
မန္တလေးမြို့တွင်း တိုင်းရင်းသားတို့၏ ရိုးရာအစားစာများအနက် ရှမ်းရိုးရာအစားအစာ ဖြစ်ကြသည့် ရှမ်းခေါက်ဆွဲသည် မန္တလေးမြို့တွင်းတွင် နေရာအနှံ့အပြား နံနက်စာ(သို့) ညနေစာအဖြစ် နေရာတိုင်းတွင် ရောင်းဝယ်လျက်ရှိကြသည်။ ရှမ်းခေါက်ဆွဲမှာ တောင်ပိုင်းရှမ်းနှင့် မြောက်ပိုင်းရှမ်းဟူ၍ အမျိုးအစား(၂)မျိုးအဖြစ် ရောင်းဝယ်ကြသည်။ တောင်ပိုင်းရှမ်းခေါက်ဆွဲမာ တို့ဟူးအပျော့ဖြင့် ပြုလုပ်၍ တို့ဟူးနွေးဟုခေါ်ဆိုကြပြီး ကော်ရည်များထည့်၍စားသုံးကြသည်။ မြောက်ပိုင်း ရှမ်းခေါက်ဆွဲမာ ခရမ်းချဉ်အနှစ်ထည့်၍ စားသောက်ကြသည်။ရှမ်းခေါက်ဆွဲ တစ်ပွဲလျှင် ပွဲသေး (၁၅၀၀-၂၀၀၀)ရောင်းချကြပြီး ပွဲကြီးကိုမူ (၂၅၀၀-၃၀၀၀)ရောင်းချကြသည်။ တချို့နေရာ ဒေသအလိုက် ပွဲသေးတစ်ပွဲလျှင် (၁၂၀၀-၁၅၀၀)နှင့် ပွဲကြီးတပွဲလျှင် (၂၀၀၀-၂၅၀၀)တို့ဖြင့် ကြက်သားပါ၊ မပါ ဈေးနှုန်းကွာခြားချက်ဖြင့် ရောင်းချကြပြီး ရှမ်းခေါက်ဆွဲအစိမ်းဖတ် (၁)ပိသာ (၁)ထုပ်လျှင် (၄၀၀၀)ကျပ်၊ (၅၀)သား(၁)ထုပ်လျှင် (၂၀၀၀)ကျပ် အသီးသီးတို့ဖြင့် ရောင်းချကြ ကြောင်းသိရှိ ရသည်။
DOCA(မန္တလေး)