
စမတ်ခြောက်ကို ပင်လယ်ကမ်းရိုးတန်းဒေသဖြစ်သော မြိတ်ခရိုင်တွင် ပြုလုပ်ရောင်းချလျက် ရှိပါသည်။ စမတ်ခြောက်ကို လိပ်ကျောက်စမတ်(ခေါ်)ငါးလိပ်ကျောက်လို့ ခေါ်သော ငါးအမျိုးအစား အားအသုံးပြု၍ ပြုလုပ်လျက်ရှိပြီး ခေါင်းနှင့် အလယ်အူတိုင်သည် စားသုံးရန်မသင့်သောကြောင့် ဖယ်ရှားရကြောင်းသိရှိရပါသည်။ နှဘေးအကာများအား အသုံးပြုလျက် အခြောက်လှမ်းခြင်းဖြင့် ယတ်တောင်ပုံသဏ္ဍာန် စမတ်ခြောက်(ခေါ်)ငါးဝိုင်းခြောက်အား ရရှိပြီး ပြည်တွင်းသာမက ပြည်ပသို့ ပါ တင်ပို့ရောင်းချလျက်ရှိသည်။ စမတ်ခြောက် ပြုလုပ်ရာတွင် အကောင်ကြီးလျှင် အခြောက်ခံရန်ခက်ခဲခြင်းကြောင့် အကောင်ငယ်များကိုသာ အဓိကထားသုံးစွဲကြကြောင်းသိရှိရပါသည်။
မြိတ်ဒေသတွင်းရောင်းချလျက်ရှိသော စမတ်ခြောက်စျေးနှုန်းမှာ တစ်ပိဿာ ၉၀၀၀၀ ကျပ်ခန့် ရှိပြီး ရန်ကုန်နှင့် မော်လမြိုင်များသို့ အများဆုံးတင်ပို့ရောင်းချလျက်ရှိကြောင်းသိရှိရပါသည်။
DOCA(တနင်္သာရီ)