Main menu

စိုက်ပျိုးရေးအခြေခံထုတ်ကုန်စံချိန်စံညွှန်းရေးဆွဲဆောင်ရွက်မှု

Powered by Drupal

 စံချိန်စံညွှန်းရေးဆွဲရေးလုပ်ငန်းစဉ် (၆) ခု

မြန်မာစံချိန်စံညွှန်းများရေးဆွဲရာတွင် နိုင်ငံတကာစံချိန်စံညွှန်းများ ရေးဆွဲခြင်းလုပ်ငန်းစဉ်များ နှင့်အညီ အဆင့် (၆) ဆင့်ဖြင့် ‌ဆောင်ရွက်လျက်ရှိပါသည်။

(၁) အဆိုပြုခြင်းအဆင့် (Proposal)

(၂) ကြိုတင်ပြင်ဆင်ခြင်းအဆင့် (Preparatory)

(၃) နည်းပညာဆပ်ကော်မတီအဆင့်တွင် ဆွေးနွေးခြင်း (Committee)

(၄) စုံစမ်းခြင်းအဆင့် (Public Enquiry)

(၅) အတည်ပြုခြင်းအဆင့် (Approval)

(၆) ပုံနှိပ်ထုတ်ဝေခြင်းအဆင့် (Publication)

စိုက်ပျိုးရေးအခြေခံထုတ်ကုန် စံချိန်စံညွှန်းရေးဆွဲရေး နည်းပညာဆပ်ကော်မတီကို ဥက္ကဋ္ဌ အဖြစ် စားသုံးသူရေးရာဦးစီးဌာနမှ ဒုတိယညွှန်ကြားရေးမှူးချုပ်က တာဝန်ယူ၍ လယ်ယာ ထွက်ကုန်သီးနှံ (၄၄) ခု ၏ စံချိန်စံညွှန်းမူကြမ်းများအား စံချိန်စံညွှန်းလုပ်ငန်းကော်မတီသို့ အဆိုပြုတင်ပြထားပြီးဖြစ်ရာ ၎င်းတို့အနက်မှ ပြန်လည်ပြင်ဆင်ဖြည့်စွက်ထားသည့် မြန်မာ့ ဆန်စံချိန်စံညွှန်း အပါအဝင် သီးနှံ (၃၄) ခု ၏ စံချိန်စံညွှန်းများအား အမျိုးသားစံချိန်စံညွှန်း ကောင်စီမှ မြန်မာစံချိန်စံညွှန်းများအဖြစ် ပုံနှိပ်ထုတ်ဝေထားပြီး ထပ်မံ၍ ငရုတ်သီးစိမ်း စံချိန်စံညွှန်းကို မြန်မာစံချိန်စံညွှန်းအဖြစ်ထုတ်ပြန်နိုင်ရေး  စုံစမ်းခြင်းအဆင့် (Public Enquiry) တွင် ရောက်ရှိနေပြီ ဖြစ်ပါသည်။

 

အဆိုပြုထားရှိသည့် မြန်မာစံချိန်စံညွှန်းများ
TC- 7 စိုက်ပျိုးရေးအခြခံထုတ်ကုန်စံချိန်စံညွှန်းရေးဆွဲရေးနည်းပညာဆပ်ကော်မတီ
စဉ် မြန်မာနိုင်ငံစံချိန်စံညွှန်များ ကိုးကားသော စံချိန်စံညွှန်းအမည်
မြန်မာ့ဆန် Codex
အချို့သောပဲစေ့အမျိုးအစား Codex
ဖရဲသီး(Watermelon) ASEAN Stan 11:2008
​ထောပတ်သီး (Avocado) Codex Stan 197:1995
ကျွဲကောသီး (Pomelo) Codex Stan 214:1999
ငှက်ပျောသီး (Banana) Codex Stan 205:1997
​ကော်ဖီစေ့(Coffee bean) ASEAN Stan 31: 2013
သခွားမွှေး(Melon) ASEAN Stan 18:2010
ဒူးရင်းသီး (Durian) Codex Stan 317:2014
၁၀ မင်းဂွတ်သီး (Mangosteen) Codex Stan 204:1997
၁၁ မြေပဲ (Peanut) Codex Stan 171:1989
၁၂ မြန်မာ့နှမ်း (Seasame) UGENDA, Australia
၁၃ သရက်သီး(Mango) Codex Stan 184:1993
၁၄ နနွင်းတက်(Turmeric) ASEAN Stan 32:2013
၁၅ ကြက်သွန်နီ(Onion) ASEAN Stan 23:2011
၁၆ အစေ့ထုတ်ပြောင်း(Maize) Codex Stan 153:1985
၁၇ နှံစားသီးနှံများနှင့် နှံစားသီးနှံထွက်ကုန်များအတွက် အစိုဓာတ် ပါဝင်မှုကို တိုင်းတာ သတ်မှတ်ခြင်း - ကိုးကားသည့်နည်းလမ်း ISO 712:2009
၁၈ သီဟိုဠ်စေ့(Cashew) ASEAN Stan 20:2011
၁၉ ချင်း(Ginger) Codex Stan 218-1999
၂၀ ဝဥ (Yam) ASEAN STAN 55:2017
၂၁ အုန်းသီးနု (Young Coconut) ASEAN
၂၂ နာနတ်သီး (Pineapple) ASEAN
၂၃ ​နေကြာ (Sunflower) Thai Standard
၂၄ ငရုတ်သီး(ခြောက်) TAS 3001-2010
၂၅ ပဲပုပ်စေ့(Soy bean) Thai Standard & ASEAN
၂၆ ပျားရည် CODEX
၂၇ ကြက်သွန်ဖြူ ASEAN Stan 13-2009
၂၈ လက်ဖက်စို Myanmar
၂၉ လက်ဖက်အချိုခြောက်၊ အခါးခြောက် ASEAN Stan 40:2014
၃၀ စပါး Myanmar
၃၁ မန်ကျည်းသီး(Tamarind) ASEAN Stan 39:2014
၃၂ ဓနိဖူး Myanmar
၃၃ ငရုတ်ကောင်း Codex Stan 326-2017
၃၄ ကန်စွန်းဥ ASEAN Stan 38-2014
၃၅ ဖူးစားပြောင်း ASEAN Stan 28-2012
၃၆ မြန်မာ့ဆန်မှုန့်  
၃၇ မက္ကဒေးမီးယား UNECE  Stan DDP-22
၃၈ ဇီးသီး  
၃၉ လျှော်ဖြူ(ခ)ဆေးကုလားမ  
၄၀ ချဉ်ပေါင်ဖာလာ  
၄၁ ပဲတီစိမ်း Philippine National Standard
၄၂ ငရုတ်ကောင်း Codex Stan 326-2017
၄၃ ငရုတ်သီးစိမ်း Chilli Peppers, ASEAN Std. 21
၄၄ အုန်းသီးအရင့် Mature Coconut, ASEAN Std. 56
ထုတ်ပြန်ထားပြီးဖြစ်သည့် မြန်မာစံချိန်စံညွှန်းများ
TC - 7 စိုက်ပျိုးရေးအခြေခံထုတ်ကုန် စံချိန်စံညွှန်းရေးဆွဲရေး နည်းပညာဆပ်ကော်မတီ
စဉ် စံချိန်စံညွှန်းအမည် မြန်မာစံချိန်စံညွှန်း (ကုဒ်) အမိန့်ကြော်ငြာစာအမှတ်
အချို့သောပဲစေ့အမျိုးအစား
(ထောပတ်ပဲမျိုးစိတ်များ (Phaseolus SPP)၊ ပဲရာဇာ (Lentils, Lens esculenta)၊ စားတော်ပဲ (Pisum sativum)၊ ကုလားပဲ (Chick peas, Cicer arientinum)၊  Faba beans, Vicia faba၊   ပဲလွန်း (Cowpeas, Vigna unguiculata))
MMS CODEX STAN 171: 1989 ၃၄/၂၀၁၈
(၁၀-၇-၂၀၁၈)
ဖရဲသီး(Watermelon) MMS ASEAN STAN 11: 2008 ၀၂၂/၂၀၁၉
(၂၁-၂-၂၀၁၉)
ထောပတ်သီး (Avocado) MMS CODEX STAN 197: 1995
ကျွဲကောသီး (Pomelo) MMS CODEX STAN 214: 1999
ငှက်ပျောသီး (Banana) MMS CODEX STAN 205: 1997
ကော်ဖီစေ့(Coffee bean) MMS ASEAN STAN 31: 2013
သခွားမွှေး(Melon) MMS ASEAN Stan 18: 2010 ၁၄၉/၂၀၁၉
(၂၉-၁၁-၂၀၁၉)
ဒူးရင်းသီး (Durian) MMS Codex Stan 317: 2014
မင်းဂွတ်သီး (Mangosteen) MMS Codex Stan 204: 1997
၁၀ မြေပဲ (Peanut) MMS ASEAN STAN 36: 2014
၁၁ မြန်မာ့နှမ်း (Seasame) MMS 3: 2019
၁၂ သရက်သီး(Mango) MMS CODEX STAN 184: 1993
၁၃ နနွင်းတက်(Turmeric) MMS ASEAN STAN 32: 2013
၁၄ ကြက်သွန်နီ(Onion) MMS ASEAN STAN 23: 2011
၁၅ အစေ့ထုတ်ပြောင်း(Maize) MMS CODEX STAN 153: 1985
၁၆ နှံစားသီးနှံများနှင့်နှံစားသီးနှံထွက်ကုန်များ အတွက် အစိုဓာတ်ပါဝင်မှုကို တိုင်းတာ သတ်မှတ်ခြင်း - ကိုးကားသည့်နည်းလမ်း MMS ISO 712
၁၇ သီဟိုဠ်စေ့(Cashew) MMS ASEAN STAN 20: 2011
၁၈ ချင်း (ဂျင်း) (Ginger) MMS CODEX STAN 218: 1999
၁၉ ဝဥ (Yam) MMS ASEAN STAN 55: 2017
၂၀ အုန်းစိမ်းနု (Young Coconut) MMS ASEAN STAN 15: 2009
၂၁ နာနတ်သီး (Pineapple) MMS ASEAN STAN 3: 2006,Rev, 1:2012
၂၂ နေကြာစေ့ (Sunflower) MMS 4: 2020 ၀၆၆/၂၀၂၀
(၂၆-၅-၂၀၂၀)
၂၃ ငရုတ်သီး(ခြောက်)(Dried Chilli Peppers) MMS 5: 2020
၂၄ ပဲပုပ်စေ့ (Soy bean) MMS 24: 2022 ၀၉၁/၂၀၂၂ 
(၁၈.၅.၂၀၂၂)
၂၅ ပျားရည် (Honey) MMS CXS 12:1981
၂၆ ကြက်သွန်ဖြူ MMS ASEAN STAN 13: 2009
၂၇ လက်ဖက်စို(Tea) MMS 30: 2022
၂၈ လက်ဖက်အခါးခြောက်၊ အချိုခြောက်(Tea) MMS ASEAN STAN 40:2014
၂၉ စပါး MMS 29: 2022
၃၀ မြန်မာ့ဆန် (Amendment) MMS 31: 2022  ၀၉၀/၂၀၂၂
(၁၈.၅.၂၀၂၂)
 
၃၁ ဖူးစားပြောင်း(ပြောင်းချို) MMS ASEAN Stan 28:2012 ၁၅၀/၂၀၂၂
၉-၁၁-၂၀၂၂
၃၂ ကန်စွန်းဥ MMS ASEAN Stan 38:2014
၃၃ မန်ကျည်းသီးမှည့် MMS 34:2024 ၀၂၃/၂၀၂၄
၈- ၂ - ၂၀၂၄
၃၄ မြန်မာ့ဆန်မှုန့် MMS 43:2024
စုံစမ်းခြင်းအဆင့်တွင် ရောက်ရှိနေသည့် မြန်မာစံချိန်စံညွှန်းများ
TC - 7 စိုက်ပျိုးရေးအခြေခံထုတ်ကုန် စံချိန်စံညွှန်းရေးဆွဲရေး နည်းပညာဆပ်ကော်မတီ
စဉ် စံချိန်စံညွှန်းအမည် ကိုးကားစံချိန်စံညွှန်း မှတ်ချက်
ငရုတ်သီးစိမ်း  Chilli Peppers, ASEAN Std. 21