မုံရွာမြို့တွင် စွန်တာနီ/ ပြာများ ဈေးကောင်းရ၍ တောင်သူများတွက်ချေကိုက်

Powered by Drupal

      စစ်ကိုင်းတိုင်းဒေသကြီးတွင် တိုင်းဒေသကြီးစိုက်ပျိုးရေးဦးစီးဌာန၏ စာရင်းအရ ၂၀၂၀-၂၀၂၁ ဘဏ္ဍာနှစ်တွင် စွန်တာနီ/ပြာစိုက်ဧက (၂၃၁၈၈၀)ဧက စိုက်ပျိုးခဲ့ပြီး ၂၀၂၁-၂၀၂၂ဘဏ္ဍာနှစ်တွင် စွန်တာနီ (ဆောင်း)စိုက်ဧက(၉၃၂၁)၊ စွန်တာပြာ(မိုး)စိုက်ဧက(၈၁၅၉၆)နှင့် စွန်တာပြာ(ဆောင်း)စိုက်ဧက (၁၄၁၄၉၃)၊ စုစုပေါင်းစိုက်ဧက(၂၃၂၄၁၀) ဧက စိုက်ပျိုးကြောင်း၊ ယခင်နှစ်နှင့် နှိုင်းယှဉ်လျှင် စိုက်ဧက (၅၃၀)ဧက ပိုမို စိုက်ပျိုးပါကြောင်း၊ တစ်ဧက စိုက်ပျိုး ထုတ်လုပ်မှုကုန်ကျစရိတ်မှာ (၁၄၂၅၀၀)ခန့် ကုန်ကျပါကြောင်း၊ ပေါက်ဈေးအနေဖြင့် တစ်တင်းလျှင် (၄၆၀၀၀) ကျပ်ရရှိကြောင်း၊ တစ်ဧကပျှမ်းမျှ အထွက်နှုန်းအနေဖြင့် (၁၅)တင်းခန့်ထွက်ရှိသဖြင့် တစ်ဧက ဝင်ငွေအနေဖြင့် (၆၉၀၀၀၀)ကျပ် ရရှိရာ တစ်ဧက အကျိုး အမြတ်အနေဖြင့် (၅)သိန်းကျော်ရရှိသဖြင့် တောင်သူများအတွက် တွက်ချေကိုက်သည့်သီးနှံ ဖြစ်ကြောင်း ဆူးလေကုန်း၊ ကျွန်းသာယာ၊ ဘုမ္မနိုး၊ ရှားပင်ကျွန်း၊ ကျက်သွန်ဈေးကျေးရွာများရှိ တောင်သူများထံမှ သိရှိ ရပါသည်။ တောင်သူများအတွက် အကျိုးရှိသည့် သီးနှံဖြစ်သည့်အပြင် စားသုံးသူပြည်သူများအတွက်လည်း မရှိမဖြစ်လိုအပ်သည့် သီးနှံတစ်ခုလည်း ဖြစ်ပါသည်။

      မြန်မာလူမျိုးအများစုသည် ပဲကို နေ့စဉ် ဟင်းလျာအဖြစ် စားသုံးကြပါသည်။ ပဲကို ပြုတ်၍ လည်းကောင်း၊ ပဲကို အညှောင့်ဖောက်ပြီး ပဲဟင်းချို ပြုလုပ်၍လည်း စားသုံးကြသည့်အပြင် ပဲကို ပျိုးပြီး အပင်ပေါက် ပြုလုပ်ပြီး ပဲပင်ပေါက်ဟင်းအဖြစ်လည်းကောင်း၊ သုတ်၍လည်း စားသုံးကြပါသည်။ ပဲကို ရေစိမ်ပြီး ပဲကြော်အဖြစ်လည်း ကြော်၍ စားသုံးကြသည့်အပြင် ပဲခြမ်းကြော်၍ စီးပွားဖြစ် ရောင်းဝယ်သူများလည်း ရှိပါသည်။ ပဲပြုတ်သည် အဆုတ်ကိုအားကောင်းစေသည့်အတွက် အဆုတ်ရောဂါသမားများ အတွက်လည်း အထူးစားသုံးသင့်သည့် အစားအစာတစ်မျိုးလည်း ဖြစ်ပါသည်။

DOCA(စစ်ကိုင်း)