![](http://www.doca.gov.mm/sites/default/files/styles/consumer_inner_image__847x424_/public/468_1.jpg?itok=-u6UH6TH)
ကုန်းကန်ဇွန်းဥထွက်ရှိရာဒေသများဖြစ်ကြသည့် တောင်ကြီး၊ ပင်းတယ၊ ကလော၊ အောင်ပန်းနယ်များမှ ထွက်ရှိသည့်ကန်ဇွန်းဥနှစ်မျိုးရှိသည်။ ရွှေနီကန်ဇွန်းဥနှင့် ခရမ်းရောင်ကန်ဇွန်းဥတို့ဖြစ်ပြီး ရေကန်ဇွန်းဥခေါ် ယာကွန်ဥမှာ အအေးပိုင်းဒေသများဖြစ်သည့် တောင်ကြီးမြို့နှင့် မိုးကုတ်မြို့တို့မှ အများဆုံးထွက်ရှိကြောင်းသိရှိရသည်။ ကန်ဇွန်းဥများကို မန္တလေးပွဲရုံများမှတစ်ဆင့် အနယ်နယ် အရပ်ရပ် ဈေးကလေးမြို့သို့ ဝယ်ယူရောင်းချကြသည်။ ကုန်းကန်ဇွန်းဥကို ပြုတ်၍သော်လည်းကောင်း၊ ဖုတ်၍သော်လည်းကောင်း၊ ကန်ဇွန်းဥယို ပြုလုပ်၍ သော်လည်းကောင်း၊ အုန်းလုံးကြော်ပြုလုပ်၍သော်လည်းကောင်း ရောင်းချကြပြီး ခရမ်းရောင်ကန်ဇွန်းဥကိုမူပြုတ်၍ရောင်းချခြင်းနှင့် ကန်ဇွန်းဥမုန့်ခြောက်ပြုလုပ်ရာတွင် အသုံးများကြ သည်။ယခင်နှစ်က ရွှေနီကန်ဇွန်းဥတစ်ပိဿာလျှင်-၂၀၀၀ကျပ်၊ ခရမ်းရောင်ကန်ဇွန်းဥ တစ်ပိဿာလျှင်၄၀၀၀ကျပ်အထိရှိကြောင်းသိရှိရသည်။ရေကန်ဇွန်းဥခေါ်ယာကွန်ဥမှာတစ်ပိဿာ လျှင်၁၅၀၀၀မှ၁၆၀၀၀ကျပ်အထိအရွယ်အစားအလိုက်ရောင်းချကြောင်းသိရှိရသည်။ ရေကန်ဇွန်းဥ အသုံးပြုရာတွင် ကုန်းကန်ဇွန်းဥကဲ့သို့ ပြုတ်၍သော်လည်းကောင်း၊ ယိုထိုး၍သော်လည်းကောင်း စားသုံးရန်မဟုတ်ဘဲ အစိမ်းကိုအခွံနွှာပြီး စားကြသည်။ ရေကန်ဇွန်းဥသည် ပဲစိမ်းစားဥကဲ့သို့ အရည်ရွှမ်းပြီး အလွန်ချိုသည်။ရေကန်ဇွန်းဥစားသုံးခြင်းဖြင့် ဝမ်းမှန်/ ဆီးမှန်စေခြင်း၊ ခန္ဓာကိုယ်အတွင်းရှိ မကောင်းသော အဆီဓါတ်များကို ဖယ်ရှားပေးခြင်း၊ သွေးအတွင်းရှိ အချိုဓါတ်များကို လျော့နည်းစေခြင်း၊ အမျှင်ဓါတ်ပါ၍ အူမကြီးကင်ဆာဖြစ်စေခြင်းမှ ကာကွယ်ပေးခြင်းစသည့်အကျိုးကျေးဇူးများရရှိနိုင်ကြောင်းသိရှိရသည်။ ကန်ဇွန်းဥအမျိုးအစားနှစ်မျိုးလုံးကို တောင်ကြီးထွက်ကုန်များနှင့်ရောနှော၍ တစ်ရက်လျှင် ပီနံအိတ် ၃၀/၅၀ ခန့် ဝင်ရောက်လျက်ရှိကြောင်း ရောင်းချသည့်ပွဲရုံများမှ သိရှိရပါသည်။
DOCA(မန္တလေး)