မြန်မာလူမျိုးတို့၏ သားရည်စာအဖြစ် စားသုံးသောမုန့်များတွင် ရခိုင်မုန့်တီ (ခေါ်) အာပူလျှာပူလည်း တစ်ခုအပါအဝင်ဖြစ်ပါသည်။ ရခိုင်မုန့်တီ (ခေါ်) အာပူလျှာပူပြုလုပ်ရာတွင် ပါဝင်သောကုန်ကြမ်းပစ္စည်းများမှာ မုန့်တီမုန့်ဖတ်(အသေး)၊ ငါး၊ ငါးပိ၊ ငံပြာရည်၊ စပါးလင်၊ ပတဲကော၊ ချင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူနှင့် ငရုတ်ကောင်းများဖြစ်ပါသည်။
အာပူလျှာပူဟင်းရည်ချက်ပုံမှာ ရှေးဦးစွာ စပါးလင်၊ ပတဲကော၊ ကြက်သွန်ဖြူနှင့် ငရုတ်ကောင်းများအား ထောင်းထားရပါမည်။ ထို့နောက် ကြိုက်နှစ်သက်ရာငါး၊ ထောင်းထားသောစပါးလင်၊ ပတဲကောနှင့် ကြက်သွန်ဖြူများအား ရောနှော၍ပြုတ်ပြီး ငါးပိ၊ ငံပြာရည်၊ အချိုမှုန့်၊ ကြက်သားမှုန့်များကို လိုအပ်သည့်အတိုင်းထည့်လိုက်လျှင် စားကောင်းသောအာပူလျှာပူဟင်းရည်ရရှိမည်ဖြစ်ပါသည်။ မုန့်တီမုန့်ဖတ်ထဲသို့ ထိုဟင်းရည်ထည့်လိုက်ပြီး အာပူလျှာပူအဖြစ် စားသောက်ကြပါသည်။
ဖြူးမြို့နယ်ရှိထူးစွဲ ရခိုင်မုန့်တီဆိုင်တွင် အာပူလျှာပူရိုးရိုး(ငုံးဥပါ)တစ်ပွဲလျှင် ၅၀၀ကျပ်၊ အကြော်ထည့်လျှင် ၇၀၀ကျပ်၊ ငါးဖယ်ထည့်လျှင် ၈၀၀ကျပ်နှင့် အစုံထည့်လျှင် ၁၀၀၀ကျပ်ဟူ၍ လေးမျိုးခွဲခြားရောင်းချကြောင်း သိရှိရပါသည်။
“ထူးကဲ” အာပူလျှာပူဆိုင်သို့ ခရီးသွားပြည်သူများနှင့် ဖြူးဒေသမှစားသုံးသူများ လာရောက်သုံးဆောင်ကြကြောင်းနှင့် ဈေးနှုန်းမှာလည်း အသင့်အတင့်သာရှိသဖြင့် လူတန်းစားမရွေးစားသုံးနိုင်သောကြောင့် အရောင်းအဝယ်သွက်လျက်ရှိကြောင်း သိရှိရပါသည်။
DOCA(ပဲခူး)