စားတော်ပဲကို ဒေသအသီးသီးတွင် လူမျိုးမရွေး၊ ဘာသာမရွေးစားသုံးလျက်ရှိပါသည်။ မြန်မာလူမျိုးတို့သည် စားတော်ပဲကို အခြေခံအစားအစာတစ်ခုအဖြစ်လည်းကောင်း၊ နံနက်ခင်းအဆာပြေစာအဖြစ်လည်းကောင်း ထမင်းပူပူ၊ ထမင်းကြော်၊ အီကြာကွေး၊ ပလာတာ၊ နံပြား စသည်တို့ဖြင့် စားသုံးကြပါသည်။
စားတော်ပဲပြုတ်ရာတွင် စားတော်ပဲကိုဝယ်ပြီး ပဲထဲမှ ခဲနှင့် အမှုန်များကိုရွေး၍ ရေသုံးထပ်ဆေးပြီးလျှင် ရေဖြင့်စိမ်ကာ ညနေအချိန်တွင် စကာဖြင့် ပဲများကိုဆယ်၍ အညှောင့်လေးများထွက်လာစေရန် သုံးရက်ခန့်ရေစစ်ထားရပြီးမှသာ ပြုတ်ရပါသည်။ စားတော်ပဲတစ်ပိဿာကို ဒန်အိုးဖြင့် စားတော်ပဲမြုပ်ရုံရေထည့်ပြီး သုံးခါတည်၍ ပြုတ်ရပါသည်။ နံနက် ဈေးပြန်ထွက်သည့်အခါ တစ်ခါပြန်၍ နွှေးပေးရပါသည်။
စားတော်ပဲတွင် ဆားနှင့်ဆိုဒါတို့ကိုထည့်ပြုတ်ရပါသည်။ အချိုဓာတ်လိုလျှင် ထန်းလျက်ထည့်၍ပြုတ်ရပါသည်။ စားတော်ပဲတစ်ပိဿာလျှင် ၇၂၀၀ကျပ်ရှိပြီး မီးသွေးဖြင့်ပြုတ်လျှင် မီးသွေးတစ်ပိဿာအိတ်(၁)အိတ်ကုန်ပါသည်။ မီးသွေးတစ်ပိဿာအိတ် (၁)အိတ်မှာ ၆၀၀ကျပ်ဖြစ်ပါသည်။ စားတော်ပဲ ၁၀ကျပ်သားလျှင် ၈၀၀ကျပ်ဖြင့်ရောင်းချပါသည်။
စားတော်ပဲသည် လူအများစုအတွက် နံနက်ခင်းအစားအစာဖြစ်ပြီး အရင်းအနှီးလည်း အများအပြားမလိုအပ်သောကြောင့် အိမ်တွင်းစီးပွားရေးလုပ်ငန်းတစ်ခုအဖြစ် လုပ်ဆောင်ခြင်းဖြစ်ကြောင်းနှင့် ယခုနှစ်တွင်မူ ယခင်နှစ်ထက် အရောင်းပါးကြောင်း စားတော်ပဲရောင်းသူတစ်ဦး၏ ပြောပြချက်အရ သိရှိရပါသည်။
DOCA(ပဲခူး)