Main menu

သဘာဝ သံပုရာဖျော်ရည်

Powered by Drupal

သံပုရာသီးတွင် သံပုရာသီးနှင့် သံပုယိုသီးဟူ၍ နှစ်မျိုးရှိသည်။ သံပုရာပင်၊ သံပုယိုပင်များကို နေရာဒေသမရွေး စိုက်ပျိုးနိုင်ပါသည်။ အိမ်တိုင်း၊ ခြံတိုင်းလိုလိုမှာ တစ်ပင်နှစ်ပင်စိုက်ပျိုးလေ့ရှိ ကြပါသည်။ စီးပွားဖြစ်ဧကများစွာ စိုက်ပျိုးကြသူများလည်း ရှိကြပါသည်။ သံပုရာ၊ သံပုယိုပင်သည် တစ်ခါစိုက်ပြီးလျှင်(၁၀/၁၅) နှစ်အထိခူးယူ၍ရသော နှစ်ရှည်ပင်သီးပင်စားပင်မျိုးဖြစ်ပါသည်။ သံပုရာ၊ သံပုယိုပင်သည် ဈေးကွက်အမြဲရှိသော သီးနှံဖြစ်သည်။ ဈေးကွက်အတွင်း၌ သံပုရာသီးတစ်လုံးလျှင် (၅၀၀)ကျပ်၊ သံပုယိုသီးတစ်လုံးလျှင်(၃၀၀)ကျပ်ဖြင့် ရောင်းချလျှက်ရှိကြောင်း သိရှိရသည်။ သံပုရာ၊ သံပုယိုသီးကို ရေ၊ သကြား၊ ဆားအနည်းငယ်ထည့်၍ သဘာဝသံပုရာဖျော်ရည်ပြုလုပ်၍ ရောင်းချကြ သလို မိမိတို့ကိုယ်တိုင်ဖျော်၍လည်း သောက်သုံးလို့ရပါသည်။ သဘာဝသံပုရာဖျော်ရည်ကို သောက် သုံးခြင်းဖြင့် မောပန်းနွမ်းနယ်မှုကို ပြေစေပါသည်။ အစာအဆိပ်၊ အရက်အဆိပ်၊ ခေါင်းမူးတို့ကို ပျောက်ကင်းစေပါသည်။ နှလုံးတုန်ခြင်း၊ ရင်ခုန်ခြင်း၊ မူးဝေမောပန်းခြင်းများကို သက်သာပျောက် ကင်းစေပါသည်။ သံပုရာသီးကို ရှူပေးလျှင်လည်း အမူးအမော်ကို ပြေစေပါသည်။ သံပုရာ၊ သံပုယိုသီးကို သံပုရာချဉ်တည်၍လည်းကောင်း၊ သံပုရာသီးသနပ်လုပ်၍လည်းကောင်း စားသုံး ကြသလို ကြာဇံဟင်းခါး၊ မုန့်တီသုပ်၊ မုန့်ဟင်းခါးများတွင်လည်း  သူမပါလျှင်မပြီးဖြစ်ပါသည်။ ယခုဈေးကွက်တွင် နာမည်ကြီးနေသော သံပုရာသီးသုပ်မှာလည်း မြင်ရသူတို့မစားရမနေနိုင်တဲ့စိတ် သားရေတမျှမျှဖြစ်စေပါသည်။ အသင့်သောက်ဖျော်ရည်များ ဘယ်လောက်ပဲထွက်ပေါ်ပါစေ သဘာဝ သံပုရာ ဖျော်ရည်က ယခုထက်တိုင် ဈေးကွက်ရှိဆဲဖြစ်ပါသည်။ သဘာဝသံပုရာဖျော်ရည်တစ်ခွက် လျှင်(၁၀၀၀)ကျပ်ဖြင့် ရောင်းချလျှက်ရှိကြောင်း သစ်သီးမျိုးစုံဖျော်ရည်အရောင်းဆိုင်မှ သိရှိရသည်။

DOCA(မန္တလေး)