Main menu

မြောင်းမြမြို့ရဲ့ စံပြ ဆန်ကြာဇံ လုပ်ငန်း

Powered by Drupal

            ဆန်ကြာဇံသည် တရုတ်ရိုးရာအစားအစာ တစ်မျိုးဖြစ်ပြီး  ၁၉၃၀ ပြည့်နှစ်ဝန်းကျင်လောက် တွင် ထုတ်လုပ်မှုနည်းပညာကူးပြောင်းဖလှယ်၍ ဆန်ကြာဇံအသုံးပြုမှုမှာ မြန်မာနိုင်ငံသို့ရောက်ရှိလာခြင်း ဖြစ် ပါသည်။ စပါးကို ကြိတ်ခွဲလိုက်သည့်အခါ ထွက်ပေါ်လာသည့် ဆန်ကွဲများအား ဆန်ကွဲကို အခြေခံ အစားအစာများ၊ အရက် မုန့်ဟင်းခါးဖက် နှင့် ဆန်ကြာဇံ တို့ကိုလည်း ထုတ်လုပ် နိုင်ပါသည်။ ထို့ကြောင့် ဆန်ကြာဇံထုတ်လုပ်သော စက်ရုံအများစုသည် မြစ်ဝကျွန်းပေါ်ဒေသတွင် ရှိကြခြင်း ဖြစ်ပါသည်။

            ထို့ကြောင့် မြစ်ဝကျွန်းပေါ်ဒေသဖြစ်သည့် ဧရာဝတီတိုင်းဒေသကြီးအတွင်းရှိ ဆန်စက်အများဆုံး တည်ရှိရာဒေသလည်း ဖြစ်သည့် မြောင်းမြခရိုင် အတွင်း၌ ထုတ်လုပ်နေသည့် “စံပြဆန်ကြာဇံလုပ်ငန်း” မှာလည်း ထင်ပေါ်လူကြိုက်များ လှယုံသာမက ဒေသခံများအား အလုပ်အကိုင်အခွင့်အလမ်းများ ဖန်တီး ပေးနိုင်သည့် လုပ်ငန်းတစ်ခုလည်း ဖြစ်ပါသည်။ “စံပြဆန်ကြာဇံလုပ်ငန်း” မှာ အမှတ် (၁၆၄)၊ အောင် ဆန်း လမ်း၊ မြောင်းမြမြို့တွင် တည်ရှိပြီး စက်မှုလုပ်ငန်း လိုင်စင်အမှတ် ဧရ/ငယ်/၅၅၇(၀၃/၀၇/၁၉၉၁) ရရှိပြီးသား လုပ်ငန်း တစ်ခုလည်း ဖြစ်ပါတယ်။ လုပ်ငန်းအား မတည်ရင်းနှီးငွေ သိန်း(၃၀၀၀၀) ခန့်ဖြင့် မတည်၍ ရင်းနှီးမြှပ်နှံထားပြီး (၁) နှစ်လျှင်ဆန်ကြာဇံ အထုပ်ရ (၃၆၅၀၀၀) ခန့် ထုတ်လုပ်လျှက်ရှိပါသည်။

            ဆန်ကြာဇံကို ငစိန်ဆန် (သို့မဟုတ်) ရွှေဝါထွန်း (ဧည့်မထဆန်)တို့ကို အသုံးပြု၍ ထုတ်လုပ်နိုင်ပါသည်။ ဆန်ကြာဇံပြုလုပ်ရာတွင် ရှေးဦးစွာ ဆန်ကိုဖုံး၊ သဲ၊ ခဲများ သန့်စင်ပေးရန် လိုပါသည်။ ဖုံ၊ သဲ၊ ခဲများ ပါသွားပါက နန်းဆွဲ သည့်အခါ ဖုံကပ်နေသည့် နေရာမှနေ၍ ပြတ်တောက်သွားနိုင်ပါသည်။ အချို့သော စက်များ၌ ဆန်ဖြူဖွတ်စက်များဖြင့် ဆန် သို့မဟုတ် ဆန်ကွဲကို ဖြူအောင် ဖွပ်ပေးပါသည်။ ပထမအဆင့် အနေဖြင့် ငစိန်ဆန်ကို ရေဖြင့်ဆေးကြောပါသည်။ ရေဆေးရာ၌ ရေဖြည့်ထားသော အုတ်ကန် အတွင်း ဆန်ကို အိတ်လိုက်လောင်းချပြီး ပွတ်တိုက်ဆေးကြော ပေးပါသည်။ ထို့နောက် ဆေးကြောပြီးသား ဆန်ကို ၂ နာရီမှ ၃ နာရီအထိ ရေစိမ်ပေးရပါသည်။ ရေစိမ်ထား၍ ရေဝနေသော ဆန်များကို ကျောက်ပြားကြိတ်ဆုံတွင် ရေလောင်း၍ မုန့်နှစ်ကြိတ်ပါသည်။ ရရှိသော မုန့်နှစ်ရည်များကို ပီနန်အိတ်များတွင်ထည့်၍ ရေထုတ်ရန် အလေးဖြင့် ဖိ၍ ဖြစ်စေ၊ ဟိုက်ဒရောလစ် ဖိစက်ဖြင့်ဖြစ်စေ ဖိညှပ်ပေးပြီး ရေထုတ်ပေးပါသည်။ အချို့စက်များ၌ အပေါ်က ဂုံနီအိတ်တစ်ထပ်ထပ်၍ ဖိညှပ်ပြီး ရေထုတ်ပေးပါသည်။ အလေးဖြင့် ဖိညှပ်ခြင်း၊ ဟိုက်ဒရော လစ်စက်ဖြင့် ဖိညှစ်ခြင်းကို တစ်ရက် သို့မဟုတ် တစ်ညခန့် ထားလေ့ရှိပါသည်။ မုန့်နှစ်အတွင်းမှ ရေများ တဖြည်းဖြည်း အိတ်အပြင်သို့ ထွက်သွားပြီး ရေကုန်စင်အောင် ထုတ်ပြီးပါက နောက်တစ်နေ့၌ အိတ်များ အတွင်းမှ မုန့်နှစ်များကို သစ်သား ပျဉ်ခင်းထားသည့် အခင်းပေါ်တွင် ဖြန့်ချပါသည်။ အဆိုပါ သစ်သားအခင်း ပေါ်တွင် ၁၀ လက်မ အထူခန့် ထိရရှိအောင် မုန့်နှစ်များ ဖြန့်ခင်းပြီး ညီညာအောင် ညှိပေးရပါသည်။ သမအောင် နယ်ပြီးသော မုန့်နှစ်ပြင်၏ အထူသည် ၁၀ လက်မခန့် ထူပါသည်။ ယင်းမုန့်နှစ်ပြင်ကြီးကို ပေါက်တူးဖြင့် ၆ လက်မ x ၆ လက်မ x ၁၀ လက်မ အရွယ် အတုံးများရအောင် ပြုလုပ်ပါသည်။ အဆိုပါ မုန့်နှစ်တုံးများကို ရေနွေးငွေ့ဖြင့် ပေါင်းပေးရန်လိုပါသည်။ ရေနွေးငွေ့ထုတ်ယူရရှိရန် မိုးဗြဲဒယ်ကြီးတွင် ရေထည့်ပြီး စပါးခွံ လောင်စာဖြင့် မီးအပူပေးပါသည်။ သံဖြင့် ပြုလုပ်ထားသောစင်ကို မိုးဗြဲဒယ်၏ အပေါ်တွင် ထားရှိပါသည်။ မုန့်နှစ်တုံး၏ အပြင်ဖက် ၁ လက်မ ၂ လက်မ ခန့်ကျက်လျှင် အနေတော်ပင် ဖြစ်ပါသည်။

            ရေနွေးငွေ့ဖြင့် ပေါင်းပြီးသော မုန့်နှစ်တုံးများကို သံမဏိဒလိမ့်တုံး၊ သစ်ဒလိမ့်တုံး နှစ်ခုပါရှိသည့် Roller Mill ဖြင့် ထပ်မံ၍ ဖိညှစ်နယ်ပြီးသော မုန့်နှစ်တုံးများကိုဖိညှစ်စက်တွင် ထည့်ပါသည်။ ဖိညှစ်စက်တွင် တပ်ဆင်ထားသော ခွက်၏ အချင်းမှာ ၇ လက်မ ခန့်ရှိပြီး အပေါက်ငယ်ပေါင်း ၁,၀၀၀ ခန့်ဖောက်လုပ် ထားပါ သည်။ မုန့်နှစ်ကို ဖိညှပ်လိုက်သောအခါ အဆိုပါ အပေါက်ငယ်များမှ ဆန်ကြာဇံအမျှင်အစိုများ ထွက်လာပါသည်။ ထွက်လာသော ဆန်ကြာဇံ အမျှင်အစိုများကို ဝါးကပ်ဗန်းများပေါ်တွင် တင်၍ ရေနွေးငွေ့ဖြင့် ထပ်မံ၍ ပေါင်းပေး ပါသည်။ ပေါင်းချိန်ကာလမှာ ၃၀ - ၄၅ မိနစ်ခန့် ဖြစ်ပါသည်။ ရေနွေးငွေ့ဖြင့် ပေါင်းပြီးသော ဆန်ကြာဇံ အမျှင်အစိုများကို ဝါးကပ်ဗန်းများပေါ် ပြောင်းတင်း ပြီး ၂ နာရီ ကျော်သည်အထိ အအေးခံရပါသည်။ ဆန်ကြာဇံအမျှင်များကို အအေးခံပြီးလျှင် သင့်လျော်သည့် အရှည်ရအောင် ခေါက်ပေးပါသည်။ ဆန်ကြာဇံ အမျှင်အခေါက်များကို ဝါးဗန်းများပေါ်တင်၍ နေပူထုတ်လှန်းပါသည်။ တစ်နေကုန် လှန်းပြီးသောအခါ ဆန်ကြာဇံ အခေါက်များကို ချိန်တွယ်၍ထုတ်ပိုးကား စျေးကွက်သို့ တင်ပို့ရောင်းချပါသည်။ လက်ကားဖြန့်ဖြူးရန်အတွက် ၅ ပိဿာ အထုပ်ကြီးများမှ  ၁၀ ကျပ်သား နှင့်၂၀ ကျပ်သား အထုတ်ငယ်များအထိ ထုတ်လုပ် ရောင်းချလျက်ရှိကြောင်းလည်း သိရှိရပါသည်။

DOCA(ဧရာဝတီ)