
ပဲပြားကို မြန်မာနိုင်ငံအပါအဝင် နိုင်ငံတကာ၌စားသုံးနေကြပြီး ချက်ပြုတ်ရန် လွယ်ကူသော အစားအစာ ဖြစ်သည့်အပြင် ဝယ်ယူရာ၌လည်းဈေးနှုန်းသက်သာလှသည်။ အာဟာရဓာတ် များစွာနှင့် ပရိုတင်းဓာတ် မြင့်မားစွာပါဝင်သောပဲပြားကို ပဲပိစပ်မှထုတ်လုပ်ထားသော ပဲနို့မှ ပြုလုပ်ခြင်းဖြစ်ကာ ပဲပိစပ်အရည်ကို ကျိုချက်၍အဖတ်များကို စစ်ထုတ်လိုက်သောအခါ ပဲနို့ကိုရရှိပြီး ပဲနို့ထဲသို့ ခဲစေသောဓာတ်ပစ္စည်း မဂ္ဂနီဆီယမ် ကလိုရိုက် သို့မဟုတ် ကယ်လ်ဆီယမ် ဆာလဖိတ်ကို ထည့်လိုက်ခြင်းဖြင့် ပဲနို့သည် ဒိန်ခဲကဲ့သို့ အဖတ်များအဖြစ် စတင်ခဲလာပါသည်။ ခဲထားသောအဖတ်များကို ဖိနှိပ်ခြင်း၊ ရေစစ်ထုတ်ခြင်းဖြင့်ပြုလုပ်ကာ လိုချင်သောပုံစံပေါ် မူတည်၍ ပျော့ပြောင်းသော၊ မာသောပဲပြားအတုံးများအဖြစ် ပုံသွင်းကာ ပဲပြားကိုရရှိလာပါသည်။
ပဲပြားတွင်ပါဝင်သော Isoflavones ဓာတ်သည် သွေးတွင်းရှိမကောင်းသော ကိုလက်စထရော ကို လျှော့ချပေးပြီး နှလုံးရောဂါဖြစ်နိုင်ချေကိုလျော့နည်းစေပါသည်။ ကယ်လ်ဆီယမ် ပါဝင်မှု ကြောင့် အရိုးပွရောဂါ ဖြစ်ပွားခြင်းမှကာကွယ်ပေးနိုင်ပြီး ကယ်လိုရီနည်းပြီး ပရိုတင်းဓာတ် များစွာပါဝင်သည့်အတွက်ကြောင့် အစာ စားချင်စိတ်ကို ထိန်းချုပ်စေနိုင်ပြီး ကိုယ်အလေးချိန် လျှော့ချလိုသူများအတွက် သင့်လျော်ပါသည်။ မြန်မာနိုင်ငံတွင် ပဲပြားကို ပဲပြားဟင်း၊ ပဲပြားဟင်းချို၊ ဟင်းသီးဟင်းရွက်များနှင့်ရောနှောကြော်ချက်ခြင်း စသဖြင့် အမယ်မျိုးစုံချက် ပြုတ်စားသောက်ကြပါသည်။ ပဲပြားတုတ်ထိုး၊ ပဲပြားသုပ်၊ ပဲပြားအစာသွပ်တို့ကို မိမိတို့အိမ်တွင်လည်း လွယ်ကူစွာပြုလုပ်နိုင်ခြင်း၊ စီးပွားဖြစ်ရောင်းချရာတွင်လည်း အရင်းအနှီး နည်းပါးပြီး ရောင်းပန်း လှသောကြောင့် ပဲပြားသည်အစားအသောက်လုပ်ငန်းတွင် အမြဲမပြတ် နေရာယူ တွင်ကျယ်လျက်ရှိနေပါသည်။
DOCA(ပဲခူး)
