စားသုံးသူရေးရာဦးစီးဌာနမှ တာဝန်ရှိသူများသည် မွန်ပြည်နယ်အတွင်း ဝဥအခြောက်ခံစက်ရုံ(၆)ရုံသို့ သွားရောက်လေ့လာခဲ့ရာ မွန်ပြည်နယ်ဒေသအတွင်းတွင် စိုက်ပျိုးသည့် သဘာဝ ဝဥ ထုတ်လုပ်မှုတိုးတက်လာခြင်းကြောင့် စက်ရုံများအနေဖြင့် ဝဉကို ယခင်နှစ်ထက် ပိုမိုဝယ်ယူရရှိခဲ့ကြောင်း၊ ၂၀၁၉ ခုနှစ်တွင် ကုန်ကြမ်းပိဿာချိန် ၈၉၀,၀၀၀ခန့် ဝယ်ယူရခဲ့ပြီး ယခုနှစ်တွင် ၁,၀၃၀,၀၀၀ ပိဿာချိန် ဝယ်ယူရရှိခဲ့ရာ ပိသာချိန်(၁၀၄,၀၀၀)ခန့် ပိုမိုတိုးတက် ဝယ်ယူရရှိခဲ့ကြောင်း၊ သို့ရာတွင်လည်း ဈေးနှုန်းအနေဖြင့် ၂၀၁၉ခုနှစ် ရာသီအစတွင် အစိုတစ်ပိဿာလျှင် ၁၆၀၀/- ကျပ်ဖြင့် ဈေးဖွင့်ဝယ်ယူခဲ့ပြီး ရာသီကုန်ချိန်တွင် အစိုတစ်ပိဿာလျှင် ၂၂၀၀/- ကျပ်ခန့်ရှိခဲ့ပါကြောင်း ၊ ယခု ၂၀၂၀ ခုနှစ်တွင် အဖွင့်ဈေး အစိုတစ်ပိဿာ လျှင် ၁၄၅၀/- ကျပ် မှစ၍ ရာသီပိတ်ချိန်တွင် အစိုတစ်ပိဿာ လျှင် ၂၀၅၀/- ကျပ် သာရှိခဲ့ပါကြောင်း သိရှိရပါသည်။
ယခင်နှစ်ထက် အစိုတစ်ပိဿာဈေးနှုန်း ၁၀၀ကျပ်မှ ၁၅၀ကျပ်ခန့် လျော့နည်းခဲ့ပြီး ဈေးနှုန်းလျော့နည်းဝယ်ယူရခြင်းမှာ စက်ရုံများမှ ထုတ်လုပ်သော ဝဥ ခြောက်များအား ယခင်နှစ်တွင် ချင်းရွှေဟော်နှင့် ယခုနှစ်တွင် မူဆယ်နယ်စပ် ကုန်သွယ်ရေးတို့မှတဆင့် တင်ပို့ခဲ့သော်လည်း ၃၀.၁၀.၂၀၂၀ ရက်နေ့မှစ၍ တရုတ်နိုင်ငံမှ အဆိုပါနယ်စပ်စခန်းများမှ တင်ပို့/တင်သွင်းခွင့်မပြုတော့သဖြင့် ဝဥခြောက်များအား လက်ရှိအနေအထားတွင် ထိုင်းနိုင်ငံ မှ လာအိုနိုင်ငံ( CO– Country Origin) သို့ တင်ပို့နေရသဖြင့် တစ်ပိဿာကို ၅၇၅/- ကျပ် ခန့် ပိုမိုကုန်ကျလျက်ရှိကြောင်း၊ စက်ရုံများအနေဖြင့် လုပ်ငန်းလည်ပတ်နိုင်ရန်အတွက်သာ ရောင်းချနေရခြင်းဖြစ်ပြီး အကျိုးအမြတ်နည်းသည့်အတွက် ကုန်ကြမ်းများဝယ်ယူရာတွင် ဈေးလျော့၍ ဝယ်ယူနေရသည့် အခြေအနေရှိကြောင်းနှင့် မွန်ပြည်နယ်၏ ဝဥရာသီသည် ဒီဇင်ဘာလတွင် ကုန်ဆုံးမည်ဖြစ်ပါကြောင်း ရွှေဝါမြေ ဝဥခြောက်စက်ရုံ လုပ်ငန်းရှင်နှင့် တွေ့ဆုံမေးမြန်းမှုများအရ မွန်ပြည်နယ်၏ ဝဥထုတ်လုပ်မှုအခြေအနေများအား တင်ပြလိုက် ရပါသည်။
မွန်ပြည်နယ်(DOCA)