ဖီးကြမ်းငှက်ပျောသီး၏အာဟာရတန်ဖိုး

Powered by Drupal

                    ငှက်ပျောသီးသည် ကမ္ဘာပေါ်တွင် လူကြိုက်အများဆုံးသစ်သီးအမျိုးအစားဖြစ်ပြီး အရှေ့တောင် အာရှနိုင်ငံများတွင် ငှက်ပျောမျိုးကွဲများစွာဖြင့် စိုက်ပျိုးထွက်ရှိမှု အများဆုံးသစ်သီး ဖြစ်သကဲ့သို့ မြန်မာနိုင်ငံတွင်လည်း နေရာအနှံ့အပြားတွင် စိုက်ပျိုးထွက်ရှိသည့် သီးနှံဖြစ်သည်။ ငှက်ပျောသီးတွင် ပိုတက်စီယမ်ဓါတ်၊ ဗီတာမင်(B6)၊ ဗီတာမင်(C)၊ မဂ္ဂနီဆီယမ်ဓာတ်၊ ကစီဓာတ်၊ ပရိုတင်းဓာတ်နှင့် အဆီဓာတ်အနည်းငယ်တို့ ပါဝင်ကြောင်း၊ ငှက်ပျောသီးတွင် ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင် ပစ္စည်း(Antioxidants) များစွာပါဝင်သည့်အတွက် ခန္ဓာကိုယ်အတွင်းရှိ ဆဲလ်များပျက်စီးမှု ကိုကာကွယ်ခြင်း၊ ကိုယ်ခံအား စနစ်ကို မြှင့်တင်ပေးခြင်း၊ အသားအရေနှင့်ကျန်းမာရေးကို ထိန်းသိမ်း ပေးခြင်း၊ အိုမင်းရင့်ရော်ခြင်းကို နှေးကွေးစေခြင်းတို့ကို အထောက်အကူပြုကြောင်း သိရှိရသည်။ ထို့အပြင် ငှက်ပျောသီးသည် အရသာကောင်းမွန်ပြီး ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်၍ လူသားတို့အတွက် အာဟာရဓာတ်များစွာပါဝင်ခြင်း၊ ခွန်အားကိုဖြစ်စေခြင်း၊ နှလုံးကျန်းမာရေးကောင်းခြင်းနှင့် ခန္ဓာကိုယ်အလေးချိန်လျော့ကျခြင်း၊ အမျှင်ဓာတ်များစွာပါဝင်သောကြောင့် အစာချေဖျက်မှုစနစ် ကောင်းမွန်စေသဖြင့် ဝမ်းချုပ်ခြင်းမှကာကွယ်ပေးပြီး အစာအိမ်နှင့်အူလမ်းကြောင်း ကျန်းမာရေးအတွက်များစွာ အထောက်အကူပြုကြောင်း သိရှိရသည်။

DOCA(မန္တလေး)