ငါးစီဖောင်းသည် ငါးဗိုက်အတွင်းမှ အဖြူရောင်လေဖောင်းအလုံး (၂)လုံးကိုခေါ်ဆိုခြင်းဖြစ်ပါသည်။ ငါးစီဖောင်း၏ အင်္ဂလိပ်အမည်မှာ Swimbladder (or) Air Bladder (or) Fish Maw ဖြစ်ပါသည်။ ငါးစီဖောင်းသည် အရိုးမာငါးအုပ်စုများတွင် အများဆုံးပါရှိပြီး စီဖောင်းအရွယ်အစားနှင့် ငါးအမျိုးအစားအလိုက် တန်ဖိုးကြီးမြင့်ပါသည်။ ငါးစီးဖောင်းမှန်သမျှ ဈေးကောင်းရရှိပြီး ဆေးဖက်ဝင်ကြပါသည်။ ငါးစီဖောင်းပါရှိသောငါးများတွင် စီဖောင်းအရွယ်အစားမှာ ရေချိုငါးတွင် ခန္ဓာကိုယ်ထည်၏ ၅% ပမာဏာရှိပြီး ရေငန်ငါးတွင် ၇%ရှိကြပါသည်။ ငါးစီဖောင်းစားခြင်းဖြင့် အကျိုးကျေးဇူးများမှာ ရိုးတွင်းချဉ်ဆီဓာတ်ဖြည့်တင်းပေးခြင်း၊ သွေးအားနည်းရောဂါကာကွယ်ပေးခြင်း၊ အဆုတ်သန့်စင်ခြင်း၊ ကျောက်ကပ်ရောဂါအတွက် အထူးကောင်းမွန်ခြင်း၊ အသားအရေလှပခြင်းနှင့် အရေးအကြောင်းများလျော့နည်းစေခြင်း၊ ကိုလက်စထောလုံးဝမပါဝင်ခြင်း၊ အသားဓာတ်နှင့် တခြားအာဟာရဓာတ်များစွာကြွယ်ဝပါသည်။
ပင်လယ်ပိုင်းဒေသများတွင် အလှူအတန်းပြုလုပ်ပါက ငါးစီဖောင်းသုပ်ကိုကျွေးမွေးလေ့ရှိပါသည်။ ငါးရောင်၊ ငါးထွေ အစရှိသော ငါးမျိုးစိတ်တို့မှရရှိသော ပူစီဖောင်းများကို သုပ်၍စားပါက စီးပိုင်ပိုင်ရှိပြီး ဝါးရာတွင် ထုတ်ထုတ်လေးနှင့် အရသာထူးလှသော ပင်လယ်စာဟင်းတစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။ ငါးစီဖောင်းကို ကြော်၍လည်းစားသုံးကြပါသည်။ တရုတ်လူမျိုးများမှာ ငါးစီဖောင်းကို စွက်ပြုတ်အနေဖြင့် စားသောက်ကြပြီး ဟင်းသီးဟင်းရွက်များနှင့်ရော၍လည်း ချက်ပြုတ်စားသောက်ကြပါသည်။ ငါးစီဖောင်းကို ရေဒဏ်တောင့်တင်းစွာခံနိုင်သော ကော်အနေဖြင့်လည်းအသုံးပြုကြပါသည်။ တရုတ်လူမျိုးများ၏ အယူအဆအရ တန်ဖိုးအထားရဆုံးသော ရေထွက်အစားအစာဟင်းပွဲတစ်မျိုးဖြစ်ပြီး ၂၀၁၄ CICA SHANGHAI SUMMIT မှာ ဧည့်ခံခဲ့သော အထူးဟင်းပွဲတစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။ ငါးခြောက်ပြုလုပ်ရန် ငါးကိုခွဲသောအခါ ငါးစီဖောင်းကိုသီးခြားဖယ်ထားပြီး နေလှန်းကာခြောက်သွေ့ပါက နှစ်ပေါက် အောင်သိမ်းဆည်းစုဆောင်းထားပြီးနောက် ဈေးကောင်းကောင်းဖြင့်လည်း ရောင်းချကြပါသည်။ ပြည်မြို့ရှိ ဈေးများမှထွက်ရှိသော ငါးစီဖောင်းများကို ငါးရောင်းချသူများဆီမှ ရသမျှဝယ်ယူကာ ဒိုင်များသို့ ပြန်လည်ရောင်းချသည့်အပြင် တရုတ်ပြည်သို့လည်း ဆေးဖော်ရန်အတွက်ရောင်းချကြောင်းသိရှိရပါသည်။ ငါးစီးဖောင်းဈေးနှုန်းများမှာ အရွယ်အစားအလိုက် ဈေးနှုန်းကွာကျပါသည်။ အလုံးသေး (၁၀)ကျပ်သားလျှင် (၂၀၀၀)ကျပ်၊ အလုံးကြီး (၁၀)ကျပ်သားလျှင် (၃၀၀၀) ကျပ်နှုန်းဖြင့်ရောင်းချကြောင်းသိရှိရပါသည်။
DOCA(ပဲခူး)