Main menu

ပြည်ငရုတ်သီးခြောက်နှင့် ငရုတ်သီးစိမ်း

Powered by Drupal

    ငရုတ်သီးခြောက်သည် စားဖိုချောင်သုံးသီးနှံထဲတွင် တစ်ခုအပါအဝင်ဖြစ်ပြီး ငရုတ်သီးခြောက်ကို အမှုန့်ပြုလုပ်၍ အရောင်တင်မှုန့်၊  အလှော်မှုန့်၊ အကြမ်းမှုန့်ဟူ၍ လူအများ နေ့စဉ် စားသုံးကြပါသည်။ ပြည်ခရိုင်အနေဖြင့် ငရုတ်သီးခြောက်စိုက်ဧကအနည်းငယ်ရှိသော်လည်း ဈေးကွက်တင်ရောင်းချနိုင်မှုနည်းကြောင်း သိရပါသည်။ ငရုတ်သီးအစိမ်းသာ စိုက်ဧကရှိပြီး အထွက်ရှိသဖြင့် ဈေးကွက်တွင် ရောင်းချကြပါသည်။ ပြည်ဒေသအတွင်း ငရုတ်ခြောက်စားသုံးမှုအနေဖြင့် ငရုတ်ခြောက်အပွနှင့် ဗီယက်နန်ခြောက်အပွကို ဆင်ဖြူကျွန်းနှင့် ရန်ကုန်ဘက်မှ မှာယူ၍စားသုံးရပါသည်။ ဟင်းချက်ရာတွင် အရောင်တင်မှုန့်ပြုလုပ်ကာ အသုံးပြုရသောငရုတ်သီးမှာ ငရုတ်စိမ်းပွဖြစ်ပြီး ဆင်ဖြူကျွန်းဘက်မှ မှာယူတင်သွင်းရသော ငရုတ်သီးဈေးမှာ (ရှယ်) တစ်ပိဿာလျှင် (၃၃၀၀၀) ကျပ်၊ အလတ်စနှင့် အနည်းငယ်ညံ့သောငရုတ်သီးဈေးမှာ တစ်ပိဿာလျှင် (၁၇၀၀၀) ကျပ်ဖြင့်ဝယ်ယူကြိတ်ခွဲကြောင်း သိရပါသည်။ ရန်ကုန်ဘက်မှ မှာယူတင်သွင်းသော ဗီယက်နန်ခြောက်မှာ တစ်ပိဿာလျှင် (၂၂၀၀၀) ကျပ်ခန့်ရှိပြီး အနည်းငယ်အစပ်ရှိသောကြောင့် ငရုတ်စိမ်းပွနှင့်ရော၍ကြိတ်ခွဲပြီး အရောင်တင်မှုန့်ပြုလုပ်ကာ ရောင်းချကြောင်း သိရပါသည်။ ယခုကဲ့သို့မိုးရာသီအချိန်တွင် အရောင်တင်မှုန့်ပြုလုပ်ရာ၌ စားသုံးသူများဘေးအန္တရာယ်ကင်းရှင်းပြီး မှိုပါဝင်မှုနည်းစေရန် အထူးဂရုစိုက်၍ပြုလုပ်ရကြောင်း  လုပ်ငန်းရှင်တစ်ဦးထံမှသိရှိရပါသည်။ ပြည်ဒေသထွက် ငရုတ်သီးစိမ်းမှာ ဒေသတွင်းစားသုံးမှုရှိသည့်အပြင် ရန်ကုန်နှင့် ရခိုင်ဘက်သို့လည်း တင်သွင်းရောင်းချကြောင်းနှင့် ဈေးနှုန်းမှာ ငရုတ်သီးစိမ်း (ကျောက်စိမ်းသီး) တစ်ပိဿာလျှင် (၇၀၀၀) ကျပ်၊ ပီနန်ငရုတ်သီးစိမ်းတစ်ပိဿာလျှင် (၂၃၀၀၀) ကျပ်တို့ဖြင့်ရောင်းချကြောင်း သိရပါသည်။

DOCA(ပဲခူး)