
ကရင်ပြည်နယ်၊ သံတောင်ကြီးမြို့နယ်မှ ဒေသခံပြည်သူများသည် မိသားစုတစ်နိုင်တစ်ပိုင် စီးပွားရေးလုပ်ငန်းများစွာ လုပ်ကိုင်လျက်ရှိပြီး ဒေသထွက်ကုန်အများအပြားထုတ်လုပ်လျက်ရှိပါသည်။ သံတောင်ကြီးမြို့သည် အအေးပိုင်းတောင်ပေါ်ဒေသဖြစ်ပြီး ကော်ဖီ၊ လက်ဖက်၊ ဖာလာ၊ ဒူးရင်းသီး၊ ငှက်ပျောသီး စသည် တို့ကိုစိုက်ပျိုးကြပြီး လုပ်ငန်းများစွာရှိသည့်အနက် ပျားရည် ငှက်ပျောခြောက် လုပ်ငန်းသည်လည်း လူသိများပြီး နာမည်ကျော်ကြားသော စားသောက်ကုန်လုပ်ငန်းတစ်ခုဖြစ်ပါသည်။
ပျားရည်ငှက်ပျောခြောက်ပြုလုပ်ရန် ဒေသခံထုတ်လုပ်သူများသည် သဘာဝပျားရည်စစ်စစ်ကိုသာ အသုံးပြုပြီး ရင့်မှည့်ပြီးမပျော့လွန်းသောဖီးကြမ်းငှက်ပျောသီးကိုအသုံးပြုကာ ငှက်ပျောသီးများကို အခွံနွှာပြီး သံပုရာရည် သို့မဟုတ် ရှောက်ရည်အနည်းငယ်ရောထားသောရေဖြင့် ခဏတာ စိမ်ထား ပေးကာ ငှက်ပျောသီးများကို အရှည်လိုက်ထက်ခြမ်းခွဲပြီး လှီးဖြတ်ထားပေးပါသည်။ လှီးဖြတ်ထားသော ငှက်ပျောသီးများကို ပျားရည် သုတ်လိမ်းပေးပြီး ခြောက်သွေ့သောဝါးဖျာပေါ်၌ ဖြန့်ခင်းထားကာ ၃ ရက် မှ ၅ ရက်ခန့်အထိ နေပူလှန်းပေးရပါသည်။ နေပူလှန်းနေစဉ်အတွင်း ငှက်ပျောခြောက်များ အညီအမျှ ခြောက်စေရန် မကြာခဏလှန်ပေးကာ စေးပိုင်ပြီးအတော်အသင့်မာသော အနေအထားရောက်လျှင် နေပူလှန်းခြင်းကိုရပ်လိုက်ပြီး ငှက်ပျောသီးခြောက် များကို အအေးခံပြီးနောက် လေလုံဘူး သို့မဟုတ် ပလတ်စတစ်အိတ်ထဲသိမ်းဆည်းထားရပါသည်။
သဘာဝပျားရည်စစ်စစ်နှင့်အရည်အသွေးကောင်းမွန်သော ငှက်ပျောသီးကို အသုံးပြုပြီး ဒေသ ထွက်ကုန် တစ်ခုအနေဖြင့် ပျားရည်ငှက်ပျောခြောက်ကို ထုတ်လုပ်ရောင်းချခြင်းကြောင့် အရသာမှာ ချိုမြိန်ပြီး စားကောင်းလှပါသည်။ ပျားရည်ငှက်ပျောခြောက်ကို သံတောင်ကြီးဒေသသို့ လာရောက် လည်ပတ်သော ခရီးသွားဧည့်သည် များသို့ လက်ဆောင်ပစ္စည်းအဖြစ်ရောင်းချခြင်း၊ အနယ်နယ် အရပ်ရပ်သို့ ဖြန့်ဖြူးရောင်းချခြင်းတို့ကြောင့် ပျားရည်ငှက်ပျောခြောက်ထုတ်ကုန်သည် လူသိများလာပြီး နာမည်ရလျက်ရှိနေပါသည်။
DOCA(ပဲခူး)
