သစ်တော်သီးဟုဆိုလိုက်သည့်အခါ အညိုရောင်အခွံပေါ်တွင် အစက်အပြောက်လေးများပါရှိပြီး အလယ်ချက်တိုင်တစ်ဝိုက်တွင် အနက်ရောင်အစေ့ရှိပြီး အတွင်းသားမှာ ဖြူဖြူကြွပ်ကြွပ်လေးဖြင့် ချိုချိုချဉ်ချဉ်အရသာရှိပါသည်။ သစ်တော်သီးမှာ မိုးရာသီစာ သစ်သီးဝလံတစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။ မြန်မာပြည်ရာသီဥတုတွင် မိုးလည်ကာလမှစပြီး ဆောင်းဦးရာသီအထိတွေ့ရတတ်ပါသည်။
အာရှသစ်တော်သီးနှင့် ဥရောပသစ်တော်သီးဟူ၍ (၂)မျိုးရှိပါသည်။ အာရှသစ်တော်သီးမှာ အရွယ်အစားမကြီးဘဲ လုံးဝန်းကာ အပေါ်ယံအခွံတွင် အစက်အပြောက်များပါရှိပါသည်။ ဥရောပသစ်တော်သီးမှာ မှည့်လာသည်နှင့်အမျှ တဖြည်းဖြည်းပျော့ပြောင်းလာပြီး အရည်ရွှမ်းပါသည်။ သစ်တော်သီးကို သားရေစာအချိုပွဲအနေဖြင့် စားသုံးကြပါသည်။ တခြားနိုင်ငံများတွင် အချိုပွဲအဖြစ် စားသောက်ကြသည့်အပြင် စည်သွပ်ဘူးများပြုလုပ်ခြင်း၊ ဖျော်ရည်ပြုလုပ်ခြင်း၊ သစ်သီးခြောက်များပြလုပ်ခြင်းဖြင့်လည်း ထုတ်လုပ်ရောင်းချကြပါသည်။
သစ်တော်သီးစိုက်ပျိုးရာတွင် အစေ့မှတိုက်ရိုက်မျိုးပွားခြင်းနှင့် ကိုင်းကူး၊ ကိုင်းဆက်ပြု လုပ်ခြင်း၊ အမြစ်ဖြတ်မျိုးပွားခြင်း စသည့်နည်းလမ်းများဖြင့် စိုက်ပျိုးပါသည်။ စိုက်ပျိုးထားသော သစ်တော်သီးပင်အများစုမှာ (၁၀)နှစ်၊ (၁၅)နှစ်ခန့်သက်တမ်းရှိပါသည်။ အပင်ကို စတင်စိုက်ပျိုးသည့် အချိန်မှ (၃)နှစ်ကြာလျှင် အသီးစတင်သီးလာပြီး (၅)နှစ်နှင့် (၇)နှစ်ရောက်မှသာ အသီးများရရှိပါသည်။ မြန်မာနိုင်ငံတွင် စီးပွားဖြစ်စိုက်ပျိုးလျက်ရှိသော သစ်တော်မျိုးများမှာ အစိမ်းမျိုးများနှင့် အညိုမျိုးဟူ၍ (၂)မျိုးရှိပါသည်။ အစိမ်းမျိုးသည် သီးထွက်စော၍ ဇွန်လမှ ဩဂုတ်လအတွင်း ဆွတ်ခူးနိုင်ပါသည်။ သစ်တော်ကို မြန်မာနိုင်ငံတွင် ရှမ်းပြည်နယ်၊ တောင်ကြီး၊ ကလော၊ ကွက်ခိုင်၊ ချင်းပြည်နယ်တောင်ပိုင်း၊ မွန်ပြည်နယ်၊ ကချင်၊ မန္တလေး၊ ပြင်ဦးလွင်နှင့် မိုးကုတ်နယ်များတွင် စိုက်ပျိုးကြပါသည်။ ဈေးကွက်အတွင်း မန္တလေးနှင့်ပြင်ဦးလွင်မြို့များမှာ သစ်တော်သီးများဝင်ရောက်လာပြီး ပြည်မြို့နယ်၊ မြို့မစည်ပင်သာယာဈေးတွင် တစ်ဆင့် ပြန်လည်ရောင်းချရာတွင် သစ်တော်သီးအကြီးတစ်လုံးလျှင် (၂၅၀၀)ကျပ်၊ အလတ်တစ်လုံးလျှင် (၁၅၀၀)ကျပ်၊ အသေးတစ်လုံးလျှင် (၁၂၀၀)ကျပ်ဖြင့် အရောင်းအဝယ်ဖြစ်နေကြောင်းသိရှိရပါသည်။
DOCA(ပဲခူး)