ဧရာဝတီတိုင်းဒေသကြီး ၊ ပုသိမ်ခရိုင် ၊ ပုသိမ်မြို့နယ်ရှိ ဒေသခံပြည်သူများသည် လယ်ယာလုပ်ငန်းများကို အဓိကထား လုပ်ကိုင်သည့်အပြင် မိမိတို့၏ ဥယျာဉ်ခြံမြေများတွင် နှစ်ရှည်သီးနှံဖြစ်သည့် သံပုရာပင်များလည်း စိုက်ပျိုးထားလျက်ရှိပြီး သံပုရာပင်များ အသီးသီး ရင့်ချိန်တွင် စျေးကောင်းရရှိ၍ စိုက်ပျိုးတောင်သူများ အကျိုးအမြတ် ပိုမိုရရှိကာ အရောင်း အဝယ်ဖြစ်လျက်ရှိ ကြောင်း သိရသည်။
သံပုရာသီကို သံပုရာသီးသနပ် လုပ်စားခြင်းသာမက အသုတ်သုတ်စားရာတွင်လည်း မန်ကျည်းသီးမှည့်အစား အချဉ်အဖြစ်အသုံးပြုကြကာ ၊ ဖျော်ရည်အနေနဲ့ ဖျော်သောက်ကြသည့် အပြင် ကျန်းမာရေးနှင့် အလှအပအတွက်လည်း အထောက်အကူပြုကြောင်း တွေ့ရှိရပါတယ်။ သံပုရာသီး အခွံကို ဆားနဲ့ရောပြီး သွားကိုပွတ်ပေးပါက သွားတွေဖြူဖွေးတောက်ပစေပါတယ်။ တံတောင်ဆစ်တွေ မည်းနေတာအတွက် သံပုရာသီးကိုထက်ခြမ်းခြမ်းပြီး ပွတ်ပေးကာ ၅ မိနစ်လောက်ထားပြီး ရေဆေးချပေးပါက မည်းနေတာတွေပျောက်ပြီး အသားအရေပြန်လည် ဝင်းပလာနိုင်ပါတယ်။ ဆံပင်ကျွတ်တာအတွက် အုန်းရည်ထဲ သံပုရာရည်ရောကာ တပတ်လျှင် တကြိမ်ခန့် လိမ်းပေးနိုင်ပါတယ်။ အိမ်မှာဆောင်ထားသင့်တဲ့ အသီးတမျိုးဖြစ်ပါတယ်။
တစ်နှစ်ပတ်လုံးရာသီပေါ် သံပုရာသီးကို ယခုဒီဇင်ဘာလတွင် ပုသိမ်မြို့နယ်ရှိ ဈေးများ ထဲတွင် တစ်လုံးလျှင် ငွေကျပ် (၁၅၀ မှ ၂၀၀) အထိရောင်းချရကြောင်း၊ ပုသိမ်မြို့တွင် သံပရာ ပင်များ စိုက်ပျိုးဖြစ်ထွန်းလျက် ရှိသည့်အပြင် အိမ်ခြံဝင်းထဲမှာ တပိုင်တနိုင် သံပုရာပင် စိုက်ပျိုး ထားသူများအနေဖြင့် လိုက်လံရောင်းချစရာ မလိုဘဲ ဝယ်ယူသူများက အိမ်တိုင်ရာရောက် လာရောက်ဝယ်ယူလျက်ရှိကြောင်း သံပုရာပင်စိုက်ပျိုးသူများထံမှ သိရသည်။
DOCA (ဧရာဝတီ)