Main menu

တစ်နိုင်တစ်ပိုင်ဝင်ငွေတိုး စိုက်ပျိုးရေးကောက်ရိုးမှို

Powered by Drupal

    ကောက်ရိုးမှိုသည် မြန်မာလူမျိုးများနှစ်သက်စွာစားသုံးသော အစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်သည်။ ကျေးလက်ဒေသများတွင် (ကောက်ရိုးပုံ၊ ရိုးပြတ်ပုံ) စုပုံထားရှိရာမှ ဆွေးမြေ့လာပြီး အလိုအလျောက် ကောက်ရိုးမှိုပွင့်မျာ းထွက်ပေါ်လာသည်ကိုတွေ့ရပါသည်။ ဈေးကွက်အတွင်းရောင်းချနေသောကောက်ရိုးမှိုများမှာ စိုက်ပျိုးရေးမှိုများဖြစ်ပါသည်။ ကောက်ရိုးမှိုသည် စိုက်ပျိုးရလွယ်ကူပါသည်။ ကောက်ရိုးမှိုစိုက်ပျိုးရန်အတွက် သန့်ရှင်းခြောက်သွေ့သောကောက်ရိုးထုံး (သို့) ရိုးပြတ်များကို ပထမဦးဆုံးရေစိမ်ရပါသည်။ ရေစိမ်ရာတွင်လည်း ကောက်ရိုးများ၊ ရိုးပြတ်များ ရေစိုနစ်နေစေရန်အတွက် နွေရာသီတွင်စိုက်ပျိုးလျှင် (၆)နာရီ၊ မိုးရာသီတွင် စိုက်ပျိုးရာလျှင် (၃၀)မိနစ်နှင့် ဆောင်းရာသီတွင်စိုက်ပျိုးလျှင် (၁)နာရီခန့်ကြာသည်အထိ ရေထဲတွင်စိမ်ထားရပါသည်။ မှိုစိုက်ရန်အတွက် ရေမဝပ်သောနေရာများကိုရွေးချယ်ရပြီး အရိပ်ရပြီး လေဝင်လေထွက်ကောင်းသောနေရာမျိုးများတွင် ပိုမိုသင့်တော်ပါသည်။ ရေစိမ်ပြီး ကောက်ရိုးထုံးများအား အရင်းပိုင်းကို အပြင်ဘက်တွင်ထား၍ အဖျားပိုင်းကို အတွင်းဘက်တွင်ယှဉ်ထပ်ကာ အတန်းလိုက် နေရာလပ်မရှိအောင် စီချထားရပါသည်။ ပိပြားစေရန် ရေအနည်းငယ်ဖျန်းပြီး တက်နင်းပေးရပါသည်။ မှိုမျိုးစေ့ထုပ်များအား ခွက်တစ်ခုအတွင်း၌ဖြည်ထည့်ကာ မြေဆွေးများ၊ ဖွဲနုများနှင့် သမအောင်ရောနှောမွေပြီး ထားရပါသည်။ ၎င်းနောက် မှိုစိုက်ပျိုးရန်အတွက် အသင့်ပြုလုပ်ထားသော ကောက်ရိုး(သို့)ရိုးပြတ်ပုံများပေါ်သို့ ဖြန့်ကြဲပေးရပါသည်။ မှိုပုံထားသောကောက်ရိုးပုံများပေါ်တွင် ပလတ်စတစ်အကြည်ပါးလေးဖြင့် ဖုံးအုပ်ပေးထားရပါသည်။ စိုက်ပျိုးပြီး (၄-၅)ရက် အကြာတွင် ရေစတင်လောင်းပေးရပါသည်။ ထို့နောက် (၇-၁၀)ရက်အတွင်း၌ ဆန်ကွဲစေ့သဏ္ဌာန် မှိုခဲလေးများကို စတင်မြင်တွေ့ရပါသည်။ နေ့စဉ် နံနက်ပိုင်းအချိန်တွင် ပလတ်စတစ်ကို (၁၅)မိနစ်ခန့် လှပ်ထားပေးရပါသည်။ မှိုများကို (၁၅)ရက်ကြာလျှင် ဆွတ်ခူးနိုင်ပါသည်။ (၃)ရက်ဆက်တိုက်ခန့်နုတ်ယူပြီးလျှင် မှိုပုံထားသောမှိုပုံပေါ်မူတည်ပြီး (၃)ပိဿာမှ (၁၂)ပိဿာအထိထွက်ရှိပါသည်။ ဈေးကွက်အတွင်း ရောက်ရှိလာသောကောက်ရိုးမှိုများကို မိသားစုတစ်နိုင်တစ်ပိုင်လုပ်ငန်းအဖြစ် စိုက်ပျိုး၍သော်လည်းကောင်း၊ စီးပွားဖြစ်စနစ်တကျစိုက်ပျိုး၍သော်လည်းကောင်း အသီးသီးစိုက်ပျိုးကြပါသည်။

      ရွှေတောင်မြို့နယ်နှင့် ပြည်မြို့နယ်ဒေသများအတွင်းရှိ ကျေးလက်ဒေသများတွင် စိုက်ပျိုးကြောင်းသိရှိရပါသည်။ ကောက်ရိုးမှိုများအား ကန်စွန်းရွက်ဖြင့် ရောနှောကြော်ချက်စားသောက်ရာတွင် နူးညံ့ပြီးချိုသော အရသာရှိပါသည်။ ဈေးကွက်အတွင်းရောင်းချသောကောက်ရိုးမှိုများမှာ တစ်ပိဿာလျှင် (၁၀၀၀၀)ကျပ်နှုန်းဖြင့် ရောင်းချကြောင်းသိရှိရပါသည်။

DOCA(ပဲခူး)