Main menu

ဆေးဖက်ဝင်သောသစ်တိုသီး ပြည်ဈေးကွက်အတွင်းသို့ဝင်ရောက်လာ

Powered by Drupal

   မြန်မာ့ဟင်းလျာများထဲတွင် အသားဟင်းပွဲများကို ထူးကဲသောအရသာဖြင့် အထောက်အပံ့ပေးကာ  မြန်မာလူမျိုးတို့၏ အာခံတွင်းနှင့် အရသာကိုက်ညီလှသော သစ်တိုသီးသည် အရသာထူးကဲစွာရရှိစေရုံသာမက ကျန်းမာရေးကိုလည်း နည်းလမ်းမျိုးစုံဖြင့် အထောက်အကူပေးလျက်ရှိနေပေသည်။ ကြီးမားမြင့်မား၍ သန်စွမ်းကာ အရိပ်အာဝါသကောင်းမွန်သော သစ်တိုပင်ကြီးများကို စိုစွတ်ထိုင်းမှိုင်းသောအရပ်ဒေသများတွင်တွေ့ရပြီး အမြင့်ပေ(၃၀၀)အထက် ပေါက်ရောက်နိုင်သည်ကိုတွေ့ရှိရသည်။ သစ်တိုပင်သည် ၁၂ရာသီ စိမ်းလန်းသောအပင်ကြီးမျိုးဖြစ်ကာ ပေ၈၀မှ ပေ၉၀အထိအမြင့်ရှိပြီး လုံးပတ် ၇ပေမှ ၈ပေအထိရှိနိုင်ပါသည်။ အရွက်သည် ရွက်မွှာကြီးသုံးခုပါသော ရွက်ပေါင်းဖြစ်ကာ အနားများညီ၍ ဘေးရွက်နှစ်ရွက်သည် ညှာတံတိုပြီး ထိပ်ရွက်မွှာသည် ညှာတံရှည်သည်။ အရွက်၏ပုံသဏ္ဌာန်မှာ ဆင်တူရိုးမှားနှိုင်းယှဉ်ပြရလျှင် ဘဲဥနှင့်ဆင်တူလေသည်။

    အစေ့ကိုစိုက်ပျိုးမည်ဆိုပါက အပင်သက်တမ်း ၅နှစ်မှ ၇နှစ်ဖြစ်လျှင် အသီးဖြစ်ထွန်းမည်ဖြစ်သည်။ ခြွင်းချက်အနေဖြင့် တချို့မျိုးများသည် အသီးဖြစ်ထွန်းရန် ၃နှစ်မှ ၄နှစ်ခန့်သာလိုအပ်ပေသည်။ သစ်တိုသီး၏ အပြင်အခွံသည် သစ်တော်သီးနှင့်ဆင်တူ၍ သစ်တိုသီးတည်ဆောက်ပုံမှာ မင်းကွတ်သီးနှင့်ဆင်တူသည်။ စားသုံးမည်ဆိုပါက အစေ့နှင့် အခွံကြားမှ အသားကိုစားသုံးနိုင်ပြီး အခြားအစိတ်အပိုင်းများကိုလည်း ဆေးဖော်စပ်ရာတွင်သုံးကာ အသုံးမဝင်သည့် အစိတ်အပိုင်းမရှိသည့်တိုင် အလွန်တရာအသုံးဝင်လေသည်။

    သစ်တိုသီးပင်သည် ကျေးရွာများတွင် အလေ့ကျပေါက်ခြင်းရှိသကဲ့သို့ တစ်နိုင်တစ်ပိုင်စိုက်ပျိုးခြင်းများလည်းရှိပါသည်။ စီးပွားဖြစ်မဟုတ်သည့်တိုင်အောင် သီးနှံအများအပြားဖြစ်ထွန်းမှုကြောင့် အခြားမြို့များသို့ သွားရောက်ရောင်းချခြင်းများရှိပါသည်။ သစ်တိုသီးတစ်လုံးလျှင် ၅၀ကျပ်ဖြင့်ဝယ်ယူပြီး ပြန်လည်ရောင်းချသူများအနေဖြင့် (၁၀၀-၁၅၀) ကျပ်အထိရောင်းချခြင်းရှိသကဲ့သို့ အချဉ်ဖောက်၍လည်း ပိဿာချိန်လိုက်ရောင်းချရသဖြင့် ကျေးရွာသူ/ သားများအပိုဝင်ငွေရလျက်ရှိကြောင်း သိရှိရပါသည်။

DOCA(ပဲခူး)