အင်ဥ ဆိုသည့်အတိုင်း အင်ပင်ရှိသောနေရာမှာပဲ ပေါက်ရောက်လေ့ရှိတတ်ကြပြီး မြေကြီး ထဲမှတူးယူရသော မှိုဥတစ်မျိုး ဖြစ်ပေသည်။ အင်ဥကနေမှိုဖြစ်မလာပေ၊ အင်ဥ အဖြစ်၌သာ ရင့်ပြီးပုပ်သွား တတ်ကြပါသည်။ အရွယ်အစား(၃)မျိုးရှိသည်ဟုသိရှိရပါသည်၊ အင်ဥ၏ သက်တမ်းသည် ဆယ်ရက်လောက်နေ ပျောက်သွားတတ်ပြီး နောက်မိုးထပ်မံရွာမှ တစ်ဖန်ပြန်ပေါ်လာတတ်ပေသည်။ တောတောင်တွေထဲတွင် အလေ့ကျသဘာဝပေါက်သော အပင်တစ်မျိုးဖြစ်ပြီး ပေါက်ရောက်သော ဒေသတစ်ခုနှင့်တစ်ခု ကွားခြားမှုကြောင့် အင်ဥ၏ အရသာသည်လည်း ကွာခြားတတ်ကြသည်။ အင်ဥသည် ရေနှင့်ထိတွေ့မိလျှင် အမြန်ပုပ်လွယ်တတ်ပြီး၊ သဲ သို့မဟုတ် တမံတလင်း ပေါ်ဖျန့်ထားမည်ဆိုပါက (၃)ရက်ထိ အထားခံပါသည်။ အင်ဥကို ပြုတ်ထားပြီး ရေခဲသေတ္တာထဲ ထည့်ထားပါက (၂) ပတ်လောက်အထားခံပါသည်။ အင်ဥ (ခေါ်) မှိုဥ၏ ထူးခြားချက်အနေဖြင့် အလေးချိန်မှာ တစ်ခါချိန်တစ်ခါလျော့နေတတ်ပြီး၊ အိမ်တွင်တစ်ညသိပ်ပြီး နောက်ရက် ပြန်ချိန်ကြည့်မည်ဆိုပါက လျော့နေတတ်ပြန်သည်။ အင်ဥကို စားသုံးမည်ဆိုပါက သုံးလေးထပ်လောက် ရေနဲ့ဆေးပြီးမှ စားသုံးသင့်ပါသည်။ ဆားထည့်ပြီးဆေးလျှင် အင်ဥရှိ အညစ်အကြေးနှင့် မြေကြီးများ ပိုမိုပြောင်လွယ်၍ လိုသလိုလှီးဖြတ်၍ စားသုံးနိုင်ပါသည်။ အင်ဥသည် ဒညင်းသီး၊ ပီလောပီနံ၊ မျောက်ငိုသီး၊ ကြောင်လျှာသီး၊ ကြက်ဟင်းခါး၊ ဂဏန်း၊ ဖားသား၊ ဒူးရင်းသီး၊ မျှစ်ချဉ်၊ ပုဇွန်ချဉ်၊ ငါးဖယ်ချဉ်၊ ငါးလေးချဉ်၊ ဆူးပုပ်၊ ပဲငါးပိ တို့နှင့် တွဲဖက်၍ စားသုံးမိပါက မူးဝေအော့အန် တတ်ပါသည်။ အချို့ Online ဈေးကွက်ပေါ်တွင် အင်ဥကို အသင့် စားသောက်ကုန်အဖြစ်ရောင်းချလျက်ရှိကြပြီး အသင့်စားအင်ဥကြော်တစ်ပွဲလျှင် ၅၀၀၀ ကျပ်မှ ၆၀၀၀ ကျပ်ထိရှိပြီး အချို/ အစပ် အရသာ နှစ်မျိုးဖြင့် ရောင်းချလျက်ရှိကြပေသည်။ ယနေ့ဒေသ ပေါက်ဈေးအနေဖြင့် နို့ဆီဗူး တစ်ဗူးလျှင် ၂၅၀၀ ကျပ် မှ ၃၀၀၀ ကျပ်အထိ ရောင်းချလျက် ရှိကြပေသည်။ အင်ဥ ဈေးကွက်သည် ရန်ကုန်၊ မန္တလေး၊ နေပြည်တော် စသည့် မြို့ကြီးများသို့ အဓိကတင်ပို့ ရောင်းချလျက်ရှိကြောင်း သိရှိရပါသည်။
DOCA(ရှမ်း)