Main menu

ကယားဒေသထွက် ငှက်ပျောသီးအကြောင်း တစေ့တစောင်း

Powered by Drupal

      မြန်မာနိုင်ငံ အရှေ့ပိုင်းတွင်တည်ရှိပြီး လာရောက်လေ့လာသူ အနည်းဆုံး ပြည်နယ်များထဲမှ တစ်ခုဖြစ်သည်။ ဇီဝမျိုးစုံမျိုးကွဲများ ပေါများပြီး သီးနှံမျိုးစုံကြီးထွားမှုအတွက် အထောက်အကူဖြစ်စေသော မြေသြဇာကောင်းသည့် မြေများကြောင့် လူသိများပြီး ထိုဒေသတွင် နေထိုင်သူများအတွက် အဓိက စားနပ်ရိက္ခာဖြစ်သည့် ဒေသငှက်ပျောသီးအပါအဝင် ထူးခြားသောသစ်ပင်ပန်းမန်များနှင့် တိရစ္ဆာန်မျိုးစုံ နေထိုင်ရာနေရာဖြစ်သည့်အပြင် ၎င်းဒေသတွင် ပေါများသော သီးနှံတစ်မျိုးမှာ သေးငယ်ပြီး ချိုမြိန်သော အာဟာရတန်ဖိုးနှင့် ဘက်စုံသုံးအတွက် အလွန်တန်ဖိုးရှိ ဒေသထွက်သီးနှံတစ်မျိုးမှာ ကယားပြည်နယ်ဒေသထွက် ငှက်ပျောသီးများ ဖြစ်ပါသည်။

    ၎င်းဒေသထွက် ငှက်ပျောသီးမှာ သေးငယ်ပြီး ချိုမြိန်၍ အရသာရှိသော အသီးတစ် မျိုးဖြစ်ပြီး အာဟာရတန်ဖိုးနှင့် အရသာကြောင့် ဒေသခံပြည်သူများ အလွန်တန်ဖိုး ထား ကြသည်။ ငှက်ပျောသီးကို ကယားပြည်နယ် တောင်ကုန်းနှင့် တောင်တန်းများတစ်လျှောက် တွင် ပြန့်ကျဲနေသော အသေးစား မိသားစုပိုင် လယ်ယာများတွင် စိုက်ပျိုးကြပါသည်။  ဤခြံများသည် ဝေးလံခေါင်သီသော ဒေသများတွင် မကြာခဏ တည်ရှိကြပြီး မျိုးဆက်တစ်ခုမှ တစ်ခုသို့ လက်ဆင့် ကမ်းပေးခဲ့သော မိရိုးဖလာ စိုက်ပျိုးနည်း များကို အားကိုးကြသည်။  ကယားပြည်နယ်မှ ပြင်ပသို့တင်ပို့သော ဒေသထွက် ဌက်ပျောသီး များကို လောပိတကျေးရွှာ၊ ရှမ်းရွာ၊ ကျောက်တောင်၊ လေးမိုင်စံပြကျေးရွာတွင် အဓိကစိုက်ပျိုး လျှက်ရှိပါသည်။ ယေဘူယျအားဖြင့် ကယားဒေသထွက် ဌက်ပျောသီးများကို မေလနှင့်ဇွန်လ များတွင် ရိတ်သိမ်းကြပြီး မိတ္ထီလာမြို့၊ ကျောက်ပန်းတောင်းမြို့ များသို့ အဓိကထား တင်ပို့ ရောင်းချကြသည်။ ကယားဒေသထွက်ငှက်ပျော၏ အဓိကအင်္ဂါရပ်များ ထဲမှ တစ်ခုမှာ ၎င်း၏ အရွယ်အစားဖြစ်သည်။  စူပါမားကက်များတွင် တွေ့ရလေ့ရှိသော ကြီးမားပြီး စီးပွားဖြစ် ငှက်ပျောသီးများနှင့် မတူဘဲ သေးငယ်ကျစ်လျစ်ကာ အရှည် ၁၀-၁၂ စင်တီမီတာခန့် သာရှိသည်။  အရွယ်အစားသေးငယ်သော်လည်း ငှက်ပျောသီးတွင် အာဟာရဓာတ်များ ကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပြီး ပိုတက်စီယမ်၊ ဗီတာမင် C နှင့် အမျှင်ဓာတ်ကြွယ်ဝသော အရင်းအမြစ်တစ်ခုဖြစ်သည်။

  ကယားပြည်နယ်ဒေသ ထွက်ငှက်ပျောသီးသည် ၎င်း၏ထူးခြားသော အရသာကြောင့် လူသိများလျက်ရှိပြီး  ၎င်းသည် ချိုမြိန်သော အရသာရှိပြီး အနည်းငယ်တင်းမာ၍ ခိုင်ခံ့ပြီး ခရင်မ်၏ အသွင်အပြင်ရှိသည်။  ၎င်းသည် ငှက်ပျောသီးကြော်နှင့် ငှက်ပျောသီးပန်ကိတ်များကဲ့သို့သော ဒေသထွက်ဟင်းလျာများ တွင် လူကြိုက်များသော ပါဝင် ပစ္စည်းတစ်ခုဖြစ်စေသည်။ ကျန်းမာရေးနဲ့ ညီညွတ်တဲ့ သရေစာ အဖြစ်လည်း အစိမ်းစားလေ့ရှိပါသည်။

     ကယားပြည်နယ်ရှိ ဒေသခံပြည်သူများသည် ဒေသထွက်ငှက်ပျောကို အလွန်တန် ဖိုးထားကြပြီး ၎င်းတို့၏ ယဉ်ကျေးမှုနှင့် ဓလေ့ထုံးတမ်းများတွင် အရေးပါသော အခန်းကဏ္ဍမှ ပါဝင်လျက်ရှိသည်။  တကယ်တော့ ငှက်ပျောသီးကို ဒေသပွဲတော်နဲ့ အခမ်းအနားတွေမှာ သုံးလေ့ရှိပြီး ဩဇာနဲ့ ကြွယ်ဝခြင်းရဲ့ သင်္ကေတတစ်ခုလို့ ယူဆကြပါတယ်။ ကယားဒေသ ထွက်ငှက်ပျောကို ဒေသခံများ ကြားတွင် ရေပန်းစားနေသော်လည်း ကယားပြည်နယ်ပြင်ပတွင် လူသိများခြင်းမရှိပေ။  ယင်းမှာ ဒေသ၏ ဝေးလံခေါင်သီသော တည်နေရာနှင့် နိုင်ငံ၏ အခြား ဒေသများသို့ အသီးအနှံများ သယ်ယူရန်ခက်ခဲစေခြင်း ၊ အခြေခံ အဆောက်အအုံချို့ တဲ့ခြင်းကြောင့် ဖြစ်သည်။  ထို့အပြင် ငှက်ပျောသီးကို ၎င်း၏ရရှိနိုင်မှုကို ကန့် သတ်ထားသည့် ကြီးမားသောအတိုင်းအတာဖြင့် မစိုက်ပျိုးနိုင်ခြင်းကြောင်း ဖြစ်သည်။သို့သော်လည်း အစားအသောက် ဝါသနာရှင်များနှင့် စားဖိုမှူးများအကြား ကယားဒေသထွက်ငှက်ပျောသီးကို စိတ်ဝင်စားမှုတိုးလာကာ ဒေသတွင်း ဟင်းလျာများ၏ အရသာများကို စူးစမ်းလေ့လာရန် စိတ်ဝင်စားမှု ရှိလာပါသည်။  ယင်းကြောင့် ကယားပြည်နယ်ပြင်ပတွင် ငှက်ပျောဈေး ကွက် အနည်းငယ်သာ ကြီးထွားလာခဲ့ပါသည်။

       နိဂုံးချုပ်အနေဖြင့် ကယားဒေသထွက်ငှက်ပျောသည် ထူးခြားသော ငှက်ပျောမျိုးဖြစ်ပြီး  ၎င်း၏ အာဟာရတန်ဖိုးနှင့် အရသာအတွက် ဒေသခံပြည်သူများက အလွန်တန်ဖိုးထားကြပြီး ၎င်းတို့၏ ယဉ်ကျေးမှုနှင့် ဓလေ့ထုံးတမ်းများတွင် အရေးပါသော အခန်းကဏ္ဍမှ ပါဝင်ပါသည်။  ဒေသတွင်း၊ ပြင်ပတွင် ကျယ်ကျယ်ပြန့်ပြန့် မသိရသော်လည်း  ကယားဒေသထွက် ငှက်ပျောသီးသည် မတူကွဲပြားသော ဒေသအစားအစာများ၏ အရသာကို စူးစမ်းလေ့လာလိုသော အစားအသောက် ဝါသနာရှင်များအကြား ရေပန်းစားလာပါသည်။

DOCA(ကယား)