
ဧရာဝတီတိုင်းဒေသကြီးသည် မြန်မာနိုင်ငံ၏ မြစ်ဝကျွန်းပေါ်ဒေသဖြစ်ပြီး စိုက်ပျိုးရေး လုပ်ငန်းများ ထွန်းကားသော ဒေသဖြစ်သည်။ သို့သော် စတော်ဘယ်ရီသီးကို ဒေသတွင်းတွင် စိုက်ပျိုးမှု နည်းပါးပြီး အများစုမှာ အခြားဒေသများမှ တင်ပို့ရောင်းချနေခြင်း ဖြစ်ပြီး အဓိကအားဖြင့် ရှမ်းပြည်နယ် မြောက်ပိုင်း (ပြင်ဦးလွင်၊ နမ္မတူ) နှင့် ချင်းပြည်နယ်တို့မှ တင်ပို့ခြင်း ဖြစ်ပါသည်။ ထိုဒေသများတွင် ရာသီဥတု အေးမြပြီး စတော်ဘယ်ရီစိုက်ပျိုးရန် သင့်တော်သောကြောင့် ဖြစ်ပါသည်။
ဧရာဝတီတိုင်းဒေသကြီးအတွင်း စတော်ဘယ်ရီသီးများကို ဈေးကွက်တွင် တွေ့ရှိရသည့် အဓိက နေရာများမှာ ပုသိမ်မြို့၊ ဟင်္သာတမြို့၊ မြောင်းမြမြို့ စသည့် မြို့ကြီးများတွင် ဖြစ်သည်။ စတော်ဘယ်ရီသီး များကို လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် ရောင်းချသလို၊ ရေခဲပုံးများဖြင့် သယ်ယူရောင်းချသည့် ဈေးသည်များ လည်း ရှိပါသည်။
စတော်ဘယ်ရီသီးဈေးနှုန်းများသည် ရာသီအလိုက် ပြောင်းလဲမှုရှိပြီး၊ သယ်ယူပို့ဆောင်ရေး ကုန်ကျစရိတ်ပေါ်တွင်လည်း မူတည်သည်။ ပုံမှန်အားဖြင့် ၁ ပိဿာလျှင် ၁၅,၀၀၀ ကျပ်မှ ၂၀,၀၀၀ ကျပ်အထိ ဈေးနှုန်းရှိပါသည်။ စတော်ဘယ်ရီသီးကို လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် စားသုံးခြင်းအပြင်၊ ဖျော်ရည် များ၊ ကိတ်မုန့်များ၊ ရေခဲမုန့်များတွင် အသုံးပြုကြသည်။ ထို့အပြင် ကျန်းမာရေး အကျိုးကျေးဇူးများစွာ ရှိသော စတော်ဘယ်ရီသီးကို လူကြိုက်များလာသည်နှင့်အမျှ ဈေးကွက်တွင် ဝယ်ယူမှုများ တဖြည်းဖြည်း တိုးတက်လာကြောင်း သိရသည်။
DOCA(ဧရာဝတီ)