Main menu

စစ်တွေမြို့ပေါ်ရှိ ငါးမုန့်(ပါပရာ)လုပ်ငန်းရှင်များအား ကုန်အညွှန်းအမှတ်အသားဖော်ပြခြင်းနှင့်စပ်လျဉ်း၍ တွေ့ဆုံဆွေးနွေးခြင်း

Powered by Drupal

        စစ်တွေမြို့ပေါ်ရှိ  ငါးမုန့်(ပါပရာ) ထုတ်လုပ်ဖြန့်ဖြူးရောင်းချနေကြသော လုပ်ငန်းရှင်များနှင့် တေွ့ဆုံဆွေးနွေးခြင်းကို ရခိုင်ပြည်နယ် စားသုံးသူရေးရာဦးစီးဌာန ပြည်နယ်ဦးစီးမှူးရုံး အစည်းအဝေးခန်းမ၌ (၃.၆.၂၀၂၁)နေ့တွင် ကျင်းပပြုလုပ်ခဲ့ပါသည်။ အဆိုပါဆွေးနွေးပွဲ ကျင်းပရခြင်း၏ ရည်ရွယ်ချက်မှာ  ငါးမုန့်(ပါပရာ) ထုတ်လုပ်သည့်လုပ်ငန်းရှင်များမှ ၎င်းတို့ထုတ်လုပ်သည့် ကုန်ပစ္စည်းများပေါ်တွင် ကုန်းအညွှန်းအမှတ်အသားဖော်ပြခြင်းကို ၂၀၁၉ စားသုံးသူကာကွယ်ရေးဥပဒေအရ လိုက်နာ ဆောင်ရွက်စေရန်ဖြစ်ပါသည်။

            ဆွေးနွေးပွဲသို့ ရခိုင်ပြည်နယ် စားသုံးသူရေးရာဦးစီးဌာန ပြည်နယ်ဦးစီးမှူး ဦးတင်ဇော်ထွန်း၊ ပြည်နယ်စားသုံးသူရေးရာ ဌာနခွဲတာဝန်ခံ ဒေါ်အေးအေးသန်း၊ စစ်တွေခရိုင်ဦးစီးမှူး ဦးမောင်လှဝင်း၊ ထုတ်ကုန်လုံခြုံစိတ်ချရမှုဌာနခွဲ တာဝန်ခံ ဒေါ်နှင်းအေးခိုင်၊ FDA မှ တာဝန်ရှိသူတစ်ဦးနှင့် စစ်တွေမြို့ပေါ်ရှိ ငါးမုန့်(ပါပရာ) လုပ်ငန်းရှင် (၁၁)ဦး တက်ရောက်ခဲ့ကြပါသည်။

    ဆွေးနွေးပွဲတွင် ပြည်နယ်ဦးစီးမှူး ဦးတင်ဇော်ထွန်းမှ စားသုံးသူရေးရာဦးစီးဌာနသည် စားသုံးသူကာကွယ်ရေးဥပဒေကို ၂၀၁၉ မတ်လ (၁၅)ရက်နေ့တွင် ပြဌါန်းခဲ့ပြီး စားသုံးသူကာကွယ်ရေးလုပ်ငန်းများဖြစ်သည့် စားသုံးသူအသိပညာပေးခြင်း၊ လုပ်ငန်းရှင်များနှင့် တွေ့ဆုံဆွေးနွေးခြင်း၊ ဈေးကွက်စောင့်ကြည့်စစ်ဆေးခြင်းလုပ်ငန်းများကို ဌာနဆိုင်ရာများနှင့်ပူးပေါင်း၍ ဆောင်ရွက်လျက်ရှိပါကြောင်း၊ ဆက်လက်၍ ဥပဒေပါ စားသုံးသူများ၏ အခွင့်အရေးနှင့်တာဝန်များကိုလည်းကောင်း၊ စီးပွားရေးလုပ်ငန်းရှင်များ လိုက်နာဆောင်ရွက်ရမည့် တာဝန်များနှင့် ပြစ်မှုပြစ်ဒါဏ်များကိုလည်းကောင်း၊ လုပ်ငန်းရှင်များအနေဖြင့် ကုန်အညွှန်းအမှတ်အသား ဖော်ပြခြင်းနှင့် စပ်လျဉ်း၍ ၂၀၁၉ စားသုံးသူကာကွယ်ရေးဥပဒေပါ ပြဌါန်းချက်များနှင့်အညီ လိုက်နာဆောင်ရွက်ရန်လိုအပ်ပါကြောင်း ရှင်းလင်းပြောကြားခဲ့ပါသည်။

      ထို့နောက် ပြည်နယ်ဦးစီးမှူးရုံးမှ ဌာနခွဲတာဝန်ခံများနှင့် စစ်တွေခရိုင်ဦးစီးမှူးတို့က ကုန်အညွှန်းအမှတ်အသားနှင့်ကိုက်ညီမှုမရှိသော ကုန်စည်များကို ထုတ်လုပ်၊ ဖြန့်ဖြူး၊ ရောင်းချခြင်းများ မပြုလုပ်ရန်၊ ကုန်ပစ္စည်း ထုတ်လုပ်ရာတွင် ကုန်အညွှန်းအမှတ်အသားဆိုင်ရာ ဖော်ပြချက်များအား လိုက်နာဆောင်ရွက်ကြရန်၊ ကုန်ပစ္စည်းများပေါ်တွင် ဖော်ပြရမည့် ကုန်အညွှန်းအမှတ်အသားနှင့်ပတ်သက်၍ ငါးမုန့်(ပါပရာ)တစ်မျိုးတည်းမဟုတ်ဘဲ လုပ်ငန်းရှင်များမှ မိမိတို့လုပ်ငန်းမှ ထုတ်လုပ်သည့် ကုန်စည်များအားလုံးကိုလည်း လိုက်နာဆောင်ရွက်ရန် လိုအပ်ကြောင်း၊ ၎င်းအပြင်  စားသုံးသူများအနေဖြင့် ကုန်စည်/ဝန်ဆောင်မှုများကို ဝယ်ယူသုံးစွဲရာတွင် နစ်နာဆုံးရှုံးမှုများ ဖြစ်ပေါ်လာပါက တိုင်ကြားနိုင်ရန်အတွက် စားသုံးသူသတင်းပြန်ကြားရေးနှင့် တိုင်ကြားမှုလက်ခံဆောင်ရွက်ရေးစင်တာ (CICC)ကိုဖွင့်လှစ်ပြီး လုပ်ငန်းရှင်နှင့် စားသုံးသူများအကြား စေ့စပ်ညှိနှိုင်းဖြေရှင်းပေးလျက်ရှိပါကြောင်း၊ ကုန်ပစ္စည်းထုတ်လုပ်သည့်လုပ်ငန်းနေရာများသည်လည်း သန့်ရှင်းမှုရှိရန် လိုအပ်ပါကြောင်း ရှင်းလင်းဆွေးနွေးခဲ့ပြီး အသိပညာပေးလက်ကမ်းစာစောင်များဖြန့်ဝေပေးခဲ့ပါသည်။ ထို့နောက် FDA မှ တာဝန်ရှိသူကလည်း စားသုံးသူများ ဘေးဉပါဒ်ကင်းရှင်းစွာဖြင့် သုံးစွဲနိုင်ရေး GHP ၊ GMP နှင့်အညီထုတ်လုပ်ရန် လိုအပ်ပါကြောင်း၊ ငါးမုန့်(ပါပရာ)စားသောက်ကုန်အား GHP နှင့်ညီညွတ်ပါက Chemical နှင့် Micro စစ်ဆေးပေးပြီး ထောက်ခံချက်ပေး၍ ရပါကြောင်း ပြောကြားခဲ့ပါသည်။

     လုပ်ငန်းရှင်များမှ မိမိတို့ထုတ်လုပ်သည့် ငါးမုန့်(ပါပရာ)လုပ်ငန်းသည် ရာသီချိန်ပေါ် မူတည်ပြီး မိုးဉီးကျ ငါးပေါများစွာရရှိသည့်အချိန်တွင်သာ ထုတ်လုပ်နိုင်ပြီး ဆောင်းဦးကာလတွင် အနည်းငယ်သာထုတ်လုပ်နိုင်သည့်အတွက် တစ်ပိုင်တစ်နိုင်လုပ်ငန်းသာ ဖြစ်ပါကြောင်း၊ တာရှည်ခံဆေးနှင့် ဓါတုဆေးဝါးများ သုံးစွဲထားခြင်းမရှိပါကြောင်း၊ စားသုံးသူကာကွယ်ရေး ဥပဒေပါ ပြဌါန်းချက်များကိုလည်း လိုက်နာဆောင်ရွက်သွားမည်ဖြစ်ပါကြောင်း ပြန်လည်ဆွေးနွေးခဲ့ကြကြောင်း သိရှိရပါသည်။

ရခိုင်ပြည်နယ်(DOCA)