ကနဖော့ရွက်ဖြင့်ကိုယ်အလေးချိန်ထိန်းကြမယ်

Powered by Drupal

            ကနဖော့ပင်သည် မြန်မာနိုင်ငံနေရာအနှံအပြားတွင် အလေ့ကျပေါက်ရောက်သော အပင်တစ်မျိုး ဖြစ်ပြီး ကန်စွန်းရွက်လို ရေထဲမှာပေါက်‌ရောက်လေ့ရှိသော အပင်တစ်မျိုးဖြစ်ကြောင်း၊ အပင်၏ ပဉ္စငါးပါးလုံးဆေးဖက်ဝင်သော်လည်း ကနဖော့ရွက်ကို အသုံးပြုများပြားကြောင်း သိရှိရသည်။ အရွက် ကိုကြိတ်၍ ဦးခေါင်းတွင် အုံပေးခြင်းဖြင့်ဦးနှောက် ပူခြင်းကိုသက်သာ၍အေးစေပြီး အရေပြားနှင့်  အကြောရောဂါများအတွက်လည်း စားသုံးပါကသက်သာစေကြောင်း၊ အရွက်ကိုနွားနို့နှင့်ဖြစ်စေ၊ ဆိတ်နို့နှင့်ဖြစ်စေ သောက်သုံးပေးခြင်းဖြင့် ဆီးပူညောင်းကျနာကို ပျောက်ကင်းစေကြောင်း၊ ခန္ဓာကိုယ် ဖောရောင်ခြင်းများဖြစ်ခဲ့သော်  ကနဖော့ရွက်ပြုတ်ကိုတို့စား၍ သော်လည်းကောင်း၊ အရွက်ပြုတ်ရည် ဖြင့် ချွေးအောင်းပေးပါကလည်း ဖောရောင်ခြင်းများကို သက်သာပျောက် ကင်းကြောင်း၊ ၎င်းအပင်၏ ပဉ္စငါးပါးကိုပြုတ်၍ အရည်ကိုပျားရည်နှင့် ရောသောက်ပါက ကျောက်ရောဂါ ကို  သက်သာပျောက်ကင်း ကြောင်း၊ ကနဖော့ပင်တစ်ပင်လုံး၏ ပဉ္စငါးပါးကို မုန်ညင်းဆီထည့်၍ပြုတ်ပြီး ဆားအနည်းငယ် ထည့်သောက်ခြင်းဖြင့် အသည်းအားနည်းသော ရောဂါများ ပျောက်ကင်းကြောင်း၊ ဗီတာမင်စီ ပါဝင်သောကြောင့် ကိုယ်ခံအားကိုကောင်းစေပြီး ဖျားနာခြင်း၊ အအေးမိခြင်း၊ စိတ်ဖိစီးမှုကြောင့် နေထိုင်မကောင်းဖြစ်ခြင်းများကို သက်သာပျောက်ကင်းကြောင်း၊ ကျောက်ကပ်အညစ်ကြေး များကို လည်း ထိထိ‌ရောက်ရောက်သန့်စင်ပေကြောင်း၊ ဆီးသွားရခတ်နေသူများ ကနဖော့ရွက်ကို သုတ်စား ခြင်းဖြင့် ဆီးရွှင်စေကြောင်း၊ အမျှင်ဓာတ်ပါဝင်ခြင်းကြောင့် အဆာခံနိုင်စေပြီး ကယ်လိုရီနှင့် အဆီဓာတ် ပါဝင်မှု နည်းသောကြောင့် ကိုယ်အလေးချိန်မတက်အောင် ထိန်းပေးပြီးဝိတ်ကျစေရန် အထောက်အကူပြုကြောင်း လေ့လာဖတ်ရှု့ရသည်။

DOCA(မန္တလေး)