ကြက်သွန်နီသည် စားဖိုဆောင်၏ အဓိကအသုံးဝင်သော သီးနှံတစ်မျိုးဖြစ်သည်။ မန္တလေးတိုင်းဒေသကြီးရှိ ကုန်စည်ဒိုင်များသို့ အဓိက ဝင်ရောက်သော ကြက်သွန်နီများမှာ မြစ်သားမြို့နယ်၊ မိတ္ထီလာ မြို့နယ်၊မလှိုင် မြို့နယ်များမှဖြစ်ကြောင်းသိရှိရပါသည်။ ကြက်သွန်နီကို ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင်အဖြစ် ကမ္ဘာ့လူမျိုးပေါင်းစုံတို့တွင် အသုံးပြုကြသည်။ ကြက်သွန်နီဥကို သာမက ကြက်သွန်မြိတ်ကိုလည်းစားသုံးကြသည်။ကြက်သွန်နီသည် မြန်မာ့ဆေးကောင်း တလတ် လည်းဖြစ်ပါသည်။ ကြက်သွန်နီတွင်ပါဝင်သည့် ဓာတ်တိုးပစ္စည်းတွေကြောင့် ဆဲလ်တွေပျက်စီး တာကို ကာကွယ်ပေးနိုင်သည့် ဖလေဗာနွိုက်နဲ့ phenolic ဒြပ်ပေါင်းတွေ ပါဝင်နေခြင်းသည် ကင်ဆာနဲ့ နှလုံးရောဂါ အပါအဝင် နာတာရှည် ကျန်းမာရေး ပြဿနာတွေ မဖြစ်အောင် ကာကွယ် ပေးနိုင်ပါတယ်။ကြက်သွန်နီ အစိမ်းတွင်ပါဝင်သည့် quercetin လို့ခေါ်တဲ့ ဒြပ်ပေါင်းသည် သွေးတိုး ကျစေနိုင်ပြီး ရောင်ရမ်းခြင်းများကိုလည်း ကျစေနိုင်ကြောင်းသိရှိရပါသည်။ကြက်သွန်နီ အစိမ်းမှာ အမျှင်ဓာတ် ကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်နေခြင်းကြောင့် အစာခြေစနစ်ကို ကျန်းမာစေပြီး ဝမ်းမှန်စေရုံသာ မကအစာမကြေတာမျိုးတွေမဖြစ်အောင် ကာကွယ်ပေးနိုင်ကြောင်းသိရှိရသည်။ ကြက်သွန်နီသည် ကျန်းမာရေးအတွက်ကောင်းကျိုးများစွာရရှိသည်ဆိုပေမယ့်လည်းအများအပြားမစား သင့်ကြောင်း နှင့်ရင်ပူတာမျိုး၊ပါးစပ်ထဲ ပူစပ်ပူလောင်ဖြစ်တာမျိုးကို ခံစားရနိုင်စေပြီးအစာအိမ် ရောဂါရှိရင် အစိမ်းစားတာကို ရှောင်သင့်ပါသည်။ ကြက်သွန်နီ အစိမ်းစားခြင်းသည် ကျန်းမာရေးအတွက် များစွာအကျိုးကျေးဇူးရရှိစေကြောင်းလေ့လာသိရှိရပါသည်။
DOCA(မန္တလေး)