စစ်ကိုင်းတိုင်းဒေသကြီး ၊ ကန့်ဘလူခရိုင် ၊ ကန့်ဘလူ၊ ကျွန်းလှမြို့နယ်တို့တွင် ဒေသထွက် ရာသီစာမျှစ်များကို စတင်ရောင်းချနေပြီဖြစ်၍ လက်လုပ်လက်စား အလုပ်သမားများ မျှစ်ချိုးခြင်းဖြင့် ဝင်ငွေရရှိနေပါသည်။
မျှစ်သည် ဆေးဖက်ဝင်သော အစားအစာတစ်ခုဖြစ်ပြီး ပရိုတင်းဓါတ်ကြွယ်ဝသည့်အပြင် ကယ်လိုရီပါဝင်မှု ၊ သကြားဓါတ်ပါဝင်မှု ၊ အဆီဓါတ်ပါဝင်မှု နည်းပါကာ အမျှင်ဓါတ်ပါဝင်သလို ဗီတာမင် A ၊ ဗီတာမင် B ၊ ဗီတာမင် E အပြင် ပိုတက်ဆီယမ်၊ ဆိုဒီယမ် ၊ ဇင့်၊ သံဓါတ်တို့ပါဝင်နေကြောင်းနှင့် ကျန်းမာရေးအတွက် ရရှိသည့်အကျိုးကျေးဇူးများမှာ ကိုယ်အလေးချိန်ကျစေခြင်း၊ နှလုံး ကျန်းမာစေခြင်း၊သွေတွင်းကိုလက်စထရောတွေကို ထိန်းညှိပေးခြင်း၊ ကင်ဆာရောဂါ ကာကွယ်ပေးခြင်း၊ ကိုယ်ခံအားကောင်းစေခြင်း၊ ဝမ်းမှန်ခြင်းနှင့်အသက်ရှူလမ်းကြောင်းကို ကျန်းမာစေခြင်းစသည့် အကျိုးကျေးဇူးများရရှိ၍ အာရှနိုင်ငံအများစုမှာလည်း နှစ်နှစ်ခြိုက်ခြိုက် စားသုံးကြသလို မြန်မာ လူမျိုးများအတွက်လည်း မျှစ်ပေါ်သောရာသီတွင် မပါမဖြစ် ဟင်းအရန်တစ်မျိုးအဖြစ် မျှစ်ကိုချက်၍ သော်လည်းကောင်း၊ သုပ်၍သော်လည်းကောင်း၊ အရည်သောက်ချက်၍သော်လည်းကောင်း နေ့စဉ်စားသုံး ကြသည်ကိုတွေ့ရပါသည်။
ယခုအချိန်တွင် မျှစ်သည် မိုးရွာသွန်းပြီးနောက်ပိုင်းမှာ စပေါ်လာပြီး တစ်ပိသာလျှင် (၈၀၀၀)ကျပ်ဈေးဖြင့် ရောင်းချလျက်ရှိပြီး လှိုင်လှိုင်ပေါချိန်တွေမှာဆိုရင်တော့ ဈေးအနည်းငယ် ကျဆင်းလာနိုင်သလို မျှစ် လှိုင်လှိုင်ပေါချိန်ဆိုလျှင် မျှစ်ခြောက်လှမ်း၍သော်လည်းကောင်း စုဆောင်းတတ်ကြပြီး မျှစ်ခြောက်တစ်ပိသာလျှင် အနိမ့်ဆုံးဈေး (၆၀၀၀/၆၅၀၀)ကျပ်နဲ့ရောင်းချရကာ မျှစ်ပေါ်ချိန်မှာဆိုလျှင် မိသားစု စားဝတ်နေရေးအတွက် အလုပ်အကိုင်ရှိပြီး ဝင်ငွေရကာ အထောက်အကူဖြစ်စေပါသည်ဟု ဈေးသည်တစ်ဦးထံမှ သိရှိရပါသည်။
DOCA(စစ်ကိုင်း)