Main menu

မြန်မာပြည်ရဲ့ဆားလိုအပ်ချက်ကို အထောက်အပံ့ပေးနေသော ဧရာဝတီဆားလုပ်ငန်းများ

Powered by Drupal

            “ဆားမပါသော ဟင်းပေါပျက်ပျက်” ဆိုသလို ဆားသည် မြန်မာလူမျိုးများအတွက် သာမက လူသားတိုင်းအတွက် အရေးပါလှသည့် အဖိုးတန်​ကုန်​ပစ္စည်း​တစ်မျိုး​ဖြစ်​သဖြင့် ဆား​ကြောင့် စစ်ပွဲ​များ​ပင် ဖြစ်​ခဲ့​ဖူးပါသည်။ ရှေးယခင်က ဆား​ကို အဖိုးတန်​ပစ္စည်း​ဖလှယ်​ရာ​၌ ကြားခံ​ပစ္စည်း​တစ်ခု​အဖြစ်​လည်း အသုံးပြု​ခဲ့​ကြသလို ဆား​ခဲ​အ​ချ​ပ်​များ​ကို ငွေ​အဖြစ်​အသုံးပြု​ခဲ့​ကြပါသည်။ ရောမခေတ်တွင် စစ်သားများအား ​ဝယ်ယူ​ဖို့​ထောက်ပံ့​ငွေ “Salarium” လို့ခေါ်တဲ့ ဆားအခကြေးငွေများအား ပေးအပ်ခဲ့တယ်လို လေ့လာမှတ်သား ခဲ့ရဖူးပါတယ်။ ယနေ့ခေတ် အသုံးပြုနေတဲ့ “salary” (လစာ) ဟူသော​အင်္ဂလိပ်​ဝေါဟာရ​သည် “Salarium” ဆာ​လာရီ​ယမ်  မှ ဆင်းသက်​လာခြင်း ပင် ဖြစ်ပါသည်။ ဂရိ​လူမျိုး​တို့သည် ကျေးကျွန်​များ​ကို ဆား​ဖြင့် လုပ်ခ​ရှင်း​ပေး​ခဲ့​ကြ​ရာ “not worth his salt” (ဆား​ပေး​ရ​ကျိုး​မ​နပ်) ဟူသော အသုံးအနှုန်း​လည်း ပေါ်ပေါက်​လာ​ခဲ့ခြင်း ဖြစ်ပါသည်။ ဤမျှလောက် အရေးပါသော ဆားအား ကုန်သွယ်မှုများ စတင် ဆောင်ရွက်လာကြသည့်အခါ တစ်ချို့နိုင်ငံများတွင် ဆားအားအခွန်ကောက်ခံမှုများ ဆောင်ရွက် ခဲ့သည့်အတွက် စစ်ပွဲများတောင် ဖြစ်ပွားခဲ့ဖူးပါသည်။

           ယနေ့ခေတ်တွင် ဆား​ကို ဟင်းခတ်​ပစ္စည်းအဖြစ်လည်းကောင်း၊ အသားများ​တာရှည်ခံ​စေရန်အတွက်လည်းကောင်း၊ ဆပ်ပြာ​နှင့်ဖန်​ချက်လုပ်​ခြင်း​တို့တွင်လည်းကောင်း အသုံးပြုလျှက် ရှိကြပါသည်။ ဆားကို ပြည်​သူ့​ကျန်းမာ​ရေးအတွက်လည်း အသုံးပြုကြပါသည်။ ဥပမာအနေဖြင့် ​ အိုင်​အို​ဒင်း​ဓာတ်​ချို့တဲ့​ခြင်းကြောင့် ဖြစ်ပေါ်လာသည့် သိုင်းရွိုက်​ဂလင်း​ကြီးထွားခြင်းနှင့် ဆိုးဆိုး ရွားရွား​ ဉာဏ်​နုံ့​ခြင်း​တို့​ အား တိုက်ဖျက်​ရန် ဆား​ကို အိုင်​အို​ဒင်း​ဓာတ်​ဖြည့်​၍ အသုံးပြုကြခြင်း၊ သွား​ပိုးစား​ခြင်း​ကို​ကာကွယ်​ရန် ဆား​တွင် ဖ​လူ​အို​ရိုက်​ဒ် ဒြပ်​ပေါင်း​ထည့်​ ၍ အသုံးပြု ခြင်းများပင် ဖြစ်ပါသည်။ ကမ္ဘာပေါ်တွင် ဆားထုတ်လုပ်သည့် နိုင်ငံပေါင်း ၉၃ နိုင်ငံ ရှိသည့်အနက် မြန်မာ နိုင်ငံ၏ ဆားထုတ်လုပ်မှုမှာ  အဆင့်  ၅၁  တွင် ရှိနေပါသည်။ မြန်မာနိုင်ငံတွင် အဓိကကျသည့် ဆားထုတ်လုပ်ရာ ဒေသကြီးများမှာ ဧရာဝတီတိုင်းဒေသကြီးနှင့် ရခိုင်ပြည်နယ်၊ မွန် ပြည်နယ် တို့ဖြစ်သည်။ ဧရာဝတီတိုင်းဒေသကြီးသည် တစ်နိုင်ငံလုံး ဆားထုတ်လုပ်မှု၏ ၆၆ ရာခိုင်နှုန်း ခန့်ကို ထုတ်လုပ်ပေးနေသည့်‌  ဒေသလည်းဖြစ်သည်။ ဧရာဝတီတိုင်းဒေသကြီးရှိ ပုသိမ်၊ မြောင်းမြ၊ လပွတ္တာ၊ ဖျာပုံ၊ ငပုတော နှင့် ဒေးဒရဲတို့တွင် အိုင်အိုဒင်းဆားချော ထုတ်လုပ်သည့် စက်ရုံ(၃၄)ရုံ တည်ရှိပါသည်။  လူတစ်ဦး တစ်နေ့လျှင် ဆားကျပ်သား တစ်ဝက်ခန့် စားသုံးမှု နှင့် တွက်ချက်ပါက  မြန်မာနိုင်ငံတွင်  တစ်နှစ်လျှင်  ဆားချော တန်ချိန် ၁၆၀၀၀၀ ကျော် လိုအပ်လျက်ရှိရာ အဆိုပါလိုအပ်ချက်များကို ဧရာဝတီတိုင်းအတွင်းရှိ ဆားစက်ရုံများမှ လည်း ထောက် ပံ့ပေးလျှက် ရှိပါသည်။ ဧရာဝတီတိုင်းဒေသကြီးအနေဖြင့် ပြီးခဲ့သော (၂၀၂၃-၂၀၂၄ ဘဏ္ဍာနှစ်) အတွင်း၌ ဆားဆန်ချိန် (၁၇၂၈၁၅) တန် ထုတ်လုပ် နိုင်ခဲ့ပါကြောင်း မြန်မာပြည်ရဲ့ ဆားလိုအပ် ချက်ကို အထောက်အပံ့ပေးနေသော ဧရာဝတီဆားလုပ်ငန်းများအကြောင်း ရေးသားတင်ပြ လိုက်ရပါတယ်။

DOCA(ဧရာဝတီ)