Main menu

" အညာကထွက်တဲ့ ထန်းလျက်လုပ်ငန်းအား ကွင်းဆင်းလေ့လာ"

Powered by Drupal

" ထန်းပင်ထန်းလျက်    ထန်းရွက်ကယ် ဝေဝေ

စင်အောင်ခုတ်ထစ်    နုမျစ်ကယ် ထန်းဦးရေ

မယားငယ်ဆွေ       ထန်းရည်သိမ်းဆည်း

သားမြေးဟစ်ကြော်        ခွေးဝက်ကယ်ခေါ် "

          ဟူသော ဝန်ကြီးပဒေသရာဇာ၏ ကဗျာစာသားလေးကို သတိရမိပါသည်။ အညာကျေးလက် ထန်းတက်သမား၏ တစ်နေ့တာ ဘဝသရုပ်ကို မြင်သာ ပေါ်လွင်အောင် အားရတက်ကြွဖွယ် စပ်ဆိုထားပါသည်။

          ထန်းပင်သည် နေရာတိုင်းမပေါက်ရောက်နိုင်သောအပင်ဖြစ်ပြီး မိုးများသော အပူပိုင်းဒေသ များတွင်သာ အဖြစ်ထွန်းဆုံးဖြစ်ပါသည်။မတ်လ၊ဧပြီလနှင့်ဒီဇင်ဘာလတို့တွင် ထန်းပွင့်များ ပွင့်လေ့ ရှိပြီး အဖိုပွင့်အမပွင့်ကို ကြည့်၍ အဖိုပင် အမပင် ခွဲခြားနိုင်သည်။အဖိုပင်အမပင်(၂)မျိုးလုံး ထန်းရည် ရရှိနိုင်ပြီး၊အမပင်သည် အဖိုပင်ထက် ထန်းရည်တစ်ဆခွဲ ပိုထွက်လေ့ရှိပါသည်။ထွက်ရှိလာသော ထန်းရည်ကို သန့်စင်ပြီး ဒယ်အိုးထဲသို့ထည့် မီးပြင်းပြင်းအပူပေးကာ ပျစ်လာသည့်အထိ တစ်နာ ရီခန့် ဆူပွက်အောင် ကြိုချက်ပေး၍ သမအောင်မွှေပေးရသည်။ အရည်ပျစ်၍ ထန်းလျက်သားတက် သည့်အခါ မီးဖိုပေါ်မှချပြီး လိုအပ်သည့် အတုံးကလေးများတုံးကာ အခြောက်ခံပါက ထန်းလျက် ခဲကို ရရှိမည်ဖြစ်ပါသည်။

          ထန်းလျက်သည် မြန်မာအဟာရ အော်ဂဲနစ်(Organic) စားသောက်ကုန်တစ်ခုဖြစ်သည်။ လူကြီးလူငယ် ကျားမ မရွေးစားသုံးနိုင်ပြီး အစာကြေခြင်း၊ရင်ချောင်ခြင်း၊အသည်း၏ လုပ်ငန်းဆောင် တာများကို ပိုမိုကောင်းမွန်စေခြင်း၊သွေးတိုးကို ကျစေခြင်း၊အဆီကိုလောင်ကျွမ်းစေခြင်း၊ ခန္ဓာကိုယ် အဆိပ်အတောက်ကို လျော့နည်းစေခြင်း စသည့်အကျိုးကျေးဇူးများ ရရှိစေသလို အချိုရှောင်ရသည့် ဆီးချို Control ဖြစ်သည့် လူနာများသည်ပင် သကြားအစားထိုး (Sugar Substitute)အနေနှင့်ပါ စားသုံးနိုင်ကြောင်း သိရသည်။

          ညောင်ဦးဒေသတွင် ပြွန်ထန်းလျက်သည် ဟိုးယခင် အချိန်ကတည်း က ချိုသည်၊မွှေးသည်ဟု နာမည်ကြီး လူကြိုက်များသည့်အတွက် ပုဂံညောင်ဦးဒေသ ပြွန်ကျေးရွာရှိ ထန်းလျက်လုပ်ငန်းရှင် ဦးဇော်မိုးနှင့်တွေ့ဆုံ၍ မြန်မာ့ရိုးရာ ဒေသထွက်ကုန်ဖြစ်သည့် ထန်းလျက်လုပ်ငန်းကို သွားရောက်လေ့လာခဲ့ပါသည်။ ဦးဇော်မိုးသည် ထန်းလျက်လုပ်ငန်းအား ရိုးရာစားသောက်ကုန်များကို အောင်ပါစေ ဟူသော ကုန်အမှတ်တံဆိပ်ဖြင့် ထုတ်လုပ်ရောင်းချလျက်ရှိပါသည်။ ၎င်းထုတ်လုပ်သော အမှတ်တဆိပ်နှင့် ဒေသရိုးရာ အစားအစာများသည် အရည်အသွေး ကောင်းမွန်ခြင်း၊ ဈေးနှုန်းသင့်လျော်ခြင်း၊ အာမခံချက်ပြည့်ဝခြင်း၊ စားသုံးသူနှင့်ဆက်ဆံရေး ပြေပြစ်ခြင်း စသည့်အချက်များကို ထိန်းသိမ်းထားနိုင်ခဲ့သဖြင့် အချိန်တိုအတွင်း အောင်မြင်လာသည်ဟု ယူဆနိုင်ပါသည်။

          ယခင်က မိသားစုတနိုင်တပိုင် လုပ်ငန်းအဖြစ် လုပ်ကိုင်ခဲ့သော်လည်း (၂၀၁၇) ခုနှစ်မှ စတင် ကာ တန်ဖိုးမြှင့် ထုပ်ကုန်အဖြစ် ထန်းလျက်များကို တမူထူးခြားစွာ ထုတ်လုပ်ခဲ့ပါသည်။ သဘာဝထန်းလျက်ကိုသာမက အုန်းထန်းလျက်၊ ဇီးထန်းလျက်၊ မန်ကျီးထန်း  လျက်၊ချင်းထန်းလျက်၊ရှားစောင်းထန်းလျက်ဟူ၍ အမျိုးအစား(၆)မျိုးကို လုပ်သားအင့်အား(၁၂)ဦး ဖြင့် တိုးချဲ့လုပ်ကိုင်လျက်ရှိသည်။ ကုန်ကြမ်းများဖြစ်သည့် အုန်းသီးကို ရန်ကုန်မှလည်းကောင်း၊ ချင်း ကို တောင်ကြီးမှလည်းကောင်း ဝယ်ယူ၍ မန်းကျီး၊ ဇီးနှင့် ရှားစောင်းလက်ပတ်တို့ကို မိမိဒေသ၌ပင် ဝယ်ယူ၍ ထုတ်လုပ်ခြင်းဖြစ်ကြောင်း ၊ထန်းလျက်သိုလှောင်ရာတွင် ရာသီဥတုကြောင့် ပျက်စီးဆုံးရှုံး မှုမရှိစေရန် စနစ်တကျ သိုလှောင်ထားရှိသည်ကိုလည်း တွေ့ရှိရပါသည်။

          ထန်းလျက်နှင့်ရောစပ်ပြုလုပ်ထားသည့် ဒေသစားသောက်ထုတ်ကုန်များကို တစ်နေ့လျှင် ပျမ်းမျှ ပိဿာချိန်(၁၀၀)ခန့် ထုတ်လုပ်လျက်ရှိရာ ဈေးကွက်တွင် တန်ဖိုးအနေဖြင့် ၁၅ ကျပ်သား ပါကင်ထုပ်တစ်ထုပ်လျှင်(၉၀၀)ကျပ် နှုန်းဖြင့်ရောင်းချလျက်ရှိပြီး ဒေသအလိုက် သယ်ယူပို့ဆောင်ရေး စရိတ်ပေါ်မူ တည်၍ ဈေးနှုန်းပြောင်းလဲမှု ရှိနိုင်ပါသည်။

          ပုဂံညောင်ဦးဒေသသို့ လာရောက်သည့်ခရီးသွားများကို ဦးတည်ကာ ထုတ်လုပ်ခြင်းဖြစ်ပြီး ပုဂံလက်ဆောင် ဒေသထွက်ကုန်တစ်ခုအနေဖြင့် ဖြန့်ဖြူးရောင်းချခြင်းဖြစ်သော်လည်း ယခုအခါ ပုဂံ‌ ညောင်ဦးဒေသတွင်မက ရန်ကုန်၊ မန္တလေး၊ တောင်ကြီး၊ မြောင်းမြ၊ ပုသိမ်၊ ရခိုင်၊မြဝတီ၊တာချီလိတ်၊ လားရှိုး၊မုံရွာ၊ကလေး၊သီပေါ စသည့်ဒေသများသို့ပါ ဖြန့်ဖြူးရောင်းချလျက်ရှိပါသည်။ မြန်မာ့အာဟာရ ဒေသထွက်ကုန် စစ်စစ်တစ်ခုဖြစ်ပြီး ထုတ်ပိုးမှုမှာလည်း စနစ်ကျ၍ ကျန်းမာရေးနှင့်လည်းညီညွတ်ပြီး ဈေးနှုန်လည်းသင့်လျော်၍ စားသုံးသူတို့အတွက် ဘေးထွက်ဆိုးကျိုးမရှိစေဘဲ အာမခံချက်အပြည့်အဝဖြင့် စေတနာအဓိကထားကာ ထုတ်လုပ်ခြင်းဖြစ်ကြောင်း လုပ်ငန်းရှင် ဦးဇော်မိုးထံမှ သိရှိရပါသည်။ ထိုအပြင် လုပ်ငန်းရှင်မှ ၎င်း၏ကုန်စည်များကို ထပ်တိုး၍ အရည်အသွေးပိုမိုကောင်းမွန်စေမည့် Value Added ဖြစ်စေမည့် ပြောင်း၊ ဇီး တော်ဖီကဲ့သို့ အမယ်သစ်ထုတ်ကုန်များကိုပါ ထပ်မံတိုးချဲ့ထုတ်လုပ်ရန် ပြင်ဆင်ထားလျက်ရှိကြောင်း သိရသည်။

          မိရိုးဖလာ မြန့်မာစားသောက်ကုန်ဖြစ်သည့် ထန်းလျက်သည် အချိုပွဲတွင် အသင့်လျော်ဆုံး ဖြစ်ပါသည်။အရည်အသွေးပြည့်မီသည့် ဒေသတွင်းထုတ်ကုန်များကို အားပေးခြင်းသည် ယဉ်ကျေးမှု ကိုထိမ်းရာရောက်သည်။စားသုံးသူများသည် ဈေးနှုန်းသက်သာ၍ အရည်အသွေးမြင့်သော ကုန်စည် များကို ဝယ်ယူသုံးစွဲသင့်ပြီး စာသုံးရန်မသင့်သော စားသောက်ကုန်များကို စားသုံးခြင်းသည်မိမိနှင့် မိမိပါတ်ဝန်းကျင်ကိုပါ ဘေးဥပါတ်ဖြစ်စေနိုင်ပါသည်။အောင်ပါစေ ထန်းလျက်သည် သက်ဆိုင်ရာ ဌာနများ၏ ညွှန်ကြားချက်များကို လိုက်နာကာ ထုတ်လုပ်ခြင်းဖြစ်၍ ထောက်ခံချက်များလည်း ရရှိ ထားပြီးဖြစ်သဖြင့် ယုံကြည်စိတ်ချစွာ ဝယ်ယူစားသုံးနိုင်သည်။ထိုသို့သော ရိုးရာအမွေအနှစ် စားသောက်ကုန်များကို စားသုံးခြင်းသည် ယဉ်ကျေးမှုကို ထိန်းသိမ်းရာရောက်သဖြင့် ရိုးရာအမွေကို မြတ်နိုးပါ ထိန်းသိမ်းပါလို့ တိုက်တွန်းဆန္ဒပြုရေးသားတင်ပြလိုက်ရပါသည်။

DOCA(မန္တလေး)