“အုန်းသီးအကြောင်းသိကောင်းစရာများ”

Powered by Drupal

                                မြန်မာနိုင်ငံသည် စိုက်ပျိုးရေးကိုအခြေခံသော နိုင်ငံဖြစ်သည့်အလျှောက် စီးပွားရေးလုပ်ငန်း ရှင်များသည် ယခုအခါရေရှည်၊ ရေတိုစီမံကိန်းများချမှတ်၍ စိုက်ပျိုးရေးလုပ်ငန်းများကို အဓိကထား လုပ်ဆောင်လာကြသည်တွေ့ရှိရပြီးနှစ်ရှည်သီးပင်များဖြစ်သော အုန်းသီးပင်များကိုလည်း အလေးထား စိုက်ပျိုးလာကြပါသည်။ ဘက်စုံသုံး အုန်းသီးပင်ကို မြန်မာနိုင်ငံပင်လယ်ကမ်းရိုးတန်းဒေသများ၊ မြစ်ဝကျွန်းပေါ်ဒေသများအဖြစ် အောက်ပြည်အောက်ရွာ၌သာကမ အညာဒေသများမှာလည်း အုန်းသီးပင်များစိုက်ပျိုးထားသည်ကို တွေ့ရှိရကြောင်း၊  အုန်းသီးများကို အုန်းသီးအညှာတံပါသည့် ဆွဲအုန်း(ခေါ်)အုန်းစို(ခေါ်)အုန်းစိမ်းနှင့် အခွံများခွာထားသည့် အုန်းပေါက်ဟူ၍ နှစ်မျိုးခွဲခြား ရောင်းချရကြောင်း၊ အုန်းစိမ်းကို ဘုရားသာသနာပွဲများ၊ ရဟန်းသံဃာ ကန်တော့ပွဲများနှင့် သာရေး၊ နာရေးကန်တော့ပွဲများတွင်လည်းကောင်း၊ မိရိုးဖလာအိမ်တွင်းနတ်စင်များတွင် နတ်အုန်းအဖြစ် လည်းကောင်း ဝယ်ယူသုံးစွဲကြပြီး အုန်းပေါက်ကိုမူ အုန်းသီးဆံခြစ်၍ မြန်မာ့ရိုးရာမုန့်များတွင် ထည့်သွင်းအသုံးပြုခြင်းများ၊ အုန်းနို့ထုတ်လုပ်ခြင်းများအတွက် ဝယ်ယူလေ့ရှိကြောင်း၊ အုန်းသီး ဈေးနှုန်းများအနေဖြင့် အုန်းစိမ်းတစ်လုံးလျှင် (၃၅၀၀/-) ကျပ်မှ (၄၅၀၀/-)ကျပ်အထိ ရှိပြီး အုန်းပေါက်တစ်လုံးလျှင် (၂၀၀၀/-)ကျပ်မှ (၃၀၀၀/-)ကျပ်အထိ ရောင်းချလျက်ရှိကြောင်းနှင့် အုန်းသီးအရွယ်အစားအလိုက် (၅၀၀/-)ကျပ်မှ  (၁၀၀၀/-)ကျပ်အထိ  ဈေးနှုန်းကွာခြားမှုရှိကြောင်း၊ အုန်းရည်တွင် အမိုင်နိုအက်ဆစ်၊ အင်ဇိုင်း၊ သံဓာတ်၊ ကယ်လစီယမ်၊ ပိုတက်စီယမ်၊ မဂ္ဂနီစီယမ်ဓာတ် များပါဝင်နေသဖြင့် ခန္ဓာကိုယ်အတွက် ရေဓာတ်ဖြည့်တင်းပေးခြင်း၊ ကိုယ်အလေးချိန်လျော့ကျစေ ခြင်း၊ နှလုံးကိုကျန်းမာစေခြင်း၊ သွေးဖိအားကိုထိန်းညှိပေးခြင်း၊ သွေးတွင်းသကြားဓာတ်ကို ထိန်းညှိ ပေးခြင်း၊ ကျောက်ကပ်ကိုကျန်းမာစေခြင်း၊ ဆံပင်ကိုအားဖြည့် ပေးခြင်းစသည့် အကျိုးကျေးဇူးများ ရရှိကြောင်း၊ အုန်းသီးနုနု၏ အုန်းရည်သည် ပိုတက်စီယမ်၊ ဆိုဒီယမ်နှင့် ဂလူးကို့စ်ဓာတ်များ ပြည့်ဝစွာပါဝင်သည့်အတွက် အားကစားသမားများနှင့် လေ့ကျင့်ခန်းပြုလုပ်ပြီးသူများ သောက်သုံးပါက ရေဓာတ်ကို လျှင်မြန်စွာဖြည့်ဆည်းပေးနိုင်သဖြင့် အားအင်ပြန်လည်ပြည့်ဖြိုး လန်းဆန်းစေကြောင်း၊ အုန်းဆီသည် အရေပြားခြောက်သွေ့မှုကို ကာကွယ်ပေးနိုင်ရုံသာမက ရောဂါပိုးမွှားများကိုလည်း သေစေနိုင်ပြီး ဆံပင်နှင့်ဦးရေပြားကို အားဖြည့်ပေးနိုင်ကြောင်း၊ အုန်းသီးမှ ရရှိသော အုန်းမှုတ်ခွက်မှ အုန်းခြေနင်းများ၊ အုန်းမှုတ်ခွက် သောက်ရေခွက်များ၊ အုန်းမှုတ်ခွက် ပန်ကန်လုံးများပြုလုပ်၍ မြန်မာမှုလက်ရာများကို တန်ဖိုးမြှင့်ထုတ်ကုန်တစ်မျိုး ပြုလုပ်၍ နိုင်ငံတကာဈေးကွက်ထိုးဖောက်နိုင်မည်ဖြစ်ကြောင်း ရေးသားတင်ပြအပ်ပါသည်။

DOCA(မန္တလေး)