Main menu

ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်ဖို့ ဒေသထွက်ပဲဆီ၊ နှမ်းဆီများသုံးစွဲစို့

Powered by Drupal

             မြန်မာနိုင်ငံ၏ဆီအိုးကြီးဟု ပြောစမှတ်ပြုကြသော မြန်မာပြည်အလယ်ပိုင်း အညာဒေသတွင် ယခင်နှစ်များထက်စောလျှင်စွာ မိုးရွာသွန်းလျှက်ရှိသည်။ တောင်သူဦးကြီးများမှာလည်း မိုးကျသည်နှင့်တစ်ပြိုင်နက်ထွန်ယက်စိုက်ပျိုးကြသည်။အဓိကဆီထွက်သီးနှံများဖြစ်သော မြေပဲနှင့်နှမ်းမျိုးစုံကိုသာ အများဆုံးစိုက်ပျိုးလျှက်ရှိပါသည်။

            ဆီထွက်သီးနှံသည် ဈေးကွက်သီးနှံဖြစ်လာသည်နှင့်အညီ စိုက်ပျိုးတောင်သူများ သီးနှံ အထွက်နှုန်းကောင်းရရှိရန်နှင့် ဈေးကွက်ကောင်းရရှိရန် မျှော်မှန်းလျှက်ရှိကြပါသည်။ယခုအခါ ကမ္ဘာ့ စားအုန်းဆီဈေးနှုန်း စံချိန်တင်မြင့်မားလျှက်ရှိသောကြောင့် ပြည်တွင်းစားအုန်းဆီဈေးကွက်လဲ မြင့် တက်နေပါသည်။စားသုံးသူများမှလည်း ဈေးနှုန်းသက်သာ၍ ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွှတ်သော မြေပဲဆီ၊ နှမ်းဆီများကိုသာ ပြန်လည်စားသောက်သုံးစွဲမှု များရှိလာကြပါသည်။ ဆီထွက်သီးနှံ တိုးချဲ့စိုက်ပျိုး ရာတွင် အရည်အသွေးကောင်းမွန်စေရန် သဘာဝဓာတ်မြေဩစာများကိုသာ အဓိကထားအသုံးပြုပြီး အချိုးကျကျပေါင်းစပ်အသုံးပြုရန် လိုအပ်သည်။ သို့မှသာ သီးနှံအရည်အသွေးမြင့်မားပြီး ဈေးကွက် ကောင်းရရှိမည်ဖြစ်သည်။ စားသုံးဆီများအား ဈေးကွက်အတွင်းသို့ တင်သွင်း/ရောင်းချရာတွင် အရောအနှောများဖြင့် မမှန်မကန် လိမ်လည်ရောင်းချသူများကို မျက်ခြေမပြတ်စောင့်ကြည့်စစ်ဆေးပြီး ထိရောက်စွာ အရေးယူနိုင်ရေးအတွက် စားသုံးသူရေးရာဦးစီးဌာန၊ မကွေးတိုင်းဒေသကြီးရှိ တိုင်း/ခရိုင်/ မြို့နယ်ဝန်ထမ်းများမှ  ဆောင်ရွက်လျှက်ရှိသည့်အပြင် စားသုံးသူ/ပြည်သူများအနေဖြင့် ပြည်ပမှတင်သွင်းသည့် စားအုန်းဆီများထက် အရည်အသွေးကောင်းမွန်ပြီး ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်သည့်ဒေသထွက် ပဲဆီ၊ နှမ်းဆီများကို ဦးစားပေးရွေးချယ်သုံးစွဲသင့်ပါကြောင်းနှင့် ဆီစားသုံးမှုလျော့ချရေးအသိပညာပေး ဆောင်ရွက်လျက်ရှိကြောင်း သိရှိရပါသည်။

DOCA(မကွေး)