ဧရာ၀တီတိုင်းဒေသကြီးအတွင်း ပင်လယ်ကမ်းခြေတစ်လျှောက် အောင်မြင်ဖြစ်ထွန်း လျှက်ရှိသော အပင်အများစုမှာ အုန်းပင်ဖြစ်ပြီး ရေငံပိုင်းနှင့် ရေငံစပ်ဒေသတွင် အုန်းပင်ဖြစ်ထွန်း မှု အားကောင်း၍ ရေချိုပိုင်းတွင် ရေငံပိုင်းလောက် အောင်မြင်ဖြစ်ထွန်းမှု နည်းပါးကြောင်း ပင်လယ်နှင့် နီးကပ်လျှက်ရှိသော ချောင်းသာ၊ ငွေဆောင်မှ မော်တင်စွန်း ကမ်းခြေအပြင် ရေငံပိုင်းဒေသ ငပုတောမြို့နယ်၊ ဟိုင်းကြီးကျွန်းမြို့နှင့် ဆက်စပ်နေသော ကျေးရွာများ သည်လည်း အုန်းသီးအဓိက ထွက်ရှိရာ ဒေသများဖြစ်ကြောင်း သိရသည်။
ငပုတောမြို့နယ် စားသုံးသူရေးရာဦးစီးဌာနမှ မြို့နယ်တာ၀န်ခံ ဒေါ်မြင့်မြင့်စန်းနှင့် ၀န်ထမ်းများသည် ၂၀၂၂ ခုနှစ်၊ ဇွန်လနောက်ဆုံးပတ်တွင် ငပုတောမြို့နယ်၊ ဟိုင်းကြီးကျွန်းမြို့၊ ဒီးဒူးကုန်းကျေးရွာအုပ်စု၊ သံပုရာကုန်းကျေးရွာရှိ ဦးဌေးအောင် မိသားစုမှ တစ်ပိုင်တစ်နိုင် လုပ်ကိုင်နေသည့် ဒေသထွက်အုန်းသီးမှ ပြုလုပ်သော အုန်းသားစိတ် လုပ်ငန်းသို့ “ပြည်တွင်း ကုန်သွယ်မှု ဖွံ့ဖြိုးတိုးတက်ရေး” အတွက် သွားရောက်တွေ့ဆုံခဲ့ပါသည်။
ထိုသို့တွေ့ဆုံခဲ့ရာတွင် မြို့နယ်တာ၀န်ခံ ဒေါ်မြင့်မြင့်စန်းမှ မေးမြန်းခဲ့ရာ အုန်းသားစိတ် လုပ်ငန်းအတွက် အဓိကကုန်ပစ္စည်းမှာ အုန်းသီးဖြစ်ပြီး အုန်းသီး၀ယ်ယူရာတွင် အုန်းသီးတစ်လုံး တန်ဖိုး(၂၀၀) ကျပ် အပင်တက်ခ၊ အုန်းသီးသယ်ခ၊ အုန်းခွံစုတ်ခ၊ အုန်းသီးခွဲခနှင့် အုန်းဆံထွက်ခ အပါ လုပ်သားခနှင့် ကုန်ကျစရိတ်မှာ အုန်းသီးတစ်လုံးကို (၃၂၀) ကျပ်ကုန်ကျ၍ အုန်းသီးမှ အဆံထုတ်ပြီးသား အုန်းသားကို အစိပ်စိပ်နေပူလျှင် ၃၊ ၄ ရက် နေလှမ်းရပြီး မိုးရွာလျှင် မီးဖိုမှာ အပူပေးကြပ်တိုက်ခြင်းဖြင့် ရာသီမရွေး လုပ်ကိုင်နိုင်ကြောင်း အုန်းသီးအလုံး (၈၀)ကို အုန်းသား စိတ် (၁၀)ပိဿာခန့် ရရှိပြီး အုန်းသားစိတ် (၁)အိတ်ကို ပိဿာချိန် (၅၀)ရှိ၍ အုန်းသား စိတ် တစ်အိတ်အတွက် ကုန်ကျစရိတ် မှာ ကျပ် (၁၃၁၅၀၀) သယ်ယူစရိတ် တစ်အိတ် (၇၅၀၀) ကျပ်အပါအ၀င် တစ်အိတ်ရောင်းချရငွေမှာ ကျပ် (၁၆၅၀၀၀) ဖြစ်သောကြောင့် တစ်အိတ်ကို အကျိုးအမြတ် (၂၀၀၀၀) ကျပ် ၀န်းကျင်ရရှိပြီး ရန်ကုန်ပွဲရုံသို့ တစ်လလျှင် အိတ်ရေ (၂၀)ခန့် တင်ပို့ရောင်းချလျှက်ရှိကြောင်း အုန်းသားစိတ်ကို အုန်းဆီပြုလုပ်၍ စျေးကွက်အတွင်း ရောင်းချလျှက်ရှိကြောင်း အုန်းသားစိတ် လုပ်ငန်းရှင် ဦးဌေးအောင်က ပြောပါသည်။
၄င်းအပြင် ဘေးထွက်ပစ္စည်းအုန်းခွံကို အကြောတက်သူ၊ အညောင်းထိုင်သူ၊ ၀သော သူများမှာ အုန်းမာလာခွံကို နင်းပေးခြင်းဖြင့် ကျန်းမာရေးအတွက် အသုံးပြုလျှက် ရှိကြောင်း၊ အုန်းအမာခွံ ဘေးထွက်ပစ္စည်းကို လူသုံးကုန်ပစ္စည်းများဖြစ်သော အမျိုးသမီးသုံး ဆံညှပ်၊ ရင်ထိုး အလှတင် အရုပ်များ ပြုလုပ်ပြီး ကျေးရွာတစ်ရွာထွက် ကုန်တစ်မျိုးအဖြစ် ချောင်းသာ၊ ငွေဆောင်ကမ်းခြေဒေသများတွင် ပြည်တွင်းပြည်ပ ဧည့်ခရီးသွားများကို ပြုလုပ်ရောင်းချလျှက်ရှိကြောင်း အုန်းမာလာခွံကို မီးဖုတ်ခြင်းဖြင့် အုန်းမီးသွေး ရရှိပြီး ရိုးရိုးမီးသွေးထက် မီးပြင်းအား ပိုမိုကောင်းမွန်သော အုန်းခွံမီးသွေးအဖြစ်လည်း အသုံးပြုလျှက်ရှိကြောင်း အုန်းခွံခွာရာတွင် ရရှိသော အုန်းဆံဖတ်များကို တံမြက်စည်းနှင့် ခြေသုတ်ခုံတို့ ပြုလုပ်ပြီး ဆိုက္ကားကူရှင်မှာလည်း ပြုလုပ်သုံးစွဲလျှက်ရှိကြောင်း၊ အုန်းသီးတစ်လုံးတွင် စွန့်ပစ်စရာမရှိဘဲ အားလုံး အသုံး၀င်လျှက်ရှိကြောင်း လုပ်ငန်းရှင် ဦးဌေးအောင် က ဆက်လက် ပြောကြားပါသည်။
စားသုံးသူရေးရာဦးစီးဌာန မြို့နယ်တာ၀န်ခံ ဒေါ်မြင့်မြင့်စန်းကလည်း အုန်းသားစိတ် လုပ်ငန်းအတွက် အုန်းသီး၀ယ်ယူရာတွင် အုန်းသားစိတ် ရရှိသလို ညှစ်ပြီးသား အုန်းဖတ် များကိုလည်း မွေးမြူရေး အစာအဖြစ် အသုံးနိုင်ကြောင်း၊ ကျန်သည့် ဘေးထွက် ပစ္စည်းများ မှာလည်း စွန့်ပစ်စရာ မလိုဘဲ ပြည်တွင်းစျေးကွက်မှာ ပြန်လည်အသုံးပြုနိုင်သည့် အတွက် လုပ်ငန်းရှင်မှာ အပို၀င်ငွေရရှိမှာ ဖြစ်သလို လုပ်ငန်းထပ်မံ တိုးချဲ့ ဆောင်ရွက်ခြင်းဖြင့် ဒေသတွင်း အလုပ်အကိုင် အခွင့်အလမ်းများ ပိုမိုရရှိပြီး မိမိတို့ ဒေသထွက်ကုန်များ စျေးကွက်ပိုမို ကျယ်ပြန့်လာစေရန်အတွက်သာမက “ပြည်တွင်းကုန်သွယ်မှု ဖွံ့ဖြိုးတိုးတက်ရေး” အတွက် မိမိတို့ဌာနမှ ပေါင်းစပ်ညှိနှိုင်း ဆောင်ရွက်ပေးရမည့် ကိစ္စရပ်များရှိပါကလည်း ကူညီဆောင်ရွက် ပေးသွားမှာဖြစ်ကြောင်း ဆွေးနွေးပြောကြားခဲ့ပါသည်။
DOCA(ဧရာဝတီ)