၂၀.၁.၂၀၂၂ ရက်နေ့၊ နံနက် ၁၀ : ၀၀ နာရီအချိန်တွင် ကရင်ပြည်နယ် စားသုံးသူရေးရာဦးစီးဌာန၊ ပြည်နယ်ဦးစီးမှူးရုံး၊ အစည်းအဝေးခန်းမ၌ ကုန်အညွှန်းအမှတ်အသားနှင့်စပ်လျဉ်း၍ စစ်ဆေးခံနိုင်မှု ဆောင်ရွက်ကြရန်နှင့် ထုတ်ကုန်လုံခြုံစိတ်ချရမှုရှိစေရန်အတွက် ကုန်အညွှန်းအမှတ် အသားဆိုင်ရာ အသိပညာပေး ဆွေးနွေးပွဲအခမ်းအနားကျင်းပပြုလုပ်ခဲ့ကြောင်း သိရပါသည်။
အဆိုပါဆွေးနွေးပွဲတွင် စားသုံးသူရေးရာဦးစီးဌာနမှ ပြည်နယ်ဦးစီးမှူး ဦးသန်းဦးက ဌာန၏ မျော်မှန်းချက်၊ ရည်မှန်းချက်အကြောင်း၊ စားသုံးသူကာကွယ်ရေးဥပဒေအကြောင်း၊ စားသုံးသူနှင့်စီးပွားရေးလုပ်ငန်းရှင်အကြား အငြင်းပွားမှုမဖြစ်အောင် စီးပွားရေးလုပ်ငန်းရှင်များလိုက်နာရမည့်အချက်များ၊ ကုန်အညွှန်းအမှတ်အသား ဖော်ပြခြင်းများနှင့်ပတ်သက်၍ အဖွင့်အမှာစကားပြေားကြားခဲ့ပါသည်။
ဆက်လက်၍ ကရင်ပြည်နယ် သောက်ရေသန့်လုပ်ငန်းရှင်များအသင်း ဥက္ကဌ ဦးအောင်ကျော်သူက ကရင်ပြည်နယ်၊ ဘားအံမြို့ရှိ သောက်ရေသန့်လုပ်ငန်းရှင်များအသင်းကို (၄၂)ဦး ဖွဲ့စည်းထားပြီးဖြစ်ကြောင်း၊ သောက်ရေသန့်လုပ်ငန်းရှင်များသည် တစ်နှင့်တစ်ဦး ညှိနှိုင်းပူးပေါင်းဆောင်ရွက်ခြင်းတို့ကြောင့် စီးပွားရေးလုပ်ငန်းများအောင်မြင်မှုရရှိနေကြောင်း၊ အသင်းအဖွဲ့အနေဖြင့် FDA ရဲ့အနီးကပ်ကြည့်ကြပ်မှုတွင်ဆောင်ရွက်ခဲ့ကြောင်း၊ အကြောင်းအမျိုးမျိုးကြောင့် အသင်းမဝင်ရသေးသော လုပ်ငန်းရှင်များကိုလည်း အသင်းအဖွဲ့တွင် ဝင်ရောက်နိုင်ရေး ဆောင်ရွက်နေကြောင်း၊ ရေကြီးသည့်ကာလနှင့် COVID – 19 ကာလတွင် ကရင်ပြည်နယ်အတွင်း အခက်အခဲဖြစ်သော မြို့နယ်များ၊ ကျေးရွာများတွင် ရေသန့်လုပ်ငန်းရှင်များသည် ရေသန့်ဘူး ၂၀ လီတာဘူးများကို ကူညီဆောင်ပေးခြင်းလုပ်ငန်းဆောင်ရွက်ခဲ့ကြောင်း၊ ဌာနဆိုင်ရာများနှင့် ပူးပေါင်းဆောင်ရွက်နေကြောင်း ဆွေးနွေးပြောကြားပြီး သောက်ရေသန့်လုပ်ငန်းရှင်များသည် တစ်ဦးချင်းဆီ မိတ်ဆက်စကားပြောခဲ့ကြောင်းသိရပါသည်။
ထို့နောက် ပြည်နယ်ဦးစီးမှူးဦးသန်းဦးက ကုန်စည်များတွင် ထုတ်ကုန်လုံခြုံစိတ်ချ ရမှုရှိစေရန်အတွက် စားသုံးသူကာကွယ်ရေးဥပဒေ အခန်း(၁၈)၊ ပုဒ်မ(၄၃)အရ၊ ကုန်အညွှန်း အမှတ်အသားဖော်ပြ ခြင်းနှင့်စပ်လျဉ်း၍ ကုန်စည်များပေါ်တွင် မြန်မာဘာသာဖြင့်ဖြစ်စေ၊ မြန်မာဘာသာနှင့် အခြားဘာသာတစ်ခု သို့မဟုတ် တစ်ခုထက်ပို၍ တွဲလျက်ဖြစ်စေ ဖော်ပြရမည်ဖြစ်ကြောင်းနှင့် ကုန်စည်များပေါ်တွင် အဓိကပါဝင်ရမည်အချက်များမှာ ကုန်စည်၏ အမျိုးအမည်၊ အရွယ်အစား၊ အရေအတွက်နှင့် အသားတင်ပမာဏ၊ ထားသိုသိမ်းဆည်းမှုအညွှန်း၊ သုံးစွဲပုံနည်းလမ်း၊ ကျန်းမာရေးဆိုင်ရာ ဘေးထွက်ဆိုးကျိုး၊ ဓာတ်မတည့်ကြောင်းဖော်ပြချက်၊ ကြိုတင်သတိပေးချက်များ ပါဝင်ရမည် ဖြစ်ကြောင်းနှင့် သက်ဆိုင်ရာဌာနများမှ သတ်မှတ်ထားသည့် စည်းမျဉ်း/စည်းကမ်းကိုပါ စီးပွားရေးလုပ်ငန်းရှင်များက လိုက်နာဆောင်ရွက်ရမည်ဖြစ်ကြောင်းနှင့် သောက်ရေသန့် လုပ်ငန်းရှင်များကို ကုန်အညွှန်းအမှတ်အသားနှင့်စပ်လျဉ်း၍ ရေသန့်တံဆိပ်များကို စစ်ဆေး ခံနိုင်မှုပြုလုပ်ဆောင်ရွက်ကြရန် ဆွေးနွေးပြောကြားခဲ့ပါသည်။ ထပ်မံ၍ ဆီထွက်သီးနှံများ အကြောင်းကိုလည်း အကျယ်တစ်ဝင့် သိကောင်းစရာများကို ဆွေးနွေးပြောကြားခဲ့ပါသည်။
ဆွေးနွေးပွဲတွင် တက်ရောက်လာကြသော သောက်ရေသန့်လုပ်ငန်းရှင်များသည် မိမိတို့အနေဖြင့် လိုက်နာရမည့်အချက်များကို လိုက်နာဆောင်ရွက်သွားမည်ဖြစ်ကြောင်းနှင့် ရေသန့်တံဆိပ်များကိုလည်း စစ်ဆေးခံနိုင်ရေး ဆောင်ရွက်သွားမည်ဖြစ်ကြောင်း ပြောကြားခဲ့ပါသည်။ ဆွေးနွေးပွဲတွင် တက်ရောက်သူဦးရေ (၁၈)ဦးတက်ရောက်ခဲ့ပြီး (၁၁:၃၀)အနာရီအချိန်တွင် အခမ်းအနားပြီးမြှောက်ခဲ့ပြီး စားသုံးသူကာကွယ်ရေး ဥပဒေစာအုပ်နှင့် လက်ကမ်းစာစောင်များလည်း ဖြန့်ဝေခဲ့ကြောင်း သိရှိရပါသည်။
DOCA(ကရင်)