန်းရပါတယ်။ ခြောက်သွေ့နေသော ငရုပ်ကောင်းစေ့များကို ပီနန်အိတ်တစ်ထပ်၊ ပလပ်စတစ် အိတ်တစ်ထပ်၊ စက္ကူအိတ်တစ်ထပ် စသည်ဖြင့် အစိုမပျံစေရန် အထပ်ထပ်ထုပ်ပိုးပြီး သိမ်းဆည်းရပါတယ်။ သိမ်းဆည်း ထားသော ငရုပ်ကောင်းစေ့များမှာ အကျိုးအကြေနှင့် အမှုန်များ မပါရှိစေရန်အတွက် လေမှုတ်စက်များဖြင့် မှုတ်ထုတ်ပြီးမှသာလျှင် ပါကင်ထုပ်ပိုးသည့် စနစ်ကို ဆောင်ရွက်သောကြောင့် မိမိတို့ ငရုပ်ကောင်းစေ့များမှာ အမှုန်များမပါခြင်း၊ မှိုမတက်ခြင်း ၊ အနံ့လွန်စွာမွှေးခြင်း တို့ကြောင့် လူကြိုက် များလှခြင်း ဖြစ်ကြောင်းသိရှိရပါသည်။ ငရုပ်ကောင်းမှုန့် ထုတ်လုပ်မှုအနေဖြင့်လည်း ငရုပ်ကောင်းစေ့များအာ လှော်၍အမှုန်ကြိတ်ပြီးပါက အအေးခံကာ ပါကင်ထည့်ထုပ်ပိုးခြင်းများကို ဆောင်ရွက်သည့် အနံလွှင့်ပျယ်မှုမရှိအောင် ဆောင်ရွက်ပြီးမှသာ ထုတ်လုပ်ဖြန့်ဖြူးကြောင်း သိရှိရပါသည်။
DOCA(ဧရာဝတီ)