
ယာကွန်ဥ(ခေါ်) ရေကန်စွန်းဥသည် မိုးအကုန်ဆောင်းအကူးတွင် ထွက်ရှိသော ရှမ်းပြည်ဒေသထွက် ပေါ်ဦးပေါ်ဖျား ရာသီစာဖြစ်သည်။ ယာကွန်ဥသည် အစေ့လွတ်ဖြစ်ပြီး အခွံခွာ၍ အစိမ်းစားရသော ဥတမျိုးဖြစ်သည်။ ယာကွန်ဥသည် စိမ်းစားဥကဲ့သို့ အရည်ရွှမ်းပြီး ချိုသောအရသာရှိသောကြောင့် ရေဓာတ်အပြည့်ပါဝင်ကာ ရေငတ်ပြေစေပါသည်။
အစာလည်းဆေး၊ ဆေးလည်းအစာဟူသော စကားကဲ့သို့ပင် ယာကွန်ဥသည် ဆီးဝမ်းမှန်စေခြင်း၊ အမျှင်ဓာတ်ပါ၍ အူမကြီးကင်ဆာဖြစ်စေခြင်းစသော ရောဂါများကို ကာကွယ်ပေးပါသည်။ တောင်ကြီးဈေးကွက်တွင် ယာကွန်ဥတစ်ပိဿာလျှင် ဥကြီး/ဥလတ်အပါ (၇၀၀၀)မှ (၈၀၀၀)အထိ ဈေးနှုန်းရှိပြီး ဈေးကွက်အတွင်းသို့ ထိုးဖောက်ဝင်ရောက်နိုင်ကာ လူအများနှစ်ခြိုက်စွာ စားသုံးကြောင်း သတင်းရရှိပါသည်။
DOCA(ရှမ်း)
