Main menu

ရှမ်းပြည်နယ်တောင်ပိုင်းမှ တစ်နှစ်တစ်ခါပေါ်သည့် အင်ဥ (ခေါ်) မှိုဥ

Powered by Drupal

     အင်ဥဆိုသည့်အတိုင်း အင်ပင်ရှိသောနေရာမှာပင် ပေါက်ရောက်လေ့ရှိတတ်ကြပြီး မြေကြီးထဲမှတူးယူရသော မှိုဥတစ်မျိုးဖြစ်ပေသည်။ အင်ဥသည် မှိုဖြစ်မလာပေ။ အင်ဥအဖြစ်၌သာ ရင့်၍ပုပ်သွားတတ်ကြပါသည်။ အရွယ်အစား (၃) မျိုးရှိရာ အင်ဥ၏သက်တမ်းသည် ဆယ်ရက်ခန့်တွင် ပျောက်သွားတတ်ပြီး နောက်မိုးထပ်မံရွာမှသာလျှင် တစ်ဖန်ပြန်ပေါ်လာတတ်ပေသည်။ တောတောင်များထဲတွင် အလေ့ကျသဘာဝပေါက်သောအပင်တစ်မျိုးဖြစ်ပြီး ပေါက်ရောက်သောဒေသတစ်ခုနှင့်တစ်ခုကွားခြား‌မှုကြောင့် အင်ဥ၏အရသာသည်လည်း ကွာခြားတတ်ကြသည်။ အင်ဥသည် ရေနှင့်ထိတွေ့မိလျှင် လျင်မြန်စွာပုပ်လွယ်တတ်ပြီး သဲ သို့မဟုတ် သမံတလင်းပေါ်ဖျန့်ထားမည်ဆိုပါက (၃) ရက်အထိအထားခံပါသည်။ အင်ဥကိုပြုတ်ထားပြီး ရေခဲသေတ္တာထဲထည့်ထားပါက (၂) ပတ်ခန့်အထားခံပါသည်။ အင်ဥ (ခေါ်) မှိုဥ၏ ထူးခြားချက်အနေဖြင့်  အလေးချိန်မှာ တစ်ခါချိန်တွယ်ပါက တစ်ခါလျော့နေတတ်ပြီး အိမ်တွင်တစ်ညသိပ်ပြီး နောက်ရက်တွင် ပြန်ချိန်ကြည့်မည်ဆိုပါက လျော့နေတတ်ပြန်ပါသည်။ အင်ဥကိုစားသုံးမည်ဆိုပါက သုံးလေးထပ်ခန့်ရေနဲ့ဆေးပြီးမှသာ စားသုံးသင့်ပါသည်။ ဆားထည့်ပြီးဆေးလျှင် အင်ဥတွင်ရှိသော အညစ်အကြေးနှင့် မြေကြီးများပိုမိုပြောင်လွယ်၍ လိုအပ်သလိုလှီးဖြတ်ကာ စားသုံးနိုင်ပါသည်။ အင်ဥသည် ဒညင်းသီး၊ ပီလောပီနံ၊ မျောက်ငိုသီး၊ ကြောင်လျှာသီး၊ ကြက်ဟင်းခါး၊ ကဏန်း၊ ဖားသား၊ ဒူးရင်းသီး၊ မျှစ်ချဉ်၊ ပုစွန်ချဉ်၊ ငါးဖယ်ချဉ်၊ ငါးလေးချဉ်၊ ဆူးပုပ်၊ ပဲငါးပိတို့နှင့်တွဲဖက်၍စားသုံးမိပါက မူးဝေအော့အန်တတ်ပါသည်။ တချို့ Online ဈေးကွက်ပေါ်တွင် အင်ဥကို အသင့်စားသောက်ကုန်အဖြစ်ရောင်းချလျက်ရှိကြပြီး အသင့်စားအင်ဥကြော်တစ်ပွဲလျှင် ၅၀၀၀ကျပ်မှ ၆၀၀၀ကျပ်အထိရှိပြီး အချို၊ အစပ်အရသာ နှစ်မျိုးဖြင့် ရောင်းချလျက်ရှိကြပေသည်။ ယနေ့ဒေသပေါက်ဈေးအနေဖြင့် နို့ဆီဘူးတစ်ဘူးလျှင် ၂၅၀၀ကျပ်မှ ၃၀၀၀ကျပ်အထိဈေးနှုန်းတို့ဖြင့် ရောင်းချလျက်ရှိကြပေသည်။ အင်ဥကို ရန်ကုန်၊ မန္တလေး၊ နေပြည်တော် စသည့်မြို့ကြီးများသို့ အဓိကတင်ပို့ရောင်းချလျက်ရှိကြောင်းသိရှိရပါသည်။

DOCA(ရှမ်း)