
ကျေးလက်နေပြည်သူအများစုသည် နံနံက်ခင်းအဆာပြေအတွက် ထမင်းကိုစားသုံးမှုများ ကြပြီး ၊ မြို့နေလူတန်းစားအများစုမှာ အခြားမုန့်ပဲသရေစာများကိုစားသုံးကြသလို လ္ဘက်ရည်ဆိုင် များတွင် လ္ဘက်ရည်နှင့်တွဲဖက်၍ အီကြာကွေးနှင့်ပဲပလာတာများကိုလည်း နေ့စဉ်စားသုံးကြပါသည်။ လူအများစားသုံးမှုများသည့် အီကြာကွေးနှင့်ပဲပလာတာပြုလုပ်ရန်အတွက်ဂျုံကိုအသုံးပြုရပြီး ဂျုံ တစ်ပိဿာလျှင်(၇၅၀၀)ကျပ်ဝန်းကျင်ဖြင့် ဝယ်ယူသုံးစွဲရကြောင်း ဂျုံတစ်ပိဿာကို အီကြာကွေး ပြုလုပ်ပါက ယနေ့ခေတ်ပုံမှန်အရွယ်အစားအနေဖြင့် အီကြာကွေး(၄၅)ချောင်းခန့်ရရှိနိုင်ပြီး၊ ပလာ တာပြုလုပ်ပါက(၅၀)ခုခန့် ရရှိနိုင်ပါသည်။ ကြော်ရန်အတွက် ဆီသုံးစွဲရမှုအနေဖြင့် ဂျုံတစ်ပိဿာ လျှင် ဆီတစ်ပိဿာခွဲခန့် ကုန်ကျနိုင်ပါကြောင်း၊ အီကြာကွေးတစ်ချောင်းလျှင်(၆၀၀)ကျပ်ဝန်းကျင်၊ ပဲပလာတာတစ်ချပ်လျှင်(၇၀၀)ကျပ်ဝန်းကျင်များဖြင့် ရောင်းချလျက်ရှိကြောင်းသိရှိရသည်။ တစ်ရက် လျှင် ဂျုံပိဿာချိန်နှစ်ပိဿာသုံးပိဿာခန့် ပြုလုပ်ရောင်းချရပါကြောင်း၊ ရောင်းချမှုဈေးနှုန်းနှင့် အရွယ်အစားများမှာ တစ်ဆိုင်နှင့်တစ်ဆိုင်မတူညီနိုင်ကြောင်းနှင့် စားသုံးသူအား စိတ်စေတနာထား ၍ လုပ်ကိုင်ဆောင်ရွက်လျက်ရှိရာ ကိုယ့်မိတ်နှင့်ကိုယ်နေ့စဉ်လာရောက်စားသုံးမှုများ၍ ရောင်းအား ကျဆင်းမှုမရှိပဲ ပုံမှန်ရောင်းချရပါကြောင်း လ္ဘက်ရည်ဆိုင်လုပ်ငန်းရှင်များထံမှ သိရသည်။
DOCA(မန္တလေး)